Hopp til hovedinnhold
Takkebakst på Tysnes. Foto: Ole Skaten, Tysnesbladet

Takkebakst på Tysnes. Foto: Ole Skaten, Tysnesbladet

Bli med å markere VÅR DAG!

16. oktober 2022 på VÅR DAG skal vi vise frem Bygdekvinnelaget og «Sammen for bærekraftig matkunnskap». Norges Bygdekvinnelag inviterer alle lokallag til å markere VÅR DAG, og gir 5 000 kroner i støtte til gjennomføring av arrangementet.

VÅR DAG - «Sammen for bærekraftig matkunnskap»
VÅR DAG er en nasjonal markering av FRIVILLIGHETENS ÅR 2022 som involverer alle i den norske frivilligheten. Hver eneste organisasjon og forening er oppfordret til å velge sin dag der de kan vise frem sitt engasjement hva de brenner for. Norges Bygdekvinnelag har valgt FNs matvaredag (Verdens matvaredag) som VÅR DAG. Tema for dagen er «Sammen for bærekraftig matkunnskap».

På denne dagen ønsker Norges Bygdekvinnelag å invitere alle våre lokallag til en aktivitet som setter fokus på matkultur, inkludering og mangfold for fremtiden. Aktivitetene skal inkludere deltakere på tvers av kulturer, alder, bakgrunn eller sosial tilhørighet. Samarbeid gjerne med andre organisasjoner.

Her finner du Bygdekvinnelagets VÅR DAG -brosjyre!

Meld dere på!
Lokallag som vil være med på VÅR DAG kan få 5 000 kroner i støtte til gjennomføring av arrangementet.  Midlene kan brukes til utstyr, råvarer, leie av lokaler med mer.

Vi trenger følgende informasjon:

  • Navn på lokallag
  • Organisasjonsnummer
  • Kontonummer
  • Navn og e-postadresse på kasserer i laget
  • En kort beskrivelse av aktiviteten
  • Etter gjennomført arrangement send en kort rapport der dere forteller om aktiviteten og deres erfaringer, maks 500 ord. Legg gjerne ved bilder.

Lokallagene kan søke om midler fra Norges Bygdekvinnelag frem til 1. september 2022. Førstemann til mølla. 

Påmelding og rapport sendes til sosan.mollestad@bygdekvinnelaget.no. Lurer dere på noe ta kontakt med Sosan Asgari Mollestad, 901 41 091.

Lokallagene som vil delta kan også søke om midler til VÅR DAG fra den offisielle støtteordningen fra regjeringen. Denne koordineres av Frivillighet Norge. Her kan dere søke fra 1. juni til 15. juni. Les mer om hvordan du kan søke midler fra regjeringens offisielle støtteordning her!

Tips til aktiviteter
Bruk fantasien og lag den aktiviteten som passer best i deres lokallag. Hent gjerne ideer og inspirasjon på www.bygdekvinnelaget.no under tema KvinnerUT og Tradisjonsmatskolen.

Awrin og Naeimi baker Nâne sêle (kurdisk brød) på Sand Bygdekvinnelags møte «All verdas takkebakst». Foto: Sand Bygdekvinnelag.
Adrian D. Høviskeland og Jorun Bjordal. Gjennom Tradisjonsmaskolen lærer Tysnes Bygdekvinnelag elevene ved Tysnes skole å lage fiskesuppe fra bunnen av og hjemmelagde fiskeburgere og wraps. På menyen sto også flatbrødbaking i bakstehuset til Kjersti Godøy.Foto.Ole Skaten, Tysnesbladet.

 

Vær synlig!
16. oktober 2022 på VÅR DAG skal vi vise frem Bygdekvinnelaget og «Sammen for bærekraftig matkunnskap».

  • Del bilder i sosiale media
  • Inviter lokalavisen til å delta på deres arrangement
  • Skriv om arrangementet på nettsider, på Facebook og Instagram 

FRIVILLIGHETENS ÅR og Norges Bygdekvinnelag sentralt vil markedsføre og være synlig sammen med lokallag og distriktslag denne dagen. Følg med på frivillighetens år sine nettsider!

Bildetekst: Abdi og Vilde. Gossen Bygdekvinnelag i samarbeid med skolen og «Den naturlege skolesekken» vart på alle måtar ein strålande skoledag med fokus på berekraftig matkunnskap frå start til slutt! Her var det ikkje lange vegen frå fisken vart dratt opp frå fjorden til ein hadde den ferdige fiskeburgaren i handa! Det må vel kunne kallast kortreist og lokal mat! Tekst og foto: Kjellaug Urdshals. Urdshals

 

Tips til hva du selv kan gjøre for å bidra til et mer bærekraftig kosthold:

  • Velg sunt og variert. Da får du et næringsrikt kosthold og du bidrar til mangfold i matproduksjonen.
  • Bidra til minst mulig matsvinn. Spis opp restematen og husk «best før» kan bety «ofte god etter».
  • Kjøp norsk mat når du kan. Da støtter du lokal matproduksjon, lokale arbeidsplasser og levende bygder.
  • La deg inspirere og vær åpen for ny kunnskap og nye måter å bruke råvarene på.
  • Spis mat i sesong. Denne er ofte kortreist, smakfullt og næringsrikt.
  • Dyrk gjerne mat selv. Hva med å lage din egen kjøkkenhage, eller ha krukker på verandaen eller i vinduskarmen.
  • Plukk bær og sopp eller ta deg en fisketur.
  • Som forbruker kan du påvirke vareutvalget i butikken. Spør i butikken om det er noe du savner.

Verdens matvaredag skal skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle. FN organisasjonen for ernæring og landbruk (FAO) ble stiftet 16. oktober 1945. Verdens matvaredag markeres derfor på denne datoen hvert år. Dagen feires i mer enn 150 land, noe som gjør Verdens matvaredag til en av de mest markerte FN-dagene i året.
Kilde: FN-sambandet.

Matsikkerhet, miljø og lokal verdiskaping
FNs bærekraftsmål nummer 2 sier at vi skal utrydde sult, oppnå global matsikkerhet, bedre ernæringen og fremme bærekraftig landbruk innen 2030. Derfor mener vi at vi må utnytte de naturgitte forutsetningene til å produsere mat i eget land. Ikke alle kan produsere alt, men alle kan gjøre det beste ut av det de har.

Norge har alltid vært et mangfoldig og flerkulturelt land. Det har preget våre mattradisjoner. I dag kan vi hente inspirasjon til retter og smaker fra alle verdens hjørner. Som organisasjon ønsker vi å ta vare på en levende matkultur som bringer menneskene sammen. Dette kan være vårt felles bidrag til å oppnå FNs bærekraftmål nummer 2 om global matsikkerhet.