Hopp til hovedinnhold

#Valg2019 - fabelaktig innsats

Bygdekvinner landet rundt har mobilisert for jordvern, skolemat og arbedsplasser. Slik satte vi preg på det norske mediebildet.

Bygdekvinnelag i hele landet har jobbet hardt for å sette bygdekvinnenes politiske saker på dagsorden i lokalvalget. Mange tok oppfordringen med å engasjere seg i det politiske ordskiftet etter at Norges Bygdekvinnelag sendte ut en valgpakke med inspirasjon og grunnlagsmateriell til alle fylkes- og lokallag i begynnelsen av april. I valgpakken var det med informasjon, aktivitetstips og forslag til leserinnlegg innenfor de tre temaene jordvern, skolemat og arbeidsplasser i distriktene.

I løpet av månedene fra mai til september har det leserinnlegg fra bygdekvinnelag dukket opp rundt omkring i lokale, regionale og nasjonale aviser.

Til sammen har vi hatt over 40 leserinnlegg på trykk i forbindelse med valget. Her har vi utfordret politikere direkte på hvilke konkrete tiltak de går til valg på. Utfordringene har ikke gått upåaktet hen.

Skolemat
Skolemat har vært en av de viktigste sakene i  det norske mediebildet i løpet av sommeren.

17. juni hadde NRK en flott reportasje i Dagsrevyen om Nore og Uvdal Bygdekvinnelag (25 minutter og 30 sekunder inn i sendingen), hvor skolemat som politisk sak ble tematisert. Denne posten oppnådde god spredning i sosiale medier og ble sett av 14 000 mennesker fra Bygdekvinnelagets Facebookside.

Bygdekvinnenes sak ble raskt hjulpet av at Arbeiderpartiet hadde valgt dette som en av sine viktigste valgkampsaker, og dermed ofte var på pletten og ga positive svar på våre innlegg i avisene rundt omkring. Andre partier kastet seg etter hvert på og ga tilsvar. Skolematsaken ble også videre hjulpet av nye forskningsfunn som hadde vist hvordan forsøk med skolemat hadde vist seg positive for sosial utjevning. Disse forskningsfunnene ble betimelig nok ble kringkastet i slutten av juli, og bidro til enda større engasjement i hele landet. 

Spesielt hett var debatten om skolemat i avisene Drammens Tidende, Oppland Arbeiderblad og Gudbrandsdølen Dagningen, hvor flere ulike partier fortsatte å diskutere og komme med sine meninger i debattene initiert av Bygdekvinnelaget. I Gudbrandsdølen Dagningen fikk Oppland Bygdekvinnelag til og med hederlig omtale på lederplass den 29. juli for initiativet, og det ