Hopp til hovedinnhold
Torhild og Agnes viser fram hellene de laget på kurset i Kråkstad Bygdekvinnelag. Foto: Helle Cecilie Berger

Torhild Solberg og Agnes Frank Kristiansen viser fram hellene de laget på kurset i Kråkstad Bygdekvinnelag. Foto: Helle Cecilie Berger

Ideer til hvordan du kan lage mønster i støpen. Her er deler av en gammel gulvmatte brukt. Foto: Helle Cecilie Berger

Ideer til hvordan du kan lage mønster i støpen. Her er deler av en gammel gulvmatte brukt. Foto: Helle Cecilie Berger

Lag din egen tråkkehelle

Gamle, vakre tallerkener med skår får nytt liv når Agnes Frank Kristiansen og
Torhild Solberg fra Kråkstad Bygdekvinnelag lager mosaikk av dem på tråkkeheller.
Hellene legger de ut i blomsterbedene. Agnes deler framgangsmåten med oss her.

Foto: Agnes Frank Kristiansen/Helle Cecilie Berger

Start med å støpe en helle i betong. Den skal være rundt fem centimeter tykk.

Støping av betonghelle 

Du trenger:

Mørtel Blandekar  olje           

 Bøtter  Betongvisp  Hansker

  • ferdigmørtel av typen B20. Selges i sekk i forskjellige størrelser.
  • Blandekar, som svart murerbøtte
  • Litt sterk drill med visp eller noe å røre med for hånd. En stor hullsleiv duger i mindre kvanta.
  • Bruk hansker, gjerne oppvaskhansker. Betong er irriterende på huden. Vernebriller og maske kan være lurt hvis du skal være sikker på å ikke få sprut i øyet eller inhalere betongstøv.
  • Noe å støpe i, for eksempel en liten plastikkbalje, bøtte med litt romslig bunn og kanter som skrår utover eller tom isboks.
  • Litt matolje, formfett eller vaselinolje til å smøre formen du skal støpe i
  • Zalo
  • En murerskje eller en vanlig sleiv du skal øse betong med fra blandebøtta til støpekaret med

 

Blande betong  Ferdig betongblanding

Betongblandingen er tykk nok når du kan sette et kryss i blandingen og løfte den opp som en kake.

Ha litt vann i blandekaret. Rundt to liter er fint å begynne med hvis du skal støpe i bøtte eller en liten balje. Om du skal støpe i isboks bruker du mindre vann.

Tilsett mørtel i flere omganger og rør godt imellom, med drill og visp, eller sleiv. Rør godt. Pass på å få med bunnfallet. Ferdig konsistens skal være som en tykk og god grøt, ikke tørr eller slik at betongen smuldrer.

Når du har blandet ferdig betongblandingen, har du i rundt 1 ss Zalo og rør godt rundt. Her skal du ikke bruker drill, det vil få zaloen til å skumme. Hensikten med å bruke Zalo, er å gjøre betongen smidig å arbeide med. Zalo gjør at du trenger mindre vann i betongen, noe som gjør betongen sterkere, i tillegg til at den blir mer plastisk. Zalo gjør også at luftboblene blir enklere å banke ut. Boblene gjør betongen porøs.

 

Smør form

Smør støpekaret lett med litt olje som du gnir rundt med papir eller klut.

 

Fyll formene med betong

Hell ferdigblandet betong over i støpekaret til massen når fem til seks centimeter opp i støpekaret.

Når du har fått oppi så mye betong som du ønsker, må du banke bøtta/karet lett i bakken for at luftbobler skal stige opp og forsvinne. Ellers kan hella bli mer porøs. Hvis du støper i store kar som store murerbaljer og ikke klarer å løfte opp og banke ned karet i bakken, kan du banke rundt på utsiden av karet med en hammer/klubbe i høyde med betongen.

Betongsopp

Har du betong til overs, kan dette brukes til å lage  liten tråkkhelle i tom isboks, et drage egg, en lykt/vase av håndkle eller en betongsopp.

