Hopp til hovedinnhold

Torpa Bygdekvinnelag

Feststemte kvinner samlet til 70 årsfeiring for Torpa Bygdekvinnelag – her på Haugtun med bygda og Synnfjellet i bakgrunnen. Foto: Halgrim Øistad.

Feststemte kvinner samlet til 70 årsfeiring for Torpa Bygdekvinnelag – her på Haugtun med bygda og Synnfjellet i bakgrunnen. Foto: Halgrim Øistad.

Veteranmedlem Kari Nordal trakk opp de historiske trådene. Foto: Halgrim Øistad.

Veteranmedlem Kari Nordal trakk opp de historiske trådene. Foto: Halgrim Øistad.

Et staselig jubileum fortjener den staseligste bursdagskake i marsipan. Foto: Borgny Sletten.

Feiret 70 års historie i Torpa

70 år med aktiv bygdekvinnelag-historie i Torpa er noe å feire.

Av Halgrim Øistad

Feiret gjorde de også, de 19 kvinnene som var samlet i pensjonatbygningen i det historiske gardstunet Haugtun på Aust-Torpa 6. september. Med utsikt til Synnfjellet og store deler av jord- og skogbruksområdene i vidstrakte Torpa var Haugtun det perfekte stedet for jubileumsmarkeringen.

Selve landskapet er ganske uforandret. Men siden Aust-Torpa Bondekvinnelag (som det het den gang) ble formelt stiftet 4. juni 1953, har Torpa og andre bygder gjennomgått nærmest total forvandling på nær sagt alle områder – sosialt, økonomisk, teknologisk, kommunikasjonsmessig…

Mye god mat og mye god prat var det selvfølgelig under festarrangementet, som ble muntert bundet sammen av lokallagleder Monika Korslund Sveen.

Monika K Sveen
Leder i Torpa Bygdekvinnelag, Monika Korslund Sveen ønsker velkommen til jubileumsfest. Foto: Borgny Sletten. 

I et miniforedrag trakk veteranmedlem Kari Nordal opp linjene fra 1953 til i dag, om hva det innebar å være bygdekvinne den gang, og hva som er utfordringene i dag. En del av stoffet hentet hun fra boka «Lappeteppe – fragmenter fra Torpas bygdehistorie», som Torpa Bygdekvinnelag har gitt ut.

Kari Nordal
Veteranmedlem Kari Nordal trakk opp de historiske trådene. FotoHalgrim Øistad

Nabo-lagene Snertingdal og Nordre Land var representert under feiringen. Borgny Sletten, distriktsleder i Oppland Bygdekvinnelag, og Helle Berger fra Norges Bygdekvinnelag sentralt bidro med engasjerte hilsener. Berger snakket også om aksjonsuka «Bygdeløftet», og kom inn på det stadig tilbakevendende spørsmålet: Hvordan få med flere medlemmer?

Ordfører Ola Tore Dokken i Nordre Land dukket opp og priset bygdekvinnelagenes store betydning for lokalsamfunnet i Torpa og andre bygder opp gjennom åra – og ønsket lykke til med de neste 70! Trioen Slåttsveen og brødrene Berget sørget for musikalsk underholdning, og allsangen runget mellom 100 år gamle tømmervegger på Haugtun.

Ordfører
Ordfører Ola Tore Dokken i Nordre Land holdt en fin tale om bygdekvinnelagets betydning for lokalsamfunnet i Torpa. Foto: Borgny Sletten.

Trioen Slåttsveen og brødrene Berget sørget for musikalsk underholdning, og allsangen runget mellom 100 år gamle tømmervegger på Haugtun.

Spillegruppe
Trioen Slåttsveen og brødrene Berget. Foto: Borgny Sletten.

Jo da, etter 70 år er det fortsatt liv i bygdekvinnearbeidet i Torpa. Men laget vil gjerne ha med seg enda flere og ikke minst yngre medlemmer i åra framover.