Hopp til hovedinnhold

Møre og Romsdal Bygdekvinnelag

JULEKALENDER 2019


Ny uke og nye muligheter!

I dag står solen opp kl 09:47 og ned kl 14:58 vi har 5 timer og 12 minutter med rett dagslys. Dette er tiden for å sette i gang trivselsfaktorer med å fylle heimen med lys og varme. Krype godt oppi sofakroken og finne fram handarbeid eller rett og slett lese ei bok. Kanskje vi trenger denne hvilepausen før vi får lengre dager igjen?

Det er nok mange som rett og slett ikke har problem med fritiden selv om vi er midt i mørketiden, men husk ta litt vare på dere selv og ta en pust i bakken som no for eksempel. Finn deg en kaffekopp eller lignede og sette deg ned. Finn fram kalenderen som vi i Møre og Romsdal Bygdekvinnelag har laget og se om lykken er med dere.

Dagens luke er:

Røde votter og labber gitt av Farstad Bygdekvinnelag

1 spekefjøl                  gitt av Tresfjorden Bygdekvinnelag

Tusen takk for dere har hjelpt oss med kalendergaver.

Har lagt med litt historie om julekaker.

 

I dag er det Gunvor Dyvik Friisvold som deler sin oppskrift på

VØRTERKAKE

Vørterkake er en gammel tradisjon for meg. I mitt barndomshjem var det vanlig å brygge øl til jul. Samme dag som vi tappet tomtebrygget på flasker, lagde vi også vørterkake.

Dette er en tradisjon som jeg har tatt med meg. Jeg må lage både tomtebrygg og vørterkake for at det skal bli jul.

Vørterkake:

Ca ½ kg hvetemel

½ kg rugmel

2 ts salt

90 g farin

1 ts nellik

1 ts pepper

150 g (1 dl) sirup

4 dl hjemmebrygget øl (evt vørterøl)

2,5 dl melk

70 g gjær

1 dl rosiner

Bland melet, tilsett krydder. Løs gjæren opp i lunken melk som er tilsatt sirup. Tilsett øl og rør så den lunkne væsken i melblandingen. Elt deigen godt. Sett den til heving ca 1 t. Skal heve til dobbel størrelse. Del så deigen i to like emner. Elt inn rosiner og form til to runde brød. Settes på plate og la dem etterheve i va 30 minutter.

Stekes nederst i ovnen ved 200 g.

Steketid ca 45 min.

Pensles med vann i det vørterkakene tas ut av stekeovnen. De blir da blanke og fine.

Serveres med godt smør og brunost

Minner også om  Mattradisjons siden til Norges Bygdekvinnelag

https://norsktradisjonsmat.no/

BLI MED Å SAMLE BOKSTAVER 

Fylkeslaget lager en rebus hvor vi legger ut en eller to bokstaver hver lukedag. Dette skal bli til en setning på 5 ord.

i romjula kan dere sende inn svar på mail . mail adr vil komme 24 Desember.

Dagens bokstav er G

Premie vil bli gavekort "dittgavekort.no" pålydene 500,-

Lykke til med dagens luke.

Ønsker alle en fin førjulsdag!