Hopp til hovedinnhold

Skatval Bygdekvinnelag

Pepperkaker etter gammel oppskrift smaker godt!

Pepperkakebaking sammen med nye venner i bygda

Rett før jul inviterte Skatval bygdekvinnelag til bakedag ved Aglo familiesenter. Sammen med innvandrerfamilier som for tiden bor ved familiesenteret, baka vi en trippel porsjon pepperkaker etter tradisjonell oppskrift.
Nesten alle pepperkakene, og noen liter gløgg, gikk med underprøvesmakinga i gapahuken etterpå.
Det er artig og trivelig å bake pepperkaker sammen!

Skatval bygdekvinnelag har fått støtte fra Stjørdal kommune til å drive med inkluderende aktiviteter i laget i 2022 og 2023. Bygdekvinnelaget har brukt støtten til å arrangere åpne møter og sette i gang aktiviteter som inkluderer innvandrermiljø i bygda. Bakedagen på Aglo familiesenter var en av aktivitetene vi satte igang med før jul i 2022 som oppfølging av denne satsingen. 

Store og små i sving på kjøkkenet på Aglo familiesenter
Store og små i sving på kjøkkenet på Aglo familiesenter

Skatval bygdekvinnelag har de siste årene drevet med språktrening for innvandrerfamilier som for en periode bor ved Aglo familiesenter på Skatval. Prosjektet er i samarbeid med familiesenteret og ble iverksatt i 2019 som oppfølging av bygdekvinnelagets Kvinner UT satsing på Skatval. Gjennom dette prosjektet har vi fått mange nye venner fra ulike nasjoner, til gjensidig glede og nytte for oss i Skatval bygdekvinnelag, for familiesenteret og de berørte familiene vi har vært i kontakt med. 

Som en avslutning på samarbeidet i 2022  hadde vi lyst til å gjøre noe koselig sammen med innvandrerfamiliene vi har blitt kjent med i løpet av året,  der bygdekvinnelaget kunne bidra med kunnskap om baketradisjoner i bygda samtidig som vi skapte noe godt og trivelig sammen. Praten gikk dessuten like lett som kjevlene denne dagen - så det ble nok litt språktrening med på kjøpet også!  

Vi ble også svært imponerte over ungene som deltok i aktiviteten, de var ivrige og holdt det gående. Ei av jentene på 4 år ville ikke gi seg, etter en og halv time var det imidlertid ikke mer deig å oppdrive og hun måtte avslutte. Da var det bra at vi hadde planlagt prøvesmaking for alle i gapahuken utenfor familiesenteret etterpå, og ungene fikk fikk bidra med servering og trivelig samling rundt bålet.   

 

Servering av gløgg og nystekte pepperkaker i gapahuken ved familiesenteret
Gløgg og pepperkaker ble fortært i gapahuken - en veldig trivelig avslutning på bakedagen ved Aglo familiesenter. 

Pepperkake-oppskrifta som ble brukt denne bakedagen stammer fra et gammelt TINE-hefte fra 90-tallet, men er i bruk på Skatval hvert år før jul. Oppskrifta gir tynne og karamellaktig søte pepperkaker, eventuelt sirupsnipper med mandel og er veldig gode!

En av de norske beboerne ved familiesenteret sukket langt da han fikk smake kakene - "dette var noe annet enn ferdigdeigen som blir brukt nå til dags", mente han. Artig at det ble lagt merke til at bygdekvinnelaget stilte med heimlaga pepperkakedeig!

Oppskrifta var som følger:

150 g meierismør

1 dl lys sirup

2 dl sukker

i dl fløte

6 dl hvetemel

1/2 ts nellik

1/2 ts ingefær

1/2 ts pepper

2 ts kanel

1 ts bakepulver

Sukker, sirup, smør og krydder varmes opp i en kjele. Avkjølt blanding blandes med fløte. Hvetemel og bakepulver røres inn til slutt, før deigen settes kjølig til neste dag. 

Pepperkakene stekes på ca 175 grader i 8-10 minutter.