Hopp til hovedinnhold

Sparbu Bygdekvinnelag

Hverdagsmat i Sparbu - kaldhevede rundstykker


Anne Irene Myhr sitt bidrag til hverdagsmat i Sparbu er kaldhevede rundstykker. Nystekte rundstykker til frokost ble plutselig veldig enkelt.

Oppskrift til 12 rundstykker: 

 75 g havregryn, store eller lettkokte

200 g grov sammalt hvetemel

400 g hvetemel

1 ts salt

2 ss olivenolje

1/4 pk gjær, fersk eller tørr

5 1/4 dl kaldt vann

Slik gjør jeg det:

Dag 1:

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen. Ha i vannet og elt deigen sammen. Jeg lar eltekroken gå på lav hastighet i 10 min. 

Denne deigen får ikke forheving. Jeg har den rett på et melet bord, knar den sammen noen ganger og ruller den ut til 12 rundstykker. Deigen kan oppleves litt løs, så bruk mel for å få den passe fast. 

Jeg fordeler rundstykkene i en bakepapirkledd, liten langpanne. Pensle med vann og dryss over havregryn hvis du vil. 

Dekk formen med plastfolie og sett den i kjøleskapet eller kjølerommet til neste dag. 

Dag 2:

Ta formen ut av kjøleskapet/kjølerommet og sett samtidig på stekeovnen på 230 grader over- og undervarme. Jeg lar langpannen med rundstykkene stå i romtemperatur i ca 20 min før jeg steker dem. 

Stek de nederste i ovnen i 15-18 minutter.