Hopp til hovedinnhold

Møre og Romsdal Bygdekvinnelag

JULEKALENDER 2019



Mange er nok ferdige med julegavene sine, men noen har sikkert ikke startet. Det som er sikkert er at det er bare 4 dager til juleaften.  Det som er viktig at vi hjelper hverandre nå i julestria

Et brekk i julestria er  åpne  luke i julekalenderen til Bygdekvinnelaget.

Luke nr 20 finner du premier som:

Gavekort på kr 300,- Gitt av Surnadal Bygdekvinnelag

Brodert duk Gitt av Tresfjorden Bygdekvinnelag

Pulsvarmere i saueskinn Gitt av Sunnylven Bygdekvinnelag

Tusen takk for dere gir så flotte premier til julekalenderen vår!

Hvorfor har vi julegaver?

Skikken med å gi hverandre gaver på den mørkeste tiden av året er eldre enn julen. Da kristendommen og dermed feiringen av Jesu fødsel begynte å bli utbredt i Romerriket, hadde romerne allerede gitt hverandre gaver på samme årstid i flere hundre år i forbindelse med deres forskjellige feiringer, og da var det nærliggende å kombinere den gamle med det nye.

De kristne kunne dessuten begrunne sin giverglede med at de vise menn jo hadde gitt Jesusbarnet gaver. Senere ble gavefordelingen overlatt Sankt Nikolaus og deretter hans etterkommer, julenissen, og det var omtrent da det begynte å bli rot med tidspunktet. Den kristne ideen var at gavene skulle skjenkes på Jesu fødselsdag, altså 25. desember, og dette tidspunktet fastholdes i mange land i dag.

I de nordiske landene hadde man imidlertid for vane å telle slik at en ny dag begynte når mørket falt på. 25. desember begynte med andre ord allerede 24. om kvelden, og derfor blir gavene delt ut 24. desember i Norden. Imidlertid var selve urnissen, Sankt Nikolaus, opptatt av å dele ut gaver på sin egen navnedag 6. desember, og slik er det ennå i de landene der han blir tiltrodd gavefordelingen. Det skjer for eksempel i Nederland, der selve julekvelden er mer preget av fest og av kirkelig høytid.

Dagens oppskrift kommer fra  Solvor Heggli Austefjorden Bygdekvinnelag

BRUNE PINNER

200 g sukker
200 g smør/margarin
1/2 ta kanel
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
300 g hvetemel
1 eggeplomme
1 ss sirup

Rør sukker og smør kvitt. Tilsett så eggeplomme. Varm sirupen lunken og sikt i det tørre. Når deigen har kvilt kaldt  ca 1 time rulles den til 6 pølser som trykkes flate (3 pølser på kvar plate ) . Pensle med eggekvite og dryss over hakkede mandler og eventuelt perlesukker. Dei steikes midt i ovnen ved 190 gr. i 10 minutt (Det er passe i min ovn).

Når dei fortsatt er varme skjæres dei på skrå i ca 3cm brede kaker og avkjøles på rist. Oppbevares i boks.


Disse lagde alltid tante og mamma i Hattfjelldal og er tradisjon hos oss fortsatt, og så smaker dei også veldig godt

Minner også om  Mattradisjons siden til Norges Bygdekvinnelag

https://norsktradisjonsmat.no/

BLI MED Å SAMLE BOKSTAVER 

Fylkeslaget lager en rebus hvor vi legger ut en eller to bokstaver hver lukedag. Dette skal bli til en setning på 5 ord.

i romjula kan dere sende inn svar på mail . mail adr vil komme 24 Desember.

Dagens bokstaver T R

Premie vil bli gavekort "dittgavekort.no" pålydene 500,-

Ha en fin dag!