Leder Gerd Turid og vertinne Karin
Leder Gerd Turid og vertinne Karin
Passiar
Passiar ved buffeten.
Aktive medlemmer.
Aktive medlemmer.

Novembermøte i Vardal bygdekvinnelag

Temamøte i Vardal bygdekvinnelag onsdag 14.november i Staurhuset hos Karin og Jens Ivar Markestad.

Gynekolog Ottar Kåre Rekkedal fra Mjøskirurgene og holdt et interessant og opplysende foredrag om kvinnesykdommer og kvinnehelse.  

 

Vardal Bygdekvinnelag.

Vardal Bygdekvinnelag hadde medlemsmøte i Staurhuset på Rambekk gård

den 14.november.

Vår nyvalgte leder Gerd Turid Rødningsand ønsket alle velkommen og vi sang

«Farger i november» av Ebba Munk.

Leder oppsummerte aktiviteter siden sist:   

Laget har bidratt med flatbrødbaking, potetvafler og boksalg under akevittfestivalen.  Noen medlemmer har delt ut poser med bygg ved to butikker i forbindelse med

” Bli bedre kjent med norsk byggdagen 16.10.. ”

Temaet er en del av tradisjonsmat i Bygdekvinnelaget.

Deretter ble leder gynekolog Ottar Kåre Rekkedal fra Mjøskirurgene ønsket velkommen. Han holdt et interessant og opplysende foredrag om kvinnesykdommer og kvinnehelse.  

Han fortalte levende og morsomt om utviklingen fra barn til voksen kvinne, og om forskjellige behov i oppvekst, moden alder og aldring.

Han redegjorde om forskjellige kreftformer som kan oppstå, og om viktigheten av å ta alle unormale tegn på alvor. Kommer man tidlig til behandling er det gode prognoser.

Det ble også satt fokus på at kreft   har en annen side, «Skyggekreft», dvs sykdomstilstander som kommer etter operasjon, cellegift og strålebehandling. Kvinner som har blitt friske av kreft kan oppleve disse ettervirkningene som traumatiserende. Det er veldig viktig å få den beste hjelp, støtte og behandling for disse kvinnene.

I dag er det mulig å forebygge noen typer kreft, spesielt livmorhalskreft som rammer unge kvinner. Det er viktig å ta celleprøver helt fra ung alder og det tilbys vaksine som reduserer faren for å utvikle denne krefttypen.

Han fortalte også om godartede, ufarlige sykdommer og plager, og ga oss et innblikk i behandlingen av disse. Vi fikk gode råd om plager under og etter overgangsalderen.

Avslutningsvis orienterte han om abortloven og om hvordan den fungerer i dag.

Dette foredraget var godt og nyttig. Han fikk varm applaus og mange smil tilbake.  Vår leder overrakte en oppmerksomhet som takk!

Etter foredraget fikk vi servert gode snitter og kaker til kaffen. Det var som vanlig åresalg og mange koselige gevinster.

 Gunvor Sveen hadde medlemmets fem minutter og fortalte levende om en koselig tur til Nord Østerdal tidligere i høst.

 Leder avsluttet kvelden med å minne oss på at vi må gjøre alle dager lyse, og hun leste et dikt av Hans Ludwig Fretheim: «Sammarsviser i November».

Det møtte 40 bygdekvinner, og det var Blomhaug/ Vindingstad 2 som var vertskap denne kvelden.

 

Ref. Kari

 

Bli medlem