Hopp til hovedinnhold
Høsttur. Foto: Marit Helene Eira

Høsttur. Foto: Marit Helene

Ny høst proppfull av spennende aktiviteter

Etter en sommer vi sent vil glemme, er høsten (endelig) på trappene igjen. Les om alt det spennende som skal skje framover de neste månedene.

I løpet av sommeren har flere gledelige ting skjedd, fra landsmøte i Harstad til UNESCO-status. Dette kan vi sammen dra nytte av i høsten som kommer. I høst får vi nytt og utvidet fokus på tradisjonsmat og norske råvarer, samt flere forskjellige typer kurs og opplæring. 

Fra grønnsaker til byggkorn

Nok en gang går Verdens Matvaredag av stabelen 16. oktober, og igjen er Norges Bygdekvinnelag klare for å markere dagen med en positiv aksjon med mål om å fremme norske råvarer. I fjor satte vi fokus på norske grønnsaker, med stor suksess. Mange lokallag deltok til gode tilbakemeldinger fra lokalsamfunn og medlemmer, og var flinke til å spre den gode stemningen gjennom bilder og lokale nyheter både i media og på egne nettsider.

 


Damene på Stord i full gang under fjorårets aksjon. 

 

I år har Norges Bygdekvinnelag inngått et samarbeid med Coop om fokus på byggkorn. Byggkornet er en fantastisk kornsort med store helsefordeler og veldig god smak. Kornet gjør seg særlig godt som en erstatning til ris, og er dermed også et kortreist, fullgodt alternativ i de fleste retter. Visste du at kornet har blitt dyrket i 10 000 år? Det er på tide å gjenoppdage bygg. Norges Bygdekvinnelag inviterer derfor alle lokallag til å bli med på aksjonen «Byggkorn - god norsk tradisjon» 16. oktober. Alle lokallagsledere skal ha fått informasjon på e-post, og fristen for påmelding er 6. september.

 

Tradisjonsmat til folket

Det er ikke bare vi som er stolte over arbeidet vi bygdekvinner har lagt ned de siste årene i å samle matskatter og -tradisjoner over hele landet. Innsatsen har imponert mange, og nå får vi muligheten til å spre kunnskapen enda et stykke videre. Norges Bygdekvinnelag har fått tildelt 3 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen til gjennomføring av praktiske matkurs i regi av lokale bygdekvinnelag. Dette betyr at lokallag og medlemmer vil kunne få økonomisk støtte til å dele all den erfaring og kunnskap dere sitter på om lokale råvarer, teknikker, retter, tradisjoner og triks. Denne høsten skal brukes på å tilrettelegge, utarbeide materiell og ikke minst føre dialog mellom prosjektleder og lokal- og fylkeslag. Vi får ønske Ingrid Lamark hjertelig velkommen som prosjektleder, og glede oss til neste år og gjennomføringen av selve skolen.

 

Men, frykt ikke. Vi har også utviklet et internt kursopplegg som kan gjennomføres allerede fra september - organisasjonsskolen. Foto: Jon Marius Nilsson. 

 

Organisasjonsskolen er en realitet

Det har lenge blitt etterspurt verktøy og hjelpemidler for å styrke organisasjonskompetansen i lokal- og fylkeslag. Organisasjonsskolen er tiltenkt tillitsvalgte i lokallaget, og handler om alt fra hvordan gjennomføre et godt møte, til ryddig regnskap og spennende nettsider. Kurset er gratis, og vil være tilgjengelig her på nettsidene fra første september. Kurset består av filmer med informasjon og foredrag, og kan derfor gjennomføres i det tempoet som passer lokallaget. Man er dermed heller ikke avhengig av en økonomi til å hyre inn en kursholder.

 

Kvinnesolidaritet i Guatemala

Solidaritet har i alle år vært et av de viktigste beina til Norges Bygdekvinnelag. Til nå har det blitt gjort en utrettelig innsats internasjonalt, sist i Mosambik i Afrika. Medlemmene i Norges Bygdekvinnelag har høstet anerkjennelse for viktigheten av arbeidet med å samle inn midler til småbønder i Mosambik, samtidig som man også har formidlet kunnskap hjem om situasjonen for bøndene. Som Bygdekvinnelaget Irene Furulund sa det: Hjelper man en kvinne, hjelper man en familie, og et helt lokalsamfunn. Dette ønsker vi nå å ta videre til et nytt kontinent. Fra 2019 til 2021 beveger vi oss mot Latin-Amerika og Guatemala.

 


Cesilie fra Norges Bygdekvinnelag sammen med kvinnebønder i Mosambik. 


Gjennom fokus på og styrking av likestillig, organisering, bærekraftig matproduksjon og ikke minst  et sterkere livsgrunnlag for kvinnelige bønder, ønsker Norges Bygdekvinnelag og Utviklingsfondet å bidra i kampen mot sult og fattigdom i Guatemala. Vi ønsker at lokallag over hele Norge bidrar i solidaritet, og mer om dette og resten av høstens nye prosjekter og initiativer kan dere lese om i høstens lokallagssending.

 

Vi gleder oss til en ny, fargesprakende høst sammen med resten av landets bygdekvinner.