 

Lagre betonghella

Sett støpekaret med betongmassen til herding/tørking. Ikke sett den i sola, da herder den for raskt og blir porøs. Det beste er å sette den kjølig eller i skyggen. Du må ikke vanne den, men kan du kan gjerne herde betonghella under plast.

Blandingen bør stå i støpekaret i minst én uke for herding, før videre bearbeiding.

Mosaikken som du setter sammen, skal limes på toppen av betonghella. 

 

Planlegg mosaikk

Ulike biter å sette sammen

Nå starter moroa. Hvilke materialer skal du bruke? Det kan være porselenskål, keramikk, fliser, glass fra stranda eller fine steiner. Prøveark med fliser i forskjellige farger, materialer og former kan du få kjøpt billig i flisforretninger. Styr unna skjell, de går fort i stykker, og glatte runde glassbiter løsner lett.

 

Torhild klipper

Har du tallerkener eller skåler i porselen eller keramikk du kan avsette, kan du knuse dem i mindre biter. Det kan være lurt å knuse det inne i en dobbel pose for å hindre at materialer spruter rundt. Et annet godt tips er å klippe opp tallerkener og skåler med en blekksaks.

 

Sett sammen tallerkenbiter  Torhild og Agnes setter bitene sammen  Ferdig satt sammen mosaikk

Start med å tegne omriss av betonghella på et papirark. Prøvelegg mosaikkbitene du har valgt deg ut på arket og tilpass bitene til hverandre slik at de passer fint innenfor rammen du har tegnet opp. Pass på at det er noen millimeter mellom bitene, slik at det blir plass til flisfug. Når du har lagt mosaikken ferdig, er det lurt å ta bilde av den slik at du kan sjekke hvordan den så ut når du starter å lime bitene til betonghella.

 

Fra planlegging til lim

Mosaikken festes til betonghella med sementbasert flislim til utebruk. Flislimet påføres med en tannsparkel. Du trenger et blandekar til å blande ut limpulveret i vann og noe å røre ut pulveret med. Karet behøver ikke å være stort, en isboks eller rørebolle holder. Sementbaserte produkter er irriterende på huden, så bruk hansker når du blander ut.

 

  Fugelim  Blande fugelim  Mer blanding av fugelim

Legg den støpte betonghella på bordet med overflaten opp. Når du rører sammen flislimpulveret, start med vann og tilfør så flislimpulveret i blandekaret. Rør godt så alt blandes, og pass på å få med bunnfallet. Tilfør pulver til konsistensen er som smørkrem.

 

Smør over fugelim  Tannsparkel

Bruk tannsparkelens flate side til å smøre på et jevnt tre millimeter tykt lag flislim på hellas overflate. Gjenta så et nytt lag med flislim på tre millimeter. Dette grer du utover med tannsparkelens fintannede side.

 

Torhild og Agnes limer på fliser  Lime på fliser

Med flislimet på plass kan du starte å legge mosaikkbitene fra arket og over på hella. Begynn gjerne fra midten eller ytterkanten. Agnes sier at det er lurt å være litt skjelven på hånden når du setter på mosaikkbitene. Du presser og vrir bitene lett ned i flislimet. Ha rundt tre millimeter mellom hver mosaikkbit. Det gir deg nok plass til å fuge. Pass på at du ikke trykker bitene så hardt ned at mosaikken går igjennom limet og ned på betongen. Da fester den ikke bra. Flislimet skal heller ikke tyte over kanten på mosaikken. Da vil limet være i veien for fuging eller synes igjennom fugene.

Når mosaikken er lagt ferdig, kan du la flislimet stivne litt, før du sjekker om noen av bitene har fått flislim på overflaten. Flislim kan tørkes av med en lett fuktig klut.

Ha et lag med plast over betonghella med mosaikken og sett den kjølig til tørking, gjerne i kjeller eller garasje. Unngå sollys. La det hele tørke i minst ett døgn før du fuger.

 

Fuging

Fugene mellom mosaikkbitene binder sammen og løfter fram bildet du har laget på en vakker og helhetlig måte.

