Hopp til hovedinnhold

Telemark Bygdekvinnelag

Bygdekvinner på Lading




Våren har kommet til Langesund og over 60 vakre damer har ankommet Quality Hotel Skjærgården. Hær skal det prates, få ny lærdom og lades opp med ny inspirasjon. Telemark og Vestfold Bygdekvinnelag begynte å planlegge Bygdekvinner på lading for to år siden, men så slo Corona ut og vi måtte avlyse. Men nå har Norge åpnet og vi kan endelig møtes igjen, noe som er helt nydelig. Så dette vil bli to koselig dager med mye prat og latter. Og ikkje nok med at vi endelig kan møtes igjen, så er både Telemark- og Vestfold Bygdekvinnelag 90 år. Det er jo litt gøy å få markert det også. Så Gratulere med dagen alle sammen.

Det hele startet fredag 25 mars og vi ble ønsket velkommen av lederne fra Telemark - og Vestfold Bygdekvinnelag. Og vi fikk et litte innblik i historien til Bygdekvinnelaget, alt startet i 1932 Olga Bjonar ville gi bondekvinner en stemme, for den gangen hadde ikkje bondekvinner noen barnetrygd. Og de hadde heller ikkje alle retigheter som en kvinne med annen jobb. Og det var startet på Norges Bondekvinne lag. Men i 2004 byttet det navn til Norges Bygdekvinnelag, ettersom det var flere bygdekvinner i laget, en bondekvinne. Så kunne alle kvinner være med i våres fine forening. Er jo alltid gøy med litt historie.  

Til våres første foredrag kom fire av seks Åkerkvinner, de er ett gründernettverk i Brunlanes i Larvik kommune. De har hver sine bedrifter som kombinerer landbruk og hagebruk med opplevelser på ulike måter. Sammen er Åkerkvinnene et nettverk for støtte, inspirasjon, videreutvikling og kompetanseheving for den enkelte. Åkerkvinnene viser at verdiskaping i landbruket kan gjøres gjennom tett og godt samarbeid. De var inspirerende å høre på, og det er så gøy at det fins så mange der ute som tar en sjanse og følger sin drøm. Gårdene dems liger som en perle på en snor, og det er bare å ta sykkelen fatt og besøke de. Nederst i artikelen vil du finne nettsiden dems. Følg de gjerne på instagram og facbook.

 

Etter foredraget var det å putte på seg finstatsen og en hatt for nå var det middag, dessert og mye latter og prat. For hær er det mange gode historier som kommer frem.

Etter en nydelig frokost lørdags morgen, var det klart for neste foredrag. Og dagens første foredrag holder er Kirsten Saggel, som har et foredrag” Om bier og insektenes viktige rolle i økosystemet”. Og hær var det mye å lære, det er helt fantastisk hvordan bienes verden er.   Kirsten har vært birøkter i snart 10 år. Ho var Telemarks første kvinnelige birøkter og ho er lærer på videregående skole og brenner for formidling av birøkt og insektenes viktige rolle i økosystemet og for matproduksjonen. Kirsten har holdt kurs i birøkt for Skien birøkterlag i flere år, i tillegg har hun holdt diverse foredrag og kurs for voksne og for barn i barnehage, grunnskole og videregående skole. Etter å ha hørt på Kirsten, satt vi med kunskap til å tenke på hvor viktig det er med innsektene og hva jeg som person kunne gjøre for at tilværelsen for biene og humla blei litt lettere. Så nå skal det plantes blomster og henge opp insekthotell i hagen. Og vis en må sprøyte plantene, så får det skje når solen har gått ned, for da er ikkje innsektene så aktive. For bare med noen små tiltak kan hjelpe mye.   

Hvem skulle tru at det var så mye spennans under havet, og så lett å få tak i. For ved våres neste foredarg er med Bjørn Viken.
I 2016 startet Anne Lise og Bjørn firmaet Ting med Tang. De hadde et stort ønske om å ta i bruk, denne alt for lite utnyttede og næringsrike ressurs som finnes langs hele kysten vår. Tang og tare har mange spennende smaker og kan brukes til mye. De holder kurs og tang safari, her deler de av deres kunnskap om ressursen tang og tare. Vi fikk ny kunnskap og dette skal tas med videre. Kanskje blir det en tur til kysten for å plukke litt av havets skatter.

Som siste foredrag er forfatter og matentusiast Gry Hammer. Hær skal vi også lærer hvordan en kan fermitere kål og lage kombucha.
Gry Hammer er forfatter, matentusiast, fermenteringsekspert, yogalærer, spesialist på eteriske oljer og opptatt av mennesket og jorda som en helhet. Hun har hatt en lang og tornefull helsereise, hvor hun har testet ut de fleste dietter i jakten på bedre helse. Ingen diett har gjort henne mer robust enn våre forfedres godt gjemte matskatter. Hun har en sterk kjærlighet for medisinsk mat. I det begrepet inngår langtidskokt kraft, melkesyregjærede og levende matvarer. Ho jobber for at flere skal velge lokal mat og ren mat. Dette var lærerikt og dette må jo prøves.

Det har vert en fantastisk helg med mye innputt av kunnskap, god mat og drikke. Så må vi jo ikkje glemme all praten. Takk for en fantastiske dager og vi gleder kån alt til neste gang.   

Nettsider:

Åkerkvinnene: https://www.åkerkvinnene.no/besøk-oss

Ting med Tang: https://tingmedtang.no/om-oss/

Gry Hammer: https://www.gryhammer.no