Møt ei bygdekvinne: Liv Jorunn Oterholt
– Jeg ønsker å skape trivsel i bygda vår, og er glad for å kunne bidra til dette gjennom alt vi gjør i bygdekvinnelaget.
Verv: kasserer
Bosted: Nissedal
Lokallag: Nissedal Bygdekvinnelag
Medlem siden: 2014
Hvilke aktiviteter er Nissedal Bygdekvinnelag aktuelle med nå?
Vi har et prosjekt med helsesøster hvor vi strikker babysokker til alle nyfødte i kommunen. Vi pakker inn sokkene og legger ved bygdekvinnelagsheftet «Sunn mat for små mager». Helsesøster tar med en sokkepakke ved hvert første besøk og vi gleder oss over at mange nye nissedøler får varme føtter.
Vi har satt i gang med «Hyggetreff for dem over 80» i bygda vår. Da samles vi fire bygdekvinner på Oppvekstsenteret til en varm lunsj. Praten går livlig, og vi ser det gjør dem godt å få være sammen med andre gamle kjente.
Noen ganger i året inviterer vi hele bygda på bygdemiddag. Det kommer som regel 100 til 120 stykker, små og store. Menyen varierer. Det mest populære er kompemiddag, da er det potetskrelling fra tidlig morgen av 90 kilo poteter.
Vi samarbeider tett med Frivilligsentralen og andre lag og foreninger. Kommunens flyktninger har hatt matkurs for oss bygdefolk hvor de har lært bort noen av sine matretter. Nå vil vi i bygdekvinnelaget sammen med Frivilligsentralen lære våre flyktningdamer norske mattradisjoner og noen av våre nasjonalretter. Vi har også tett samarbeid med skolen i bygda hvor bygdekvinner og skolebarn står side om side på kjøkkenet og vi lærer bort tradisjonsmat av ulik art gjennom skoleåret.
Vi arrangerte i høst en sopptur/soppkurs med profesjonell soppguide. Da var flyktningene også invitert. Det begynte med en skogtur hvor vi fant litt av hvert, så samlet vi oss alle og fikk lært mye om sopper av alle slag av vår soppguide. Deilig soppsuppe ble laget og den smakte fortreffelig.
Hvorfor er det viktig for deg å engasjere deg i lokallaget ditt?
Å skape trivsel i bygda vår. Jeg er glad for å kunne bidra til dette gjennom alt vi gjør i bygdekvinnelaget. Det er mange med stor dugnadsånd og masse engasjement i laget vårt.
Hva er din fineste opplevelse i bygdekvinnelaget?
Jeg tror at det fineste jeg opplever er disse hyggetreffene vi har med de eldre i bygda. Å se de glade ansiktene som lyser opp når vi kommer og henter dem bekrefter at dette er en viktig og god ting å gjøre. Vi hører om flere som sier at de ser frem til de fyller 80 år for da kan de også få være med på disse treffene. Jeg har min jobb i eldreomsorgen og de eldre ligger derfor mitt hjerte spesielt nært.
Hva er det fineste naboen din har gjort for deg?
Hilda, min gode nabo på 80 år var en inspirator og motivator for å få meg med i bygdekvinnelaget. Hun er ei blid og positiv dame som snakker så varmt om bygda vår og alt vi kan gjøre for den.
Hva er Norges mest undervurderte matrett?
Spekesild og potet, tror jeg. Jeg bare MÅ ha det noen få ganger i året. Det er så godt med rødbet, løk, og kålrotstuing. Og rømme og meierismør inntil så klart.
Hva er ditt favorittuttrykk som bygdekvinne?
Leste et sted om at «bor du ikke i byen så er du en bygdekvinne». Etter å ha vært bydame i mange år kjentes det litt rart å kalle meg bygdekvinne, men det gikk egentlig ikke lange tiden før jeg kjente at jeg var STOLT av å ha blitt en bygdekvinne.
Vi har lånt bilder fra den hyggelige Facebooksiden til Nissedal Bygdekvinnelag