Anne Eva, Anne Marthe og Anne I.
Anne Eva, Anne Marthe og Anne I.
Eva og Inger Margrethe skjærer opp grønnsaker
Grethe og Liv
Grethe og Liv er blide damer
Suppa må koke. May Lisbeth, Peggy, Ragnhild, Anne og Liv.
Her kjevles det flatbrød av bygg. Fint at det er lange kjøkkenbenker på Fossnes.
Her kjevles det flatbrød av bygg. Fint at det er lange kjøkkenbenker på Fossnes.
Tone har dreisen på flatbrødkjevlinga
Anne P. og Anne Marthe diskuterer
Anne I. og Anne Marthe med brødene som Anne Marthe har bakt og inneholder 30 prosent kokte bygg-gryn
Anne I. og Anne Marthe med brødene som Anne Marthe har bakt og inneholder 30 prosent kokte bygg-gryn
Det ble kø da man skulle kjøpe bygg-produkter
Og så må det vaskes opp

Kurs i tradisjonsmat med bygg

Det ble mange deilige matretter å smake på, da Ytre Hobøl bygdekvinnelag hadde kurs i bruk av bygg i tradisjonsmat

Anne Marthe Bye fra Duga bygg var kursleder, Anne Iversen og Karin Gjøen hadde forberedt og lagt til rette for denne kurskvelden. Det skulle lages 4 retter og deltakerne ble delt i 4 grupper som laget hver sin rett. Fossnes har et romslig kjøkken, så det var ikke noe problem at 21 deltakere jobbet i vei med kjevling, skrelling, kutting og koking. Det ble laget flatbrød med bygg, saftsuppe med bygg, suppe av svineknoke med bygg og eplekake med bygg.

Mens maten godgjorde seg fortalte Anne Marthe om duga bygg. Duga ble startet opp i 2009 av noen bønder blant annet fra Hobøl. De fant en byggsort i Canada, nakenbygg, som ble formert opp. Bygget produseres i Østfold og pakkes i Norge. Det er to handelsnavn på dette bygget, Coop selger det som "Gullbygg" og Duga selv markedsfører det som "Duga Bygg" . Dette bygget er spesielt fordi hamsen faller av ved tresking. Det er avlet frem for å brukes som menneskemat, i motsetning til det tradisjonelle bygget som er beregnet på dyrefor. Duga har ektremt høyt innhold av betaglukan som er god medisin for regulering av blodsukker og kolesterol. Forsøk har vist at 50 gram Dugabygg hver dag kan fungere som medisin for å holde kolesterolnivået nede.. Det er også svært gunstig for tarmsystemet. og det inneholder like mye antioksydanter som blåbær. Nakenbygg trenger ikke bløtlegging, og koker på 15-18 minutter.

Duga bygg holder deg lengre mett enn havregryn, og er det groveste man kan spise, det vil si har mye fiber.

Vi fikk smake på de fire rettende vi hadde laget, og det var nok tilfelle at bygg gjør maten svært mettende. Alt smakte fortreffelig, og vi ble inspirert til å bruke mer bygg i maten. Anne Marthe hadde med seg brød hun hadde baklt som inneholdt 30 prosent kokte byggryn. Det var et saftig og smakfullt brød som fikk bein å gå på! Kursdeltakerne fikk seg en vekker i hvor nyttig denne råvaren er,både av ernæringsmessige grunner, og at det er mye mer lettvint enn vi er vant med fra tradisjonelt byggryn.

 

Bli medlem