Hopp til hovedinnhold
Potetlefse fra Hadeland. Innsendt av Marit Skjaker Morstad fra Østre Gran. Foto: Kaisa Tiivel.

Potetlefse fra Hadeland. Innsendt av Marit Skjaker Morstad fra Østre Gran. Foto: Kaisa Tiivel.

Hederlig omtale i konkurransen Norges beste lefse: Potetlefse fra Hadeland

Jøtt gode potetlefser! skriver innsender Marit Skjaker Morstad, Østre Gran.

ca 2 kg potetmasse

1-2 ts salt

2 ts sukker

½ dl smeltet smør

½ -1 dl fløte 

½-1 dl bygg og ½ dl siktet rug

ca 200g hvetemel til passelig konsistens

Breiemel, hvetemel og litt byggmel. Takka på maks el mindre.

Jeg bruker poteter som Astrix og Kerrs Pink. Peik, Troll, Mandel og Beate er også meget gode poteter til lefsebakst. Koker potetene med skallet på uten salt i vannet, skreller og maler dem en gang mens de enda er lunkene. Poteter inneholder vann, og derfor står det ca melmengde, etter hvor tørr/bløt potetmassen er.

Deigen eltes i kjøkkenmaskin til den er smidig og passe fast. Eltes videre for hånd på benken. Rull ut til ei pølse og del opp i passelige emner, 10-12stk. Hvert emne arbeides godt uten sprekker, runde og fine. Dette er viktig, ellers blir ikke leiven rund. Kjevles lett og jevnt ut til en stor leiv på ca 40-60 cm, kjevle gjerne på seilduk. Jeg har litt mel på bordet når jeg begynner, og mel på emnet. Viktig å ikke bruke for mye mel, da blir de tørre i kantene og seige og harde. Snur leiven en gang før den blir for stor. En må passe på så den ikke setter seg fast, her bruker du stikka og får luft under leiven. Når leiven er passe tynn og stor, kan den prikkes med ei piggrulle. Så rulles leiven på den lengste stikka, eller en rundstokk, og legger den på takka med den siden jeg kjevlet sist ned. Det blir rettsida. Den skal stekes raskt på varm takke (ca 8- max) og bli småprikkete på den ene siden før du snur. På den andre siden blir det litt større brune prikker, men stekes kanskje kortere tid. Når den er ferdig legges den mellom to kleder/laken. Jeg bruker å børste etter hvert når jeg har lagt lefsa på kledet, eller til slutt og dele hele bunken i 8 snipper, eller legge sammen hele lefser til en snipp.

Potetlefser er et selvsagt følge til rakfisk, sylte, ribbe og lutefisk og all annen julemat. De smaker like godt som kaffemat, med honning, brunost mm. De er også deilige med smøreost og røkelaks, salat mm.

Lomper eller potetkaker

Lages på samme måte som lefse, med bare potetmasse, salt og mel til passe deig (ca 100-150 g mel pr kg potet). Men de blir ekstra gode hvis du har i litt fløte/smeltet smør! De kjevles små, eller stikkes ut med et lokk eller lignende. Lompeoppskrift har som regel ikke noe tilsatt væske, men det hever smaken med litt fløte.