Tips til deilig mat på påskebordet
I påsken har vi gjerne bedre tid til å kose oss med god mat. Kanskje kan vi prøve noen nye matretter eller andre ingredienser enn det vi vanligvis bruker. Vi har funnet fram et knippe matretter til påskebordet.
Andebu Bygdekvinnelag er glade i å bake med vedfyrt ovn. Her deler de oppskriften på brød med havre og rug, som også kan lages i stekeovn.
Her er oppskriften på Andebubrød
Deilige oppskrifter med bygg
Vi i Norges Bygdekvinnelag brenner for bygg og prøver å inspirere alle til å spise mer av kornsorten. Da vi lanserte kampanjen «Spis mer bygg!» fikk vi laget et hefte med inspirerende oppskrifter på müslirundstykker og stekt laks med bygg. I heftet finner du også god informasjon om hvorfor det er bra for kroppen vår å spise bygg.
Her er oppskriften på müslirundstykker med bygg og stekt laks med bygg
Vi elsker kabaret
I bygdekvinnelaget har vi en forkjærlighet for kabaret. Den smaker godt og kan gjerne lages dagen i forveien. Oppskriften vi deler her er med skalldyr og kommer fra Onsøy Bygdekvinnelag i Østfold. Bildet vi har valgt å bruke er fra Dagali Bygdekvinnelag. Kabaret er en gavepakke til alle som elsker en kreativ utfordring. Vi heier derfor på alle som bruker anledningen til å dele viktige budskap eller lage vakre kreasjoner på toppen av kabareten.
Her er oppskriften på kabaret med skalldyr
Blåskjellsuppe
Det er så fantastisk mye god mat vi kan lage av råvarene fra havet. Ingeborg Hoel i Røyken Bygdekvinnelag har delt oppskrift på blåskjellsuppe med oss.
Hun skriver: «Her i Røyken grenser vi til Oslofjorden, og på Skjærtorsdag hvert år er det tradisjonell samling ved vannet i området rundt Slemmestad. De fanger blåskjell og koker suppe og lignende på stranda. Denne dagen kalles derfor Skjæltorsdag.»
Her er oppskriften på blåskjellsuppe
Langfredagserter
Denne middagsretten med erter, svineknoker og grønnsaker, har lang tradisjon i Kråkstad. Kråkstad Bygdekvinnelag forteller at langfredagserter serveres tradisjonelt på langfredag i påsken.
Her er oppskriften på langfredagserter
Kjøttsuppe med byggryn
Denne næringsrike suppa kan lages i ulike varianter, alt etter som hvilke råvarer du har tilgang til. Ofte ble det brukt flere typer salt kjøtt i slike supper, som lettsaltet svineknoke, fårikålkjøtt eller høyrygg av okse. Det gir også god smak å bruke ulike kjøttsorter sammen på denne måten. Byggryn ble brukt for å gjøre suppa fyldigere og mer mettende.
Her er oppskriften på kjøttsuppe med byggryn
Fåresteik
I dag spiser mange av oss lam til påske. Det er imidlertid ikke tuftet på gamle norske skikker, men er nok et eksempel på hvordan mattradisjonene våre er blitt påvirket fra land lenger sør. I katolske land er det helstekt lam på menyen første påskedag, og den jødiske skikken sier helstekt lam kvelden før påskefesten.
Denne oppskrifta er tidfesta til 1920, og kommer fra Hyllestad. Den er hentet fra boka «Alle tiders fjordamat», skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal, utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2002.
Her er oppskriften på fåresteik
Sitronformasj
Påsketid er tid for gul mat - som formasj.
I tidligere tider ble fromasjer brukt som dessert ved finere anledninger. Flere av de store gårdene hadde egne «orangerier», hvor de dyrket appelsiner og sitroner, noe Christopher Hammer beskrev i sin bok «Norsk kogebog» fra 1793.
Denne oppskriften kommer fra Tømt gård i Kråkstad, og er delt av Tone Glemmestad.
Her er oppskriften på sitronfromasj
Byggrynskrem
For oss som aldri får nok av bygg, må vi ta med en dessert der byggryn er en viktig ingrediens.
Byggrynskrem ble mye brukt som ettermat i Ål under krigen. Oppskriften er sendt inn av Ål Bygdekvinnelag.
Her er oppskriften på byggrynskrem
Trøndersk tekake
Det er godt med noe søtt sammen med kaffen eller teen. Denne oppskrifta Nes/Oksvoll Bygdekvinnelag i Trøndelag delt med oss. Trøndersk tekake har mange varianter, den som er avbildet, er uten melk og smør, det er brukt rapsolje og litt salt.
Her er oppskriften på trøndersk tekake
Vi har tidligere delt oppskrifter til deilig mat påskebordet. Her kan du finne våre matforslag påsken 2019.