Her er en av våre ferdigsydde ansiktsmasker. Alle foto: Tale Hammerø Ellingvåg.

Gjenbruk: Lag tøymunnbind av gamle t-skjorter

Engangs-munnbind blir fort dyrt og lite miljøvennlig, derfor forsøkte vi å lage vaskbare munnbind av gamle t-skjorter. Det viktigste er at de hjemmelagde munnbindene lages riktig.

Munnbind er tiltak som kommer i tillegg til at vi holder avstand til hverandre. De bør benyttes der det er mye folk eller der vi må stå tett. Dette er ikke medisinske munnbind. Munnbindene skal beskytte mot dråpesmitte, og da først og fremst mot dine dråper.

Du trenger

Gamle t-skjorter, skjorter eller liknende plagg Tynn ståltråd, piperenser eller blomstertråd Symaskin (eller nål og tråd)

 

Slik gjorde vi det 

Klipp først til innermaske og yttermaske. Masken må være i minst to, og helst tre lag. Lag en mal ved å klippe til en «testlapp» etter eget ansikt eller last ned papirmal fra nettsiden: syforhelse.no

Ansiktsmal

Du kan bruke gamle skjorter, bomullsskjerf, flanellslaken og t-skjorter som er godt vasket og myke, til innermasker. Fleksible t-skjorte er lett å få til å passe rundt ymse fjesfasonger. Bruk et mer vannavstøtende og syntetisk stoff som polyester eller polyesterblanding til yttermasken, men pass på at du kan puste gjennom det. Vask gjerne stoffet på 90 grader før du begynner å klippe, for å forhindre at det krymper i etterkant. 

Sy deretter midtsømmen på både inner-og yttermaske. Dette gjør at maska er mer behagelig å ha på. Verdens Helseorganisasjon og Folkehelseinstituttet er litt uenige om hvor vidt det er lurt med en slik midtsøm, men initiativet #syforhelse utviklet en modell med slik søm i samarbeid med helsepersonell ved Ullevål sykehus, så da gjør vi det også. 

Sy sammen ut- og innsiden.

 

Legg inner- og yttermaske mot hverandre med rettside mot rettside. Sy deretter langs overkanten og så langs underkanten. Du har nå en vrengt maske. Vreng den, og strekk den fint ut. 

Sy deretter en 1/2 cm kanal på rettsiden langs neseryggen. Dette blir kanalen du legger ståltråd i for å få bøyle over nesa. 

Sy inn fold.

 

Fold sidevingene pent inn og sy en kanal til øre-holdere på hver side. Tre til slutt inn en stropp som øre-holder på hver side. Vi valgte å sy disse selv av det samme gamle t-skjortestoffet, men du kan også bruke litt kraftig strikk om en ønsker det.

Sy stropp.

 

For å sy stropper, klipp en lang remse i dobbel tykkelse av den stoppetykkelsen du vil ha. Brett i to, og sy en søm langs kanten på den lange remsen. Vreng remsen, brett inn endene og sy til slutt sammen endene slik at stroppen er lukket.

Tre inn stropp.

 

Du kan velge om du vil knyte stroppen sammen i en ring slik at den passer bak øret, eller om du vil la stroppene være løse slik at du kan knyte dem bak hodet. 

Tvinn dobbel ståltråd, og bøy inn kantene slik at  det ikke er noen skarpe kanter som stikker ut.  Tre ståltråden inn i kanalen du sydde langs nese- ryggen tidligere. 

Nå har du en ferdig sydd maske.

Ferdig sydd maske.

 

Mellom ytter- og innermaske er det nå en lomme. Der kan du om ønskelig putte inn ekstra filter. Fliselin og tykk mikrofiber fra kluter eller flanell er eksempler på stoff som kan fungere som filter. Vær oppmerksom på at med et ekstra filter blir det litt tyngre å puste.

Masken må vaskes etter hver gang den brukes. Det kan derfor være lurt å lage noen flere masker å veksle mellom. Husk å ta ut ståltråden  før vask, da kan disse vaskes  på 90 grader.

Total produksjon.

Bli medlem