Lars Haltbrekken har brukt mesteparten av livet sitt som miljøaktivist, før han ble stortingsrepresentant for SV. Foto: SV.
Lars Haltbrekken har brukt mesteparten av livet sitt som miljøaktivist, før han ble stortingsrepresentant for SV. Foto: SV.

Politiker i miljøkamp

Det kan virke som om politikerne blir stadig mer handlingslammet jo mer vi begynner å se konsekvensene av globale miljøendringer. Vi har snakket med en av politikerne som absolutt ikke er det.

Lars Haltbrekken er stortingsrepresentant for SV, innvalgt fra Sør-Trøndelag. Mange kjenner ham kanskje best som mangeårig leder av Naturvernforbundet, og før det Natur og Ungdom.
 

Her finner du Lars Haltbrekken:
Facebook: Haltbrekken på Tinget
Twitter: @Haltbrekken


Hvordan ble du engasjert i miljøsaken?
Jeg meldte meg inn i Natur og Ungdom i 1988. Da leste jeg om sur nedbør, et voksende ozonhull, døde fiskevann og skogsdød i avisene. Jeg var bekymra for framtiden men trodde det gikk an å løse miljøproblemene. Det tror jeg fortsatt. Mange av problemene vi leste om den gang er vi på god vei til å løse. I dag er det utryddelse av planter og dyr samt klimatrusselen som må løses.


Hva er ditt miljøforsett for 2019?
Som Stortingsrepresentant er det å jobbe for flertall for flere viktige miljøforslag i Stortinget. Flertall for nye utslippskutt i Norge og tiltak for å ta vare på norsk natur. På privaten er det å kjøre enda mer tog i stedet for fly.


Hva er det viktigste folk kan gjøre for klimaet eller miljøet i sin hverdag?
Engasjer deg. Snakk med de rundt deg om miljøproblemene og hva som kan gjøres for å bekjempe dem. Meld deg inn i en miljøorganisasjon. Med en gang du gjør dette vil du også se deg om etter muligheter for å redusere ditt eget miljøavtrykk i hverdagen.


Hva er det viktigste politikerne burde ha gjort?
Ved starten av 2019 er det å bli enige om nye tiltak og virkemidler for å kutte norske utslipp av klimagasser. Stille krav til næringslivet og forberede det norske samfunnet på et liv etter oljen.


Har du et godt og konkret miljøtips?
Det viktigste du kan gjøre er å bli med i en miljøorganisasjon og støtte opp om de politikerne som vil gjøre noe med miljøproblemene.

Bli medlem