Hopp til hovedinnhold

Møre og Romsdal Bygdekvinnelag

JULEKALENDER 2019


 



Da skriver vi 15. Desember. 9 dager igjen til jul!

Kjenner du på alt du skulle ha gjort som fortsatt er ugjort?  Da er kunsten og koble av!

Trykk her....

https://www.p4.no/programmer/michael-direkte/se-video-jon-niklas-ronning-med-2016-versjon-av-julekveldsvisa/artikkel/682962/

Jula ho kjøm lell, og i mens kan du åpne dagens julekalender.

i dag kan du vinne.

Scandic hotell Kristiansund, 1 overnatting for to. Gitt av Meisingset Bygdekvinnelag

1 spekefjøl gitt av Tresfjorden Bygdekvinnelag

Rød damask juleløper Gitt av Nesset Bygdekvinnelag

Tusen takk for flotte premier!

Grøt

Grøten har lange tradisjoner i norsk kultur og ble spist både til frokost, middag, dessert, i bryllup og i begravelse. Både brødet og grøten er like gammelt som jordbruket som kom hit i slutten av steinalderen.

Første kornsorten som ble dyrket var bygg. Kornet, som er et av de viktigste produktene i jordbruket, har hatt stor betydning i feiringen av Jól eller solsnu og fortsatt i dag hører ekstra godt bakverk med til julefeiringen.

Skikken med mandel i grøten stammer fra middelalderen og Frankrike. Den som finner mandelen blir kveldens festkonge.

Dagens oppskrift kommer i fra Turid Sæterli,  Meisingset Bygdekvinnelag

Mølsgrøt er typisk festmat på Nordmøre, Den lages derfor spesielt til jul. «Den blir servert som «graut og bakels», men også på julekake, eller til pålegg på brødskive.

Oppskriften blir litt omtrentlig, da de erfarne grøtkokerne spekulerer og ser det an i prosessen.
20 l melk hentet fra gården, den skal helst ikke være pasteurisert i følge tradisjonen.
5 dl fløte
8 dl kefir
4 del semulegryn
4-5 dl sukker
salt

 

Melka kokes inn til til det halve, mens en stort sett rører hele tiden. Ha i fløte og kok videre en stund. Grøten «sprenges» med kefir eller kulturmelk, og kokes videre. Semulegryn has i mens en visper hele tiden for å unngå klumper. Kok i 10-15 minutter til etter at gryna har kommet i. Smak til med sukker.
Litt salt må også til. 
Has i boller eller beger. Overflaten på grøten smøres med smeltet smør, og strøs med kanel. Hele prosessen tar 6-8 timer. Det kan være lurt å alliere seg med en «mølsgrøtveteran» før en prøver seg på denne retten!

God jul

Minner også om  Mattradisjons siden til Norges Bygdekvinnelag

https://norsktradisjonsmat.no/

BLI MED Å SAMLE BOKSTAVER 

Fylkeslaget lager en rebus hvor vi legger ut en eller to bokstaver hver lukedag. Dette skal bli til en setning på 5 ord.

i romjula kan dere sende inn svar på mail . mail adr vil komme 24 Desember.

Dagens bokstav er V

Premie vil bli gavekort "dittgavekort.no" pålydene 500,-

Ha en fin 3 søndag i advent.