Hopp til hovedinnhold

Stortingets justiskomité ble kurset av bygdekvinnelaget for å lære viktigheten av praktisk matkunnskap i beredskapen vår. Fra v. Else Marie Rødby (Sp), Helge André Njåstad (Frp) og Ragnhild Male Hartvigsen (Ap). Ingunn Foss (H), også i justiskomiteen, og Kathrine Kleveland (Sp), Kommunal- og forvaltningskomiteen, deltok også med på kurset. Foto: Oda Berger-Nordshus.

Spente kursdeltagere er klare til å lage mat. Fra v. Kathrine Kleveland, Ragnhild Male Hartviksen, Ingunn Foss og Else Marie Rødby fra Stortinget, og Marit Helene Lund, leder i Oslo og Akershus Bygdekvinnelag. Foto: Helle Cecilie Berger.

Anne Irene Myhr, leder i Norges Bygdekvinnelag, ønsker velkommen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Dyktige medlemmer fra Frogn Bygdekvinnelag står klare for å hjelpe kursdeltagerne. Foto: Helle Cecilie Berger.

Dyktige eksperter fra Frogn Bygdekvinnelag står klare for å hjelpe kursdeltagerne. Foto: Helle Cecilie Berger.

Vi lager elgsuppe med oppskrift fra Frogn. Foto: Helle Cecilie Berger.

Vi lager elgsuppe med oppskrift fra Frogn. Foto: Helle Cecilie Berger.

Else Marie Rødby tar med seg ingredienser til gryta som skal lages på bålpanne ute. Foto: Helle Cecilie Berger.

Else Marie Rødby tar med seg ingredienser til gryta som skal lages på bålpanne ute. Foto: Helle Cecilie Berger.

Nationens Peter Stefanovic intervjuer Ragnhild Male Hartviksen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Nationens Peter Stefanovic intervjuer Ragnhild Male Hartviksen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Elggryte lages på bålpanne ute. Her trengs det ikke strøm, bare kul eller ved. Foto: Helle Cecilie Berger.

Elggryte lages på bålpanne ute. Her trengs det ikke strøm, bare kul eller ved. Foto: Helle Cecilie Berger.

Forklaring på hvordan lage vellykket deig til potetlompe. Foto: Helle Cecilie Berger.

Forklaring på hvordan lage vellykket deig til potetlompe. Foto: Helle Cecilie Berger.

Astrid Henriksen viser flytetesten på surdeigstarter. Foto: Helle Cecilie Berger.

Astrid Henriksen viser flytetesten på surdeigstarter. Foto: Helle Cecilie Berger.

Helge André Njåstad tester sin surdeigstarter. Foto: Helle Cecilie Berger.

Helge André Njåstad tester sin surdeigstarter. Foto: Helle Cecilie Berger.

Ragnhild Male Hartviksen blander i mel i surdeigen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Ragnhild Male Hartviksen blander i mel i surdeigen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Ragnhild Male Hartviksen og Ingunn Foss har fått godt tak på kjevlingen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Ragnhild Male Hartviksen og Ingunn Foss har fått godt tak på kjevlingen. Foto: Helle Cecilie Berger.

God stemning med Else Marie Rødby og Kathrine Kleveland. Foto: Helle Cecilie Berger.

God stemning med Else Marie Rødby og Kathrine Kleveland. Foto: Helle Cecilie Berger.

Det er alltid sosialt å stå sammen og steke rundt takker. Else Marie Rødby, Helge André Njåstad og Ragnhild Male Hartviksen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Det er alltid sosialt å stå sammen og steke rundt takker. Else Marie Rødby, Helge André Njåstad og Ragnhild Male Hartviksen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kathrine Kleveland er en dreven takkebaker og var snart ustoppelig. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kathrine Kleveland er en dreven takkebaker og var snart ustoppelig. Foto: Helle Cecilie Berger.

Else Marie Rødby bretter sammen de ferdige flatbrødene. Foto: Helle Cecilie Berger.

Else Marie Rødby bretter sammen de ferdige flatbrødene. Foto: Helle Cecilie Berger.

Tre blad styreledere i Norges Bygdekvinnelag. Fra v. tidligere ledere Jorun Henriksen og Kathrine Kleveland, og dagens leder Anne Irene Myhr. Foto: Helle Cecilie Berger.

Tre blad styreledere i Norges Bygdekvinnelag. Fra v. tidligere ledere Jorun Henriksen og Kathrine Kleveland, og dagens leder Anne Irene Myhr. Foto: Helle Cecilie Berger.

Helge André Njåstad får servert en fantastisk god elgsuppe. Foto: Helle Cecilie Berger.

Helge André Njåstad får servert en fantastisk god elgsuppe. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kortreiste grønnsaker fra Frogn. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kortreiste grønnsaker fra Frogn. Foto: Helle Cecilie Berger.

Surdeigen er ikke alltid like medgjørlig, fikk vi erfare. Foto: Helle Cecilie Berger.

Surdeigen er ikke alltid like medgjørlig, fikk vi erfare. Foto: Helle Cecilie Berger.

Med litt hjelp....

Med litt hjelp....

...går det bra til slutt. Foto: Helle Cecilie Berger

...går det bra til slutt. Foto: Helle Cecilie Berger

Inspirerende møte med justiskomiteen

Vi opplevde at stortingspolitikerne møtte oss med stor entusiasme og nysgjerrighet på temaet praktisk matkunnskap og beredskap.

Justiskomiteen lærte denne uka å lage mat på bål av medlemmer fra Frogn Bygdekvinnelag. Budskapet vårt til politkerne var at praktisk matkunnskap er viktig beredskap.

Ivrige bakeglade politikere

De fire medlemmer fra Stortingets justiskomité, Helge Andre Njåstad (Frp), Ragnhild Male Hartviksen (Ap), Else Marie Rødby (Sp) og Ingunn Foss (H), samt Stortingsrepresentant Kathrine Kleveland stilte ivrig opp da bygdekvinnelaget inviterte til matkurs på bål. 

Etter endt kurs, takket Helge Andre Njåstad for engasjementet og den unike kunnskapen vi formidlet i møtet med stortingspolitikerne. 

Lederen av justiskomiteen understreket at bosetning over hele landet er viktig i en beredskapssammenheng. Vi må ruste oss for kritiske situasjoner og ha beredskapsløsninger om krisen rammer. Et eksempel er å kunne lage mat på bål om strømmen er borte eller lage brød uten gjær. Med et smil om munnen sa Njåstad at oppskriften på surdeigstarter burde ha  stått i beredskapsheftet til den norske befolkning.   

Nationen

Trykk på bildet og les Nationens artikkel fra justiskomiteens besøk. Foto: Nationen.

Vårt budskap om beredskap

Praktisk matkunnskap er viktig for evnen til å greie oss selv dersom klima eller sikkerhetsmessige forhold gjør at vi plutselig ikke kan kjøpe alt vi trenger av mat i butikken, når vi bare har tilgang på et fåtall av råvarer, eller om komfyren og kjøleskapet står der taus og mørk, uten strøm.

Det handler om kunnskap om bruk av våre matressurser, teknikker og metoder i matlagingen som sylting, safting, bake brød, fermentering, bruk av hele dyret og dyrking i hager og parseller. Kunnskap som er viktig i arbeidet for økt matberedskap. 

Takk til våre stortingsrepresentanter for en trivelig kveld med mange gode samtaler og ivrige baking.

Mestring er gøy og viktig💪🍞

mestring1 Mestring2 mestring3 mestring4