Hopp til hovedinnhold

Tana Bygdekvinnelag tar i mot besøk fra Guatemala - gapahuk ved Tana bru 2024. Foto. Sosan Asgari Mollestad.

FRILUFTSGLEDE OG INKLUDERING

Norges Bygdekvinnelag vil invitere alle våre lokallag til å bli med på Friluftslivets år 2025. Gjennom prosjektet "Friluftsglede og inkludering" skal vi sammen inspirere til sterkere innsats for inkludering gjennom friluftsaktiviteter der vi bor.

2025 er Friluftslivets år, og Norges Bygdekvinnelag vil i løpet av 2025 legge til rette for mange aktiviteter i friluft, større bevegelsesglede og at flere ser de unike mulighetene i naturen rundt seg der de bor.

Friluftsliv er en viktig del av norsk kultur. Det er viktig at friluftsaktivitet skal være like tilgjengelig for alle uavhengig av økonomi, kulturell bakgrunn, alder eller funksjonsevne.

Inkludering gjennom friluftsaktiviteter

Friluftslivet er for mange av våre nye landsmenn og kvinner et ukjent terreng. Samtidig kan friluftslivet og naturen være et unikt virkemiddel og en god inngang til inkludering og forståelse av det norske samfunnet. I tillegg kan deltagelse i friluftsaktiviteter gi bedre helse, mer fellesskap, bedre kulturinnsikt og nye relasjoner.

Med bakgrunn i dette og bygdekvinners kunnskap og erfaringer basert på tidligere prosjekter som Bygda i bevegelse, Tradisjonsmatskolen, Vår dag, KvinnerUT, Sammen for inkludering og Nøysom er Norges Bygdekvinnelag en kompetent, solid og velegnet aktør til å arrangere inkluderende aktiviteter i friluft i bygdene.

Prosjekt «Frilutsglede og inkludering»

Målet for prosjektet er å styrke inkludering av kvinner med minoritetsbakgrunn og deres barn i bygda gjennom å tilby lavterskel aktiviteter i friluft. Dette betyr ikke at aktivitetene er kun for denne gruppen. Aktivitetene skal være inkluderende og åpen for alle i bygda.

Lokallagene til Norges bygdekvinnelag har kort vei til naturen og kan nyte godt av nærområder som en flott arena for å drive fysisk aktivitet, sanking og bruk av naturens ressurser. Takket være frivilligheten og norsk dugnadsånd er det i de fleste lokalsamfunn i Norge godt tilrettelagt med stier, bål- og rasteplasser, mulighet for fiske, jakt og sanking av det naturen har å by på.

Det å få muligheten til å tilegne seg kunnskap om norsk friluftslivskultur og kompetanse om friluftsliv, er en god måte å bli inkludert på.

Deltagelse i fellesskapet gjennom friluftsaktiviteter åpner mulighetene for alle til å oppleve mestring, tilhørighet og innenforskap.

Aktiviteter

Aktivitetene kan være sanking og bruk av naturens ressurser, fisking, å lage mat på bål, hvordan drive friluftsliv i praksis for eksempel hvordan sette opp telt, hva slags utstyr er nødvendig, riktig påkledning i ulike sesonger, turmat, bruk av kniv og øks, opptenning av bål og lignende.

Formidling av friluftslivets regler og forsvarlig bruk av utmark vil også være en viktig del av aktivitetene. Med utgangspunkt i dette kan alle aktiviteter planlegges og gjennomføres som kurs.

Norges Bygdekvinnelag ønsker også bidra til økt bevissthet til bruk av naturens ressurser som for eksempel sopp, bær og ville vekster i den norske friluftslivskulturen. Vår erfaring viser at denne kompetansen er langt større blant andre kulturer enn den norske. Her kan vi gjennom prosjektet bidra til god utveksling av kunnskap og styrke den norske friluftslivskulturen.

Det skal være kostnadsfritt å delta i aktivitetene slik at flere kan delta uavhengig av personlig økonomi.

