Lefser til jul!
Skatval bygdekvinnelag har arrangert lefse-kurs, for en gjeng lærevillige bakstekoner i bygda. Og damene svingte seg lett på skolekjøkkenet til Skatval skole, under ledelse av lefse-eksperten Målfrid Røkke. Resultatet ble kjempebra - mange pakker med ferdig oppsmurt lefse til jul - og mye trivsel og god stemning på kjøpet.
Endelig kunne vi bake sammen til jul!
Kursleder, Målfrid Røkke, er medlem i Skatval bygdekvinnelag, og har kurset oss i Skatval bygdekvinnelag i takkebakst ved flere anledninger.
Men nå var det lenge siden sist, koronarestriksjoner har gjort det vanskelig å bruke skolekjøkkenet på Skatval skole de siste par årene, veldig fint å få anledning til å ta det i bruk igjen, og møtes på denne måten som vi liker så godt i Skatval bygdekvinnelag.
Hvor kom lefsa fra?
Målfrid Røkke kommer opprinnelig fra nabokommunen Selbu, som har rike lefse-tradisjoner. Denne kvelden ble det bakt lefser etter gammel oppskrift som Målfrid har hatt med seg fra heimen sin i Selbu. En variant av tradisjonell Selbu-lemse, men modifisert med tilsatt kulturmjølk som gir en mykere og mindre seig lefse.
Du finner oppskrifta nedenfor bildene.
Oppskrift på Målfrid sin lefse:
1/2 l kulturmelk
1 l H-melk
1/3 l fløte
3 ss sirup
2 ts hornsalt
2 kg hvetemel
300 gr siktet rugmel
Dette blir ca. 30 lemser. Deigemnene (ca. 120 gr) kjevles ut med hvetemel. Den småblærete siden, den som stekes først, skal være ut. Etter steking pakkes lefsene inn i klede for å kvile ca 30 min.
Imens kan du lage smøringen til lefsa.
Oppskrift på smør:
1 kg meierismør
1 l føte
1 bs salt
400 gr sukker
Smøret piskes i en kjøkkenmaskin sånn at det blir en jevn masse.
Utleie av takker og utstyr du trenger til å bake lefser
Har du lyst til å prøve å bake lefser - Skatval bygdekvinnelag leier ut takke, spuddu og mel-kost til alle som har lyst til å prøve seg. Ta kontakt med leder i koppnemda, Trine Reitan for mer info.