Til fuging bruker du sementbasert fugemørtel til fliser. Fugemasse får du i et utall forskjellige farger fra hvit til gråsvart og terracotta. Du kan til og med få fugemasse med glitter. Pass på at fargen på fugemassen passer til fargen på mosaikken din. En kilos flisfugmørtel holder til flere heller. Som med flislimet blander du mørtelen ut i et mindre blandekar. Også fugemørtelen er irriterende på huden, så bruk hansker. Bruk også vernebriller og maske.

Bland fugemørtel og vann på samme måte som flislim. Hell en kopp vann i blandekaret og deretter litt og litt mørtel oppi. Rør godt, så alt blandes. Konsistens skal være omtrent som smørkrem.

 

Legg på fugemasse

Ta en liten klatt flisfugemasse, legg oppå mosaikken og masser den med lett hånd utover og ned i alle sprekker. Pass på å dekke ytterkanten av hella, mellom mosaikken og betongen. Du må jobbe sammenhengende og påføre all fugemassen før det tørker. Vær klar over at det herder raskt. Når hella er ferdig fuget, vil alle sprekker være tette og fugemassen vil ligge omtrent kant-i-kant med mosaikken. Mosaikkbitene skal kunne sees gjennom fugemassen.

 

Svamp fuging

Ta deg en ti minutters pause for å la fugemassen herde. Så kan du starte å pusse fugene. Bruk hansker og en fuktig svamp som du jevnlig dypper i ei bøtte med rent vann. Svampen må krystes skikkelig til den ikke drypper mer, den skal kun være lett fuktig

Puss over mosaikken i lette, sirkelformede bevegelser. Mellom hver runde du pusser lar du betonghella få en pause for at den får herde seg. Til slutt vil du få glatte, jevne fuger i kant med mosaikken. Det er spennende å se hvordan mosaikken trer fram.

 

Ferdig mosaikk

Etter at du er ferdig med å pusse fugene, setter du betonghella til tørk i minst ett døgn. Deretter vasker du tråkkehella godt under rennende vann for å få av det siste laget med fugestøv. Bruk gjerne oppvaskbørste.

Nå er hella klar til bruk, enten du vil grave den delvis ned i blomsterbedet eller om du vil sette den ved siden av inngangsdøra.

Betongen i hella bør ligge til herding i en måneds tid etter at du har laget den. Du kan med fordel vanne den litt med hageslange eller vannkanne hver dag i denne tiden. Da blir den sterkere. Men ta den gjerne inn om vinteren, så har du glede av den lenge.

 

Tips fra Agnes:

Har du ha betong til overs kan du støpe i engangskopper. Like kopper settes på kjøkkenvekt. Mål opp lik mengde, ca 3-4 cm tykt, og sett til herding. Det blir ypperlige krukkeføtter.

  • Ikke bland mer sement enn det du trenger.
  • Skrap ut alt av blandebøtta og legge det i små hauger ute til tørk, før du eventuelt kaster det. Ikke kast betong, betonglim eller fugemasse i do eller vask, det tetter avløpet. Betong har stort CO2- avtrykk. Når du skal kaste tørket betong, må du ikke gjøre det i restavfall. Det må leveres returstasjonen og sorteres som jord og stein.
  • Alt utstyr som er i kontakt med våte sementbaserte produkter må vaskes mens det fortsatt er vått. Hvis sementen tørker, får du det ikke av senere. Bruk gjerne en gammel oppvaskbørste og litt oppvaskmiddel til å rengjøre utstyr.
  • Bruk klær og sko du ikke er redd for når du holder på med dette, det er grisete.
  • Bruk alltid hansker i kontakt med våt sement. Det er irriterende for huden.
  • Vernebriller er lurt å bruke når du blander mørtel eller når du knuser porselen/keramikk. Munnbind hindrer at du puster inn betongsstøv.
  • I flisbutikker og byggvarehus kan du få kjøpt alt utstyret som brukes til å lage tråkkehellene. Gjenbruk gjerne gamle isbokser, rørebokser, oppvaskbørster og hullsleiver til arbeidet.