Hopp til hovedinnhold

Østre Udnes bygdekvinnelag

Ane har laget surdeigsbrød

Ane har laget surdeigsbrød

Her har det begynt å boble

Her har det begynt å boble

Yngvild måler opp ingredienser til surdeigstarter

Yngvild måler opp ingredienser til surdeigstarter

Smaksprøver første kveld

Smaksprøver første kveld

Gina lager vafler

Gina lager vafler

Vafler med surdeig

Vafler med surdeig

Kanelsnurrer med surdeig

Kanelsnurrer med surdeig

Klart for å smake andre kveld

Klart for å smake andre kveld

Gjærdeig kan formes

Gjærdeig kan formes

Ferdig stekt krans

Ferdig stekt krans

Bladstenger med fyll

Bladstenger med fyll

Ferdigstekte fletter

Ferdigstekte fletter

Mairoser

Mairoser

Sur, grov og søt


Nei, dette er ikke karakteristikk av kursdeltakerne våre som bare var blide og søte, men navnet på tradisjonsmatkurset over tre kvelder som ble avsluttet like før påske.

Første kurskveld var 7. mars. Stedet var kjøkkenet på Folvell Gård. Ane Grøndahl og Yngvild Wennvold hadde satt seg inn i hvordan man kan starte en surdeig. De hadde hver sin metode, men begge hadde innslag av økologiske produkter fordi disse visstnok har et høyere innhold av mikroorganismer som får i gang gjæringsprosessen. Det er melkesyregjæring en ønsker å få til.

Fordi surdeig ikke er ferdig sånn på et blunk, så lagde de 14 kursdeltakerne bare hver sin «starter» som de skulle pleie videre hjemme. Resten av første kveld gikk med til å vise baking av et par riktig grove brød, og det var selvsagt også satt av tid til å smake.

En snau uke senere møttes vi på nytt for å se hva surdeig kan brukes til. Igjen var det det at baking med surdeig ikke går så fort, så Ane Grøndahl og Gina Kverneng hadde med seg ferdige produkter og ferdig este deiger som ble stekt på stedet. De viste også at om det skulle bli litt vel mye surdeigstarter i forhold til behovet for og tiden til å bake brød, så kan overskuddet brukes i for eksempler boller eller vafler. Denne kvelden var det enda flere kursdeltakere enn første gangen.

Kurset ble avsluttet 9. april med bakst av søte deiger. Her fikk kursdeltakerne selv prøve seg på forskjellige teknikker for å forme kringle eller boller. Ane Grøndahl forklarte også om en tradisjonell kinesisk bakemetode, Tangzhong, som skal gjøre at bakverket holder seg «ferskt» lenger. Det ble også denne gangen tid til smak, evaluering og sosialt samvær.