Fletter palmegrener i Kroatia

Unge palmegrener som flettes i de mest intrikate mønster og bringes til mess Palmesøndag er en av de mange påsketradisjonene i Kroatia. De brukes slett ikke overalt, men der de brukes er utformingen ofte spesiell nettopp for det distriktet. Noen steder har også denne tradisjonen gått ut i glemselen, som med så mye annet.

Fletting av palmegreiner er en påsketradisjon bl.a.fra Dubrovnikdistriktet, og man tar dem med til kirken på Palmesøndag for å få dem velsignet.
   - Her oss brukes i større grad olivengreiner, en kvist til hvert av jordstykkene en har, siden disse ofte ligger spredt, og en til å stikke bak nattverdsbildet som mange har hjemme, forteller Marianne Løchen, medlem i Hillestad Bygdekvinnelag, som bor i Stobrec, nær Split i Kroatia med familien sin.

   -Påsken er utelukket en kirkehøytid for katolikkene i Kroatia, ikke påskefjell og påskekrim som i Norge, men en alvorlig forberedelse til kirkeårets største høytid, forteller Marianne videre.
Marianne  følger Hillestad bygdekvinnelag via hjemmesiden, fra hjemmet sitt med Adriaterhavet som nærmeste nabo.
Hun synes bare det er hyggelig om bildene legges ut på nettet "for Vestfolds bygdekvinner" om det kan være av interesse for flere, og det tror jeg det nok det er!

Bli medlem