Tips til aktiviteter:

  • Mat og prat rundt bålet  
  • Sanketur – sopptur, bærtur, sanke ville vekster
  • På oppdagelsestur langs elva
  • Å gå i gamle stier
  • Telttur i nærmiljøet
  • Lage mat ute Hovedside - Turmat.no
  • Aketur/Skitur  
  • På oppdagelsestur i skogen

I tillegg kan dere søke om friluftsaktiviteter knyttet til markering av Verden matvaredag 16. oktober 2025. Her vil det være viktig å kombinere aktiviteten ute med fokus på turmat fra hele verden, bruk av norske matressurser, formidling av praktisk matkunnskap og inkludering.

Søk om prosjektstøtte

Lokallag kan søke økonomisk støtte til planlegging og gjennomføring av friluftsaktiviteter. Støtten er på kr. 10 000,- pr. aktivitet. Disse skal gjennomføres i løpet av 2025 enten vinter, vår, sommer eller høst.

Vi oppfordrer alle til å være tidlig ute og søke om midler. Første lokallag til mølla!

Prosjektinformasjon og søknadsskjema er tilgjengelig på vår nettside under knappen FRILUFTSGLEDE OG INKLUDERING.

Det inviteres til et digitalt informasjonsmøte den 28. januar 2025, kl.19-20. I løpet av 2025 vil det også bli arrangert webinarer med ulike temaer knyttet til prosjektet.

Støtten kan også brukes til å skaffe nødvendig utstyr som for eksempel gryte, bålpanne, telt, takke til bål, akebrett og lignende. Disse er utstyr som lokallaget kan ha glede av og gjenbruke i senere anledninger.

Kriterier for å få støtte

  • Aktiviteten må være åpen for alle med særlig fokus på å inkludere kvinner med minoritetsbakgrunn og deres familier.
  • Ta utgangspunkt i bygda.
  • Være lavterskel- det er et mål å få med både gamle og unge.
  • Ha innføring i hvordan drive friluftsliv i praksis.

Samarbeid

Lokallagene oppfordres til å samarbeide med andre frivillige organisasjoner og lag, BUA og Frivilligsentralen der de har det om gjennomføringen av aktivitetene. Norsk Friluftsliv vil også være en aktuell samarbeidspartner.  

Ta gjerne i bruk informasjons- og veiledningsmateriell om «FRILUFTSLIVETS ÅR» fra Norsk friluftsliv som er fellesorganisasjonen for de 19 store frivillige friluftslivsorganisasjonene i Norge.

Om Friluftslivets år - Friluftslivetsar

Studieforbundet kultur og tradisjon

Norges Bygdekvinnelag er tilknyttet Studieforbundet kultur og tradisjon, et studieforbund for frivillige organisasjoner som blant annet driver opplæring i folkelig kultur som husflid, håndverk, folkedans, teater, kystkultur og lokalhistorie og mye mer. 

Alle lokallag som vil delta i prosjektet «Friluftsglede og inkludering» oppfordres til å ta kontakt med Studieforbundet kultur og tradisjon og melde inn sine kurs. Lokallaget kan søke via en åpen nettsøknad som finnes på nettsiden til studieforbundet: www.kulturogtradisjon.no

Ta gjerne kontakt med studieforbundet kultur og tradisjon på post@kuturogtradisjon.no  eller på telefon 61217759 for å få hjelp og veiledning til å melde inn kurs. 

Spør Sosan!

Jeg er prosjektleder for denne satsningen. Ta vennligst kontakt med meg dersom det er noe dere lurer på, har lyst til å drøfte, forklare og avklare om prosjektet. Ring meg på tlf. 901 41 091 eller send meg e-post til sosan.mollestad@bygdekvinnelaget.no

Følg med på vår nettside Bygdekvinnelaget.no. Her kommer snart løpende informasjon om prosjektet. I tillegg vil det bli utviklet materiell som plakater til bruk på sosiale medier.

Gleder meg til å høre fra dere!

 

 

Søknadsskjema Friluftsglede og inkludering 2025