En spennende bok-kveld med Larvik bibliotek


Det ble presentert mange spennende bøker i ulike sjangre, slik at det skulle være mulig å finne lesestoff for enhver smak og lese seg gjennom vinteren.

 

Koke bjørn av Mikael Niemi. En mangfoldig roman fra en liten bygd nord i Sverige. En spennende historisk roman med innlagt gåte. Forfatteren er en språklig mester.

 

En gentleman i Moskva av Amor Towlwes. Eventyrlig og underholdende bok om årene etter den russiske revolusjon. Grev Rustov dømmes til evig husarrest på et fasjonabelt hotell, men blir henvist til et kaldt loftsrom.

 

Skår, tre dagers roman av Tommi Kinnunen. Handlingen er fra Finland på femti tallet, hvor tre søsken fortsatt bor i barndomshjemmet. De tre gjør så godt de kan, men klarer ikke helt å hjelpe hverandre. De strever alle tre med hver sine ting.

 

Sølvveien av Stina Jackson. Langsom og psykologisk thriller som tar oss nord i Sverige på grensa til Norge. Her bor det en litt merkelig familie isolert i ei bygd.  Hovedpersonen sørger over datteren som forsvant for tre år siden og nå forsvinner det en jente til.

 

Den stille uke av Sven Petter Næss.  En god og troverdig krimbok om maktfamilien Davidsen hvor sønnen på tyve år blir drept.  Etterforsker Singh som ble adoptert fra India må reise til sin tidligere hjembygd som etterforsker.  Her må han også ta et oppgjør med sine tidligere spøkelser og demoner.

 

Den som elsker deg høyt av Kristine Storli Henningsen. Nifs psykologisk krim om en familie som flytter til Andalucia i Spania. I familien er det en høygravid jente som hører stemmer i deres hus. Det ender med at hun mister forstanden og det er noe som finnes i byen som ingen snakker om.

 

Nordstjernen av D: B. John En thriller som gir et lite innblikk i det lukkede landet Nord-Korea. Et kjærestepar som skal krysse grensen og jenta forsvinner. Tvillingsøsteren drar for å finne ut hva som skjedde med søsteren. Tre ulike skjebner og historier føres sammen i boken og dette er spenningens høydepunkt i år.

 

Mannen som elsket Sibir av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz.  En roman om en vitenskapsmann og hans eventyrlige reiser i Sibir. Her blir det skildret opplevelser, kulturer, mange folkeslag og ville dyr. Historiene har et stort spenn.

 

Et kart av salte stjerner av Zeyn Joukhadar. Boken handler om to unge jenter fra hver sin tid foretar reiser.  Noor er på flukt med sin far og den andre jentas historie er fra ni hundre år tidligere, men er like strabasiøs som Noors reise, men med helt andre hindringer. Temaet er tap, frykt, være på flukt fra krig. Språket i boken er eventyrlig og fargerikt, poetisk og teksten tar for seg enkeltmennesket.

 

Malurtveien 10 av Maria Sand. En roman om fire generasjoner kvinner. Her har man vokst opp med å høre om mange katastrofer. Alle bærer på savn, angst for å leve og å føle seg forlatt. Nedarvede historier preger kvinnenes liv.

 

Alle andre av Sally Rooney. En underholdende roman med undertoner som utspiller seg i Irland. Kjærlighetshistorien handler om Marianne og Connel hvor den ene er velstående og den andre er fattig. Vi følger deres kjærlighetsforhold og andre mer alvorlige temaer.

 

Feiltakelsenes bok av Sanne Bjerg. Her møter vi en ungarsk fotballspiller som bor i Barcelona og agenturet går ut på å ikke gjøre feil. Han tenker alltid strategisk og ligger noen trekk foran.  En varm og fargerik historie om ulike mennesker som møtes på pub og bor i samme by. Budskapet i boken er å slippe deg litt løs.

 

Neste år i Havanna av Chanel Cleeton. En historie med forbudte følelser i et Cuba i 1959 med politisk uro, Historien fortelles gjennom et barnebarn og vi får innblikk både i hva som skjedde under revolusjonen Cuba. Begge historiene som fortelles er like interessante.

 

Der krepsene synger av Delia Owens tar oss til et naturområde der handlingen finner sted. Man finner en død mann fra landsbyen, er det en ulykke eller har det skjedd noe kriminelt? I en plankehytte bor det en veldig spesiell jente og det landsbyen lurer på er, hvem er denne jenta?

 

Åleevangeliet av Patrik Svennsson er en sakprosa som fortelles på en annerledes måte om verdens mest gåtefulle fisk, ålen. Ålens livssyklus har fascinert i mange århundrer. Boken tar for seg forfatterens personlig historie hvor han er på ålefiske sammen med sin far og på tross av ny teknologi gir ikke ålen fra seg noen svar.

 

Mamma er trygda av Mimir Kristjànson er en ærlig bok som handler om mor som fikk alvorlig kreftdiagnose. Far flytter ut og som konsekvens av sykdommen blir mor ufør.  Historien som fortelles er hvordan det er å leve med alvorlig sykdom. Hvordan man blir sett på som naver og holdningen om at man skal ta seg sammen.  Forfatteren gir stemme til en gruppe mennesker som sjelden rekker opp hånda i samfunnet. Alvorlig budskap, men det finnes også humor i fortellingen.

 

Lene din ensomhet langsomt mot min av Klara Hveberg. Rakel har et spesielt matematisk talent og kan endelig begynne på universitetet. En utrolig historie som binder sammen livet med poesi, matematikk og musikk og ha kunnskap om hvordan tonene bindes sammen. To kvinner innleder forhold med sin professor som blir et krydder i kvinnenes liv. Matematikk er en stor del av innholdet i boka og gjør den artigere og det er mye gjenkjennelse i det uventede.

 

Det er vakrest når det skumrer av Camilla Bøksle som er en varm historie fortalt fra bestefar til barnebarnet. Barnebarnet får bil i gave fra bestefar, men det følger en jobb med gaven. Bestefar skal kjøres rundt til steder han var i gamle dager om alle dagene som kom og gikk. Bestefar forteller og barnebarnet lytter.

 

Kveldens avsluttes med nydelige kaker og loddtrekning. Denne kvelden var det ble det veldig skjevfordeling av gevinster og en person nådd taket for gevinster. Mye prat og nok en hyggelig kveld på Fredheim. Neste møte er julebord 2.12. kl.19.00.

Bli medlem