Hopp til hovedinnhold
Ferdig løvetanngele. Foto: Frogn Bygdekvinnelag.

Ferdig løvetanngele. Foto: Frogn Bygdekvinnelag.

Medlemmene i Frogn Bygdekvinnelag lager løvetanngele på dugnad. Gelen selges på det årlige markedet deres: Friske frodige fantasifulle Frogn. Foto: Frogn Bygdekvinnelag.

Medlemmene i Frogn Bygdekvinnelag lager løvetanngele på dugnad. Gelen selges på det årlige markedet deres: Friske frodige fantasifulle Frogn. Foto: Frogn Bygdekvinnelag.

Slik lager du løvetanngele

Vi er midt i løvetanntiden. Da passer det godt å lage noe skikkelig velsmakende av den gule løvemanken.

 Hvert år lager medlemmene i Frogn Bygdekvinnelag løvetanngele som de selger på sitt marked "Friske frodige fantasifulle Frogn". Her deler de den spennende oppskriften som smaker utrolig godt.

Løvetanngele passer utmerket til vafler, kjøtt, vilt, ost og kjeks.

 

   

 

Fremgangsmåte:

Plukk 365 løvetannblomster - én for hver dag i året. Velg de nyutsprugne blomstene for å unngå småfluer og insekter. De gule blomstene nappes ut. 

 

Start med å lage løvetannsaft:

365 løvetannblomster

2-3 sitroner som skjæres i skiver

2 store appelsiner som skjæres i skiver

3 liter vann

Blandingen kokes i 15 minutter. Avkjøl. Siles i klede eller egnet utstyr.

 

Ha så i 1,5 kilo sukker. Kok opp blandingen.

 

Til slutt skal gelatinen i. Dette er blandingsforholdet mellom saft og gelatin:

5 dl saft

6 plater gelatin.

 

   

OBS! Det tar 2-3 dager før gelen stivner.

 

 

 

Løvetannships

Kvæfjord Bygdekvinnelag fant fram til en velsmakende oppskrift på løvetannchips da de hadde kurs i ville vekster. Her deler de oppskriften:

Ingredienser

  • Løvetannblad
  • Olivenolje
  • Urtesalt

Fremgangsmåte

Vask, tørk og bryt løvetannbladene i store biter. Fjern store bladnerver.
Hell forsiktig litt olivenolje over og gni forsiktig olje ut over alle bladene med fingrene.
Legg bladene i et enkelt lag på en stekeplate med bakepapir. 

Stek på 180°C i 8-12 minutter. Hold et øye med bladene så de ikke brenner seg.

Ta ut bladene og dryss havsalt og eventuelt annet krydder over. Kjøl ned. 

Marit Blekastad i Kvæfjord Bygdekvinnelag foreslår at du kan bruke eget urtesalt med eksempelvis timian, løpestikke og basilikum, om det ikke er for grovt.