Hverdagsmat i Sparbu - kaldhevede rundstykker

Anne Irene Myhr sitt bidrag til hverdagsmat i Sparbu er kaldhevede rundstykker. Nystekte rundstykker til frokost ble plutselig veldig enkelt.

Oppskrift til 12 rundstykker: 

 75 g havregryn, store eller lettkokte

200 g grov sammalt hvetemel

400 g hvetemel

1 ts salt

2 ss olivenolje

1/4 pk gjær, fersk eller tørr

5 1/4 dl kaldt vann

Slik gjør jeg det:

Dag 1:

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen. Ha i vannet og elt deigen sammen. Jeg lar eltekroken gå på lav hastighet i 10 min. 

Denne deigen får ikke forheving. Jeg har den rett på et melet bord, knar den sammen noen ganger og ruller den ut til 12 rundstykker. Deigen kan oppleves litt løs, så bruk mel for å få den passe fast. 

Jeg fordeler rundstykkene i en bakepapirkledd, liten langpanne. Pensle med vann og dryss over havregryn hvis du vil. 

Dekk formen med plastfolie og sett den i kjøleskapet eller kjølerommet til neste dag. 

Dag 2:

Ta formen ut av kjøleskapet/kjølerommet og sett samtidig på stekeovnen på 230 grader over- og undervarme. Jeg lar langpannen med rundstykkene stå i romtemperatur i ca 20 min før jeg steker dem. 

Stek de nederste i ovnen i 15-18 minutter. 

 

 

 

Anne Irene og bygda mi

Jeg er født i 1963, og oppvokst på Holan Østre. Jeg og Einar bor i Brønnvegen på Mære, og trives veldig godt med utsikt til Mære kirke, landbruksskolen, Verran-fjellene og hjemgrenda mi.  Allerede fra ungdomstida fikk jeg lederoppgaver, og kjenner stadig på at vi alle må bidra i samfunnsutviklinga. Akkurat nå er det bygdekvinnelagene i Sparbu og Nord-Trøndelag som jeg  bruker fritiden på. Idrett- og friluftsliv har alltid stått mitt hjerte nær og i Sparbu har vi store muligheter til å delta. Takk til alle tilretteleggerne som gjør den daglige trimturen mulig i  stadig nye omgivelser. 

Bli medlem