Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

SOMMERENS MIDDAGER


Forslag til god sommermat!

Midtsommermeny

Her kommer en liten sommerhilsen med forslag til gode, gamle og tradisjonsrike norske råvarer og matretter for sesongen, som kanskje kan passe nå som vi går sommeren i møte med sankthansfeiring, olsokfeiring, fjellturer, late eller aktive dager.

Norsk spekemat er nydelig og sammen med rømmegrøt har de lange tradisjoner sammen eller hver for seg-

Med norsk spekemat menes fenalår, spekeskinke og spekepølser av ulike slag.  Foruten rømmegrøt er det klassiske tilbehøret eggerøre, flatbrød og rømme.  Spekematen smaker også nydelig med sesongens nykål og små nypoteter til.  Salat og tomater (kanskje selvdyrket) hører også med.   Her er det kun fantasien som setter en stopper når det gjelder annet tilbehør til spekefatet.

Vi anbefaler ca. 350 gr. spekemat pr. person.

Eggerøre til 4 personer:  4 egg, 4ss melk (eller fløte) 1 ss gressløk, salt og pepper, smør til steking.

Rømmegrøt har lange sterke tradisjoner i Norge og var opprinnelig festmat i brylluper, gravøl, slåttegraut og til sankthans.  

Rømmegrøt til 4 personer:  5 dl. seterrømme, 2 dl. hvetemel, 5 dl. melk, 1/2 ts. salt.

La rømmen koke i ca. 5 minutter.  Sikt på halvparten av melet og rør kraftig.  La grøten småkoke til fettet kommer frem.  Ta av fettet med en skje før du sikter inn resten av melet. Tilsett melken, litt av gangen og rør godt mellom hver gang.  La grøten småkoke i 5 minutter før du tilsetter salt.

Server med sukker, kanel og fettet fra rømmen, evt. meierismør.

Hvis du serverer rømmegrøt og spekemat sammen, holder det med 200 gr. spekemat pr.  person.

Spekesild.  Den 15. juni var det Silda Dag.  Spekesild har lange tradisjoner i vårt land og med deilig tilbehør er det både enkelt, sunt og godt i sommervarmen.  Spekesild med rødbeter, løk, dill og nypoteter til - Himmelsk!

Norske jordbær er den perfekte desserten til sommermaten.  For en sesong vi går i møte!

Riktig god sommer!!