Hopp til hovedinnhold

Hvarnes Bygdekvinnelag

Februarmøte 2020


22 flotte bygdekvinner møtte opp til kveldens møte. Temaet var ifølge årshjulet “Beredskap”


Nestformann Kirsten ønsket oss alle velkommen og informerte om noen innkomne saker. Så gav hun ordet til Solfrid Bergan. Solfrid er aktiv i Norsk Totalforsvars Forum (NTF). Tidligere het dette forumet Kvinners Frivillige Beredskap. Bygdekvinnelaget var tidligere med i dette forumet.

 

Etter en innledning om NTF og deres samarbeid med fylkeskommuner og kommuner om beredskap i lokalsamfunn og i hjemmene, utfordret Solfrid oss til å prate litt sammen rundt bordene og komme fram med noen punkter, som vi tenker kan være lurt. Alle virket engasjerte og praten gikk livlig. 

I oppsummeringen etterpå fikk vi blant annet lære: 

 

Hvis strømmen går: lurt å ha alternativ varmekilde,(ved og vedovn, propanvarmer) stormkjøkken, grill, powerbank til mobilen, lommelykter og ekstra batterier, stearinlys og fyrstikker, grovt salt for å salte ned kjøtt/fisk hvis fryseren tiner, kontanter, nødaggregat,  

 

Mat og drikke: fylle vann på plastkanner, som settes mørkt og kjølig. I gjennomsnitt trenger hvert menneske 3 liter rent vann pr døgn. 

Lurt å ha konstant lager av tørrmat og hermetikk. Rullere; bruke opp det eldste først og så erstatte hva du brukte, slik at lageret alltid er stort nok, slik du vurderer det.

 

Medisiner: viktige medisiner kan bli mangelvare. Ha alltid noe ekstra av det familien bruker. 

 

Bilen: Sørg for at du alltid har godt med drivstoff.

 

Fantes før i tiden, og hadde kanskje vært kjekt å ha: vedfyrt varmtvannsbereder og vedfyrt komfyr eller vedovner med plass til en kjele oppå.

 

Bygdekvinnene ble utfordret til å tenke over: Hva er viktig for oss? Hva er en krise for meg/deg? Hva har du og hva trenger du? Kan du ta imot familie og venner hvis noe skjer? Hva kan vi i bygdekvinnelaget gjøre?

 

Det kan komme forskjellige kriser. Å miste et menneske som står en nær er også en krise. Stiller vi opp for hverandre, når slike ting skjer? Hva kan du gjøre for å vise at du bryr deg?

 

NTF holder og arrangerer kurs i Psykisk førstehjelp. Kurslederne er godt kvalifiserte. 

 

Larvik Kommune har innført kurs i psykisk førstehjelp til alle 3.klassinger på skolene.

 

Bomberom: Vi har bomberom på skolen i Hvarnes.

 

Skoleberedskap: Politiet og skolene samarbeider om beredskap på skolene i forhold til trusler. Politiet sjekker at skolene til enhver tid har planer og rutiner i forhold til dette.

 

Beredskap er viktig og alvorlig. Meningen er at vi skal tenke gjennom, og sørge for at vi er forberedt på å klare oss noen dager, hvis det skulle komme en krisesituasjon. Å lære opp de yngre generasjonene er også svært viktig. Bygdekvinner sitter på mye kompetanse og kan være med på å lære bort til de unge.

 

Vi fikk et deilig avbrekk i disse alvorlige temaene. Vertinnene Herborg og Elsa hadde denne gangen fylt kjøkkenbordet med deilig vannbakkelsstang,  julekake med smør og brunost til og glutenfrie muffins. Mmm…. Og selvsagt velfylte kaffekanner og te.

 

Utlodningen ble som den ofte gjør; noen vinner mange ganger og andre ikke. Det ser ut til at de innerste bordene på Fredheim gir vinnerlykke. Blir det ekstra rift om stolene rundt disse bordene framover ;-)....?

 

Kveldens opplesning ble denne gangen Melkeruta av Bjørn Bergene. Reidun leverte slik hun pleier og vi andre humret og lo.

 

Kirsten takket Solfrid og overrakte gaven; boka “Fra Vestfolds spiskammer”. “Du fikk vårs te å tenke sjæl”, sa Kirsten, som sant var.

 

Ut i nysnøen, (3-4 cm, som kom i løpet av kvelden og dekket den bare marken,) gikk så 22 bygdekvinner, mette av inntrykk, mulig litt tankefulle og helt sikkert påfylte av både det ene og det andre hjem denne mandagskvelden.