Hopp til hovedinnhold

Selbu Bygdekvinnelag

12 medlemmer av Selbu Bygdekvinnelag poserer til bilde
Tre kvinner ser på fotoalbum
To kvinner blar frem sanger i et hefte
Mennesker sitter rundt et bord og snakker
Kvinne leser opp jubileumsberetning
Fotobøker på bord
Gammelt foto på lysbildeskjerm

90 års jubileum

I år - 13. april 2024 - ble Selbu Bygdekvinnelag 90 år og det ble feiret med god mat, underholdning, sang og gode samtaler i godt selskap.

Arrangementskomiteen hadde gjort en kjempejobb med å gå gjennom gamle møteprotokoller, skriv som Tilbakeblikk ved 70-års jubileet 2004 (Kristin Dyrdal) og Jubileumsskrift 77 år i 2009 (Guri Fuglem) og gamle årsmeldinger. Vi fikk høre om årene fra da laget var Bondekvinnelaget og frem til dagens Bygdekvinnelag og om det store mangfoldet aktiviteter. Det ble også vist lysbilder fra tidligere arrangement og aktiviteter.

To av de tidligere lederne var med på feiringen og fikk blomst og takk for innsatsen. Det vanket mye ros, ikke minst fra komiteen over hvilken orden de hadde funnet i tidligere arkiv som var godt merket og oversiktlig, noe som er gull verdt for senere generasjoner bygdekvinner i Selbu.

På et eget bord var det lagt frem minner og fotoalbum.

 

Et langt og mangfoldig lags-liv

Vi fikk høre historier om forskjellige aktiviteter opp gjennom årene. Jubileumsberetningen inkluderte en liste over disse og kanskje spesielt "Magedanskurs" holdt en gang mellom 1994 og 2004 høstet latter. Listen viste også hvordan bygdekvinnelaget var nærmere knyttet bondekvinnen tidligere i lagets historie, med tema som spannvasking (Selbu meieri) og klipping av sau. 

Enkelte perioder har preget aktiviteten mer enn andre.

Utdrag fra jubileumsberetning 2024 (Gro Einrem Volseth)
I 1936 holdt laget plantefargingskurs. 18 deltagere. Ut fra protokollen å dømme skapte dette stor entusiasme i laget.

Siste møtereferat før krigen er fra februar 1940. På dette møtet ble det bevilget et bidrag på kr.20 til krigssykehus. Fram til krigen lå medlemstallet på mellom 13 og 18. 

Etter krigen er det første møtereferat fra november 1947. Etter dette er det ikke funnet noen aktivitet igjen før 1951.

Vi fikk høre mang en interessant historie. Blant annet om Selbubunadens tidlige historie og alt arbeidet som var lagt ned i å skape denne - både dame- og herrebunad. Praten gikk også om hvordan bygda har forandret seg gjennom den lange perioden - på mange vis helt fra landskapsmessig til hva som er fokus hos folk og også kulturelt. En rask håndsopprekking viste at mange av dagens Bygdekvinner i Selbu er innflyttet og vi representerte flere land rundt bordet. 

I årene 2020, 2021 og 2022 var aktiviteten preget av covid-epidemien, men tross restriksjoner hadde styrene også i disse årene fått til noen aktiviteter som f.eks. Frø og plantebyttedag som kunne holdes med god avstand mellom deltagere.

Mellom middag og kaffe og kaker, fikk vi se en trivelig fremvisning av bilder fra tidligere aktiviteter, blant annet fra 60 års jubileet i 1994. For de som har vært med en stund ble det et gjensyn med mange kjente fjes.

Det var 12 medlemmer som deltok på jubileumsfeiringen pluss en journalist fra Selbyggen. Det var ikke dårlig oppmøte for et lag med 31 medlemmer når det går på sitt 90-ende år! Det var på alle måter en veldig trivelig og vellykket kveld.