Hopp til hovedinnhold
Forsidebildet av Juanita Møkkelgård, leder i Valsøyfjord Bygdekvinnelag, er tatt av Jon Marius Nilsson.

Forsidebildet av Juanita Møkkelgård, leder i Valsøyfjord Bygdekvinnelag, er tatt av Jon Marius Nilsson.

Østre Udnes Bygdekvinnelag lager julepålegg i ny utgave av Bygdekvinner

– Det smaker så mye bedre når du gjør det selv, sier Yngvild Wennevold. Hun og medlemmer i Østre Udnes Bygdekvinnelag deler oppskrifter på deilig julepålegg.

Det tradisjonelle julepålegget som sylte og rull kommer fremdeles på bordet i de tusen hjem, og selv om vi kan velge og vrake i butikken, er det økende interesse for å ta produksjonen i egne hender. For ferdigkjøpt blir ikke det samme.

Yngvild Wennevold synes det er en stor fordel at du kan velge kortreist og ha full kontroll på hvor kjøttet kommer fra.

– Å lage pålegg selv er også god utnyttelse av råvarene, sier hun.

– Og du kan justere smak og oppskrift og få det slik du vil ha det.

Yngvild Wennevold lager ribberull til jul. I siste utgave av Bygdekvinner finner du oppskriften og framgangsmåten. Foto: Anders Henriksen.

 

320 tradisjonsmatkurs i Tradisjonsmatskolen

Våren 2018 ble Norges Bygdekvinnelag tildelt tre millioner kroner av Sparebankstiftelsen til prosjektet «tradisjonsmatskolen».  Prosjektet har styrket Norges Bygdekvinnelags rolle som eksperter på tradisjonsmat og bærere av kunnskap.

Prosjektleder Ingrid Lamark forteller i årets siste utgave av Bygdekvinner at siden 2018 har lokallag over hele landet satt norsk tradisjonsmat på kartet. Det er blitt avhold over 320 tradisjonsmatkurs, hundrevis av lærevillige i alle aldre har gått på kursene og atter tusener har hatt glede av å lære om tradisjonsmat på nettsiden norsktradisjonsmat.no

Vi har fortsatt å lage lærerike instruksjonsvideoer for hvordan lage tradisjonsmat. Her deler Grethe Skar og Solbjørg Sandmo kunnskapen om hvordan lage kamkake. Foto: Jon Marius Nilsson.

 

Møte med Faridah Shakoor Nabaggala, grunnlegger av Abloom filmfestival

I 2012 grunnla Faridah Shakoor Nabaggala den ideelle og frivillige organisasjonen Abloom. Målet til Abloom er å hjelpe barn og unge med funksjonsnedsettelse. Organisasjonen, som Faridah startet med egne midler, har et spesielt fokus på minoritetsspråkelige med nedsatt funksjonsevne. 

Hovedarrangementet har i alle år vært Abloom filmfestival som avholdes i november, en festival som er åpen for alle.

I Bygdekvinner deler Faridah sin erfaring med hvordan få med interesserte i frivilligheten. Hun har også tips til temaer bygdekvinnelaget kan ta opp i våre møter med minoritetskvinner i inkluderingsprosjekt KvinnerUT, nemlig kvinners rettigheter og helse.

Og hvordan skal vi gjøre det? Faridahs forslag er å arrangere filmkvelder.

   

Kjærligheten til sønnen med fuksjonsnedsettelse motiverte Faridah Shakoor Nabaggala til å starte Abloom, en organisasjon som bidrar til at barn og unge med nedsatt funksjonsevne blir sett og hørt. Foto: Abloom.

 

Organisasjonsskolen ga bygdekvinnelag ny giv

Styret i Oppheim og Hauge Bygdekvinnelag i Voss satte seg på skolebenken for å lære mer om organisasjonsarbeid. 

–  For vår del førte det til større medvit om å vere synlege i bygda vår, forklarer styremedlemmene.

I Bygdekvinner kan du lese om hvordan Oppheim og Hauge Bygdekvinnelag brukte organisasjonsskolen og hvilken nytte laget hadde av opplegget.

Trykk her om du lyst til å se hva organisasjonsskolen inneholder. 

Styret i Oppheim og Hauge Bygdekvinnelag: fra v. Astrid Norendal (skrivar), Astrid Bidne (studieleiar), Målfrid Ure (nestleiar), Bjørg Håland (leiar), Liv Karin Jordalen Bidne (kasserar). 

 

Vi har besøkt bygdekvinnelagets prosjekt i Guatemala og møtt mange flotte og sterke kvinner

Sentralstyrets Grethe Brundtland og generalsekretær Cesilie Aurbakken besøkte vårt prosjekt i Guatemala sist september. De fikk bo hos Reyna Floridalma Tomás Ramirez. Doña Reyna er mayakvinne, småbruker og medlem av interesseorganisasjonen AMMID, en lokal organisasjon med visjon om å skape bedre liv for urbefolkningen i San Marcos. AMMID er en av Utviklingsfondets, og med det vår, lokale samarbeidspartner i Guatemala. 

Cesilie Aurbakken har intervjuet Doña Reyna om hennes drømmer om framtiden og om det arbeidet hun gjør i AMMID. Hva de er, kan du lese i Bygdekvinner.

Grethe Brundtland intervjuet Olga Agustín Aguilón. – Jeg følger praksisen og visdommen vi har arvet fra våre bestefedre og bestemødre, og lærer den videre til mine barn. Det er viktig at vi holder vår Maya Mam-kultur og identitet i live, sier Doña Olga. Foto: Cesilie Aurbakken. 

 

Og her er det så mye, mye mer

I årets siste utgave av Bygdekvinner møter du også bygdekvinnelagene fra Lesja og Lesjaskog som har vært med på dugnad i kongelig regi, Bjørgum Bygdekvinnelag som har vært med å arrangere verdens kuleste dag og faglærer Kjerstin Playfoot på Nordbygdo ungdomsskule som har fått bygdekvinnene på Stord med på laget i det spennende faget Levende kulturarv. I tillegg kan du lese om bygdekvinnelagets innspill til neste års statsbudsjett og få flere inspirerende tips til hvordan lage årets julegaver selv.