To høstturer med ville vekster
I starten av september hadde vi tyttebærtur som et bonusarrangement i forhold til årsplanen. Denne turen var knyttet opp mot Folkehelseuka. I midten av september hadde vi vår årlige sopptur.
Til tyttebærturen 4. september hadde vi invitert bredt og også gitt tilbud til dem vi har blitt kjent med i prosjektet KvinnerUt. Likevel var det flest norskættede med, men aldersspennet var fra seks uker til åtti år. Starten gikk fra Auli kirke, og vi gikk en liten kilometer før vi stoppet for å plukke bær. Til tross for den ekstremt tørre sommeren fant vi noen flekker med ganske fine bær. Med på turen var i alt seksten personer. Det var med tre barn i tillegg til den aller yngste, og de litt større barna (5 til 9 år) gikk inn for oppgaven med liv og lyst. Det gjorde sånn sett også de godt voksne. Etter en tids hardt arbeid var det tid for å nyte medbrakte kaker, kaffe og saft. Det var en mild og fin kveld og godt å være ute. Det er folkehelse i å bevege seg ute i frisk luft og ha hyggelig selskap. Tyttebær er også et fint tilskudd til kostholdet.
Da vi skulle på sopptur lørdag 15. september, var det knallfint vær. Likevel ble vi bare 10 personer. Litt uflaks med en buss som ikke gikk, gjorde at noen av våre nye venner fra KvinnerUt ikke rakk å bli med. Ellers hadde vel mange antatt at det var lite sopp å finne etter en rekordtørr sommer. Dette stemte nesten, men vi fant såpass mange kantareller og traktkantareller at vi fikk sett på karakteristiske trekk som skiller dem fra mulige forvekslingsarter. Det ble også funnet noen matblekksopp av både god og dårlig kvalitet. Det ble uansett en fin dag i skogen. Det var akkurat rått nok til å tenne bål, og kokken, Ane Grøndahl, hadde funnet fine sopp i fryseren, så det ble servert soppsuppe også i år. Ane hadde også varmet eplebåter med sukker, kanel og havregryn. Dette er godt og enkelt. Å sitte ved bål og spise gir en egen stemning. Alle som var med, koste seg i det fine været.