Hopp til hovedinnhold

Bø Bygdekvinnelag

Du Steinovn, du steinovn

Etter å ha fyrt i noen timer begynte varmen å bre seg i stein ovnen og vi nærmet kån klar til å steke brød.

Det var åtte damer som møtte spente og muntre hos Liv-Birgit Ulvenes på Jønneberg. For hær skal det ikkje bare bakkes, men også hær skal det også prate og kose kån.

Å bake i en steinovn er en kunst i seg selv, det er ikkje bare å skru på en bryter, den skal fyres i lenge slik at alle steinene blir gjennomvarme. og så er det å få ut kullet og "vaske" ovnen inni før brødet kan inn. Men en skal jo også passe på varmen, den må jo ikkje vær for varm eller for kald. Åpner en døren ofte, blir det fort kaldt og blir det for varmt så kan brødet bli svid. Så en kunst det er det, men noe så gøy. 

For mens brødene skulle heve, var det pizza som skulle først inn i ovnen. for nå rotet den sirka 300 grader, og brødet skal ned på 200 grader. Vi fikk målet temperaturen  med å bruker en varmepistol.  

Først skulle pizza bunene halv stekkes og så skulle fyllet på og så stekkes igjen. Det var ikkje alltid like lett å få pizzaen ut og inn av ovnen, men det gjekk til slutt og de blei kanasans gode.Det blei mange små og nydelige pizzaer. Og så var det brødene sin tur.  Det blei 19 brød og en nydelig kringle. En går ikkje sultan frå et slik treff.  Vi fikk også besøk av to karer som syns det var nydelig med pizza og kringle.

bake pizza glade damer nam  nam to glade menn strikke varmepistol

Takk for en koselig dag med mye mat og prat. For latteren den sat løst for alle.