Møt ei bygdekvinne: Lisbeth Svendsby

Lisbeth mener bygdekvinnelaget er en viktig arena for å bli kjent med folk i bygda.

Hvilke aktiviteter er Berg  Bygdekvinnelag aktuelle med nå?

I høst har vi jobbet med råvareaksjonen for norsk bygg og vi har deltatt på Barnas Verdensdager i Halden sentrum, hvor vi serverte grønnsakssuppe, rømmegrøt, saft og eplekake. 12 forskjellige nasjonaliteter deltok og serverte mat fra sitt hjemland. Det var i tillegg masse aktiviteter for barn. 

 

Servering under Barnas Verdensdager i Halden sentrum. Foto: Berg Bygdekvinnelag.

Vi har vært på besøk hos Kirkens Bymisjon på Halden jernbanestasjon, hvor de driver kafé og salg av egenproduserte varer.  

I desember har vi hatt adventsmøte med julemat og underholdning. Tidligere  år har alle deltakerne hatt med seg en  rett hver til koldtbord, men i fjor bestilte vi ferdig julemiddag fra en lokal kjøttbutikk. De fleste medlemmene var nok fornøyde med å slippe å lage mat før de skulle på møte, så suksessen gjentas i år.

De siste to årene har dessuten lokale  gründere fått presentere seg og sin bedrift på noen av møtene.

Hvorfor er det viktig for deg å engasjere deg i lokallaget ditt?                                

For å bli kjent med folk i bygda. Bygdekvinnelaget er en flott arena for å bli kjent med den eldre garde som jeg ikke treffer naturlig andre steder. Jeg tenker at hvis alle  bidrar med noe, så kan frivillige organisasjoner som bygdekvinnelaget fortsette å leve. 

Bygdekvinnelaget er en viktig tradisjonsbærer fra generasjon til generasjon.

Hva er din fineste opplevelse  i bygdekvinnelaget?

Det må være 85-årsjubileet vi hadde i sommer.

 

Fra feiringen av 85-årsdagen til Berg Bygdekvinnelag.

 

Det var flott vær, og kvelden startet utendørs med underholdning i hagen, på gården hvor Berg Bygdekvinnelag ble dannet for 85 år siden.

Vi fikk servert rømmegrøt og spekemat, og  bunadene til Østfold Bygdekvinnelag ble vist fram av to mannekenger. Det var fine taler og mange hyggelige mennesker. 

 

   

Fra feiringen: (fra v.) Gyda Amundsen (bildet) og Signe Kobbenes fikk overrakt bygdekvinnelaget hustavle. (Til høyre) Varaordfører Anne Kari Holm var en av gjestene under jubileumsfeiringen. Foto: Berg Bygdekvinnelag.

 

Hva er det fineste naboen din har gjort for deg?

I sommer ble naboen vår 50 år og vi var invitert i selskap. Hun er et inkluderende menneske, så dagen før ble nabobarna, deriblant min datter, invitert for å hjelpe til med pynting av lokalet i låven. Hun filmet barna og dette viste hun fram i selskapet dagen etter. Hyggelig og inkluderende. I tillegg har vi naboene alltid påskefest hvor store og små blir invitert til uhøytidelig  grilling utendørs. Dette er en fin anledning til å prate sammen i en ellers travel hverdag.

Hva er Norges mest  undervurderte matrett?

Pinnekjøtt. I Østfold er vi ikke vant med å spise pinnekjøtt, men jeg elsker det. I fjor kjøpte jeg mye pinnekjøtt ved juletider, og vi spiste pinnekjøtt til middag i sommer. Ellers er det tradisjonelt bare å få tak i til jul.

Hva er ditt favorittuttrykk  som bygdekvinne?

JA!
 

Lisbeth Svendsby

Verv: Sekretær
Bosted: Halden
Lokallag: Berg Bygdekvinnelag
Medlem siden: 2017

Lisbeth er også Østfold Bygdekvinnelags dyktige sekretær, ansatt hos Østfold Bondelag.

Bli medlem