Lammerull
Lammerull
Lisbeth viser hvordan lage lammerull
Anne og Eva Marie konsentrert om lammerull
Fyldig kurshefte laget av Lisbeth
Hilde, Peggy og Anne lager lammerull

Førsteklasses lammerull og sylte

Det var fulltegnet kurs da Lisbeth Melvær lærte oss å lage lammerull og sylte.

22-23. november var skolekjøkkenet på Ringvoll skole fullsatt med ivrige matentusiaster som skulle lære å lage lammerull og hodesylte på tradisjonelt vis. Lisbeth Melvær som er utdannet husstellærer og underviser på Malakoff vgs, var kursholder. Lisbeth hadde forberdt seg godt, lærer som hun er. Vi fikk kurshefte med oppskrifter og forklaringer, og hun viste trinn for trinn hvordan vi skulle gå frem. Fredag kveld ble det laget lammerull. Da vi var ferige med å sy og surre rullen, tok vi den med hjem så den skulle hvile i kjøleskapet et døgn. Deretter skulle vi selv koke den og legge i press. Alternativt kunne man fryse den rå, og koke den nærmere jul, siden rullen ikke holder seg mer enn 2-3 uker i kjøleskapet, enten innpakket i folie eller i saltlake.

Lørdag var det tid for sylte. Lisbeth viste oss igjen, og det var mye å lære når man plukker fra hverandre et grisehode. Imens kokte hodene til kursdeltakerne, og da de var kokt ,skulle vi prøve oss på å plukke ut det beste fra hodet. Det var overraskende mye godt kjøtt. Å lage sylte er en helt annen fremgangsmåte enn rull. Grisehodet er kokende varmt og man bruker svor utenpå. Svoren må bare legges rundt uten å sy. Vi pakket sylta inn i klede og sydde kledet sammen. så ble den lagt i syltepresse etterpå. Det ble brukt både tradisjonelle presser i tre og mer moderne presser. Og hokus pokus, søndag var sylta klar til å bli spist, og smaken og krydringa var fortreffelig. Tusen rtakk til lisbeth som tålmodig og profesjonelt veildete oss gjennom dette kurset.

 

Bli medlem