Hopp til hovedinnhold

Kjære Storting - sats på den verdifulle frivilligheten

På vegne av 28 organisasjoner ber vi Stortinget om å si nei til kutt i organisasjonsstøtten.

I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det å fjerne all støtte til organisasjonene over Landbruks- og matdepartementets budsjett. Forslaget er dramatisk og vil ramme alle organisasjonene økonomisk og organisatorisk, sier generalsekretær i Norges Bygdekvinnelag Cesilie Aurbakken.

Under behandlingen av Statsbudsjettet i næringskomiteen i dag var det et felles krav fra organisasjonene at hele ordningen skal tas inn igjen i sin helhet i budsjettet for 2018, og at ordningen videreføres med samme bevilgning til den enkelte organisasjon som i 2017.

 

Den verdifulle frivilligheten

Frivillige og ideelle organisasjoner er sentrale bidragsytere i det norske demokratiet og velferdssamfunnet. Det antas at innsatsen tilsvarte 130 milliarder kroner i verdiskapning i 2015 (kilde: SSB/Frivillighet Norge).

For organisasjonene som får støtte over kap. 1138 er frie midler helt nødvendig for å sikre en viss forutsigbarhet for drift, både økonomisk og organisatorisk. Støtten utløser stor aktivitet og dugnadsinnsats over hele landet. Grunnstøtten er også et nødvendig fundament for at organisasjonene skal ha kapasitet til å søke om prosjekter og til å arbeide for inntekter gjennom medlemskontingenter og andre kilder.

Gjennom budsjettmidlene som gis over kap. 1138 leverer organisasjonene samfunnstjenester mange ganger verdien av det beløpet som organisasjonene får tildelt over statsbudsjettet. Gjennom organisasjonsstøtten bidrar organisasjonen til å løse oppgaver som staten ikke kan løse alene og som bygger opp under de landbruks,- mat- og bygdepolitiske satsingsområdene. Dette er områder som kommer klart fram i kriteriene for ordningen.

Eksempler på dette er 4H, Norges Bygdeungdomslag og Det Norske Hageselskap sitt arbeid med å fremme kunnskap og forståelse for grønne verdier og rekruttering til landbruket.  Et annet eksempel er Norges Vel, Bondens marked, Oikos, Hanen, Norske Lakseelver og Norsk Kulturarv som arbeider for verdiskaping gjennom økt matmangfold, reiseliv og tjenesteproduksjon med utgangspunkt i bygdas ressurser.

Dyrevernorganisasjonene bidrar til økt bevissthet og kunnskap om betydningen av god dyrevelferd. Flere av organisasjonene er aktive i den landbrukspolitiske debatten og bidrar til at den blir mer mangfoldig.

 

Ordningen fremmer mangfold

Det framkommer i begrunnelsen for å avvikle ordningen at denne ikke har bidratt til større mangfold og mer frivillighet fordi det er de samme organisasjonene som får støtte hvert år, og at ordningen ikke styres etter objektive kriterier.

Så langt vi kan erfare har det de siste årene kommet til flere nye organisasjoner og andre har gått ut. Eksempler på nye organisasjoner er NOAH, Nettverk for GMO-fri mat og fôr og Dyrebeskyttelsen Norge. Vi mener derfor at ordningen klart bidrar til mer mangfold og frivillighet innenfor mat og landbruk, ikke mindre.

Når det gjelder forvaltning av ordningen, kommer Landbruks- og matdepartementet årlig med en offentlig kunngjøring av midlene, kriterier for tildeling, informasjon om søknadsfrist og klare krav til rapportering.

 

Frivilligheten trenger forutsigbarhet

Regjeringen har ved tidligere statsbudsjetter for 2015 og 2016 foreslått endringer i organisasjonsstøtten i form av kutt og omlegging, men disse forslagene fikk ikke flertall i Stortinget. For frivillige og ideelle organisasjoner er stabilitet i ordningen viktig. Det gir forutsigbarhet, mindre byråkrati og mer aktivitet.

Forslaget om å kutte organisasjonsstøtten står i sterk kontrast til regjeringens Frivillighetserklæring: ”Regjeringen vil legge til rette for et sterkt sivilsamfunn som kan være en motvekt til statens makt. Samtidig er det lange tradisjoner for samarbeid mellom frivillig og offentlig sektor. Regjeringen bygger sin politikk på frihet og tillit. Frivillighetserklæringen er et uttrykk for regjeringens anerkjennelse av frivillig sektor og et rammeverk for et sterkt og godt samspill videre.”

Alle organisasjonene som har signert dette brevet ber næringskomiteen medvirke til at ordningen over kap 1138, post 70 i sin helhet tas inn i budsjettet for 2018.