Det gode måltid – Fersk suppe

Østmodum bygdekvinnelag møttes på Fordvåg 9. september 2020 for å lage og spise «Det gode måltid». Måltidet besto av fersk suppe med kjøtt og poteter. I tillegg fikk alle mulighet til å smake på melboller, boller med potet, sur-søt saus og pepperrotsaus.

Maten ble laga av 13 personer, og det ble dekket til med langbord i storsalen. Åtte til dukka opp så vi til sammen ble en fin gjeng med 21 damer til maten. Under måltidet gikk praten om «løst og fast», i tillegg til at suppa med tilbehør ble tema. Hva foretrekker du?  Melboller eller boller med potet, sur-søt saus eller pepperrotsaus? Uansett favoritt, måltidet ble avslutta med en velfortjent applaus til kokkene!

Kveld ble avslutta med medlemsmøte og loddtrekning. Vi fikk også et innblikk i hvordan Øst-Modum bygdekvinnelag ble etablert i 1947 og ulike aktiviteter som foreninga arrangert og deltok på de første åra.

 

Oppskrifter:

Suppe

Kok kraft på elg, gjerne på høyrygg eller bibringe fra okse. Kjøttet tas fra beina og skal spises med kokt potet og sur-søt saus eller pepperrotsaus etter at en har spist suppa.

Til suppa skal du dele gulrøtter, persillerot og sellerirot i små biter. La dette koke i krafta til det er passe mørt. Skjær kål i små biter. Ha kålen i krafta sammen med ferdigkutta purre og de grønne bladene fra persillerot og sellerirot. Smak til med salt og pepper.

 

Melboller

2 egg
Litt sukker (2-3 ss)
1 dl melk
Kardemomme etter smak
Mel til deigen nesten slipper bollen

Egg og sukker piskes lett. Ha i melk, kardemomme og mel. Lag bollene med to spiseskjeer og ha dem i suppa.  Trekkes i suppa ca ½ time.

 

Boller med potet

1250 gram poteter
100 gram smør
3 egg
2 ts kardemomme
2 ss sukker
1 ½ dl matfløte
Ca 6 ss mel
litt salt

Skrell potene, kok dem og mos dem med en gang mens de er varme. Ha i smøret, ha så oppi resten av ingrediensene og bland alt godt sammen. Dette blir nok til ca. 30 boller.  Lag deigen til boller med spiseskje og ha dem opp i suppa når grønnsakene er delvis kokt. Bollene bør ligge i suppa ca. 20 min.

 

Sur-søt løksaus

En løk hakkes og surres myk i smør/margarin. Tilsett 2 ss hvetemel og spe med ca. 5 dl kraft.
La det koke i 7 – 8 min. Smak til med 2 ss sukker, 1 ss 7% eddik og ½ ts salt.
Tilsett mer eddik og sukker hvis du ønsker en sterkere smak.

 

Pepperrotsaus

Lag en jevning av smør og mel. Spe med litt kraft og ha i revet pepperrot.

 

Foto: Gro Rundbråten

Bli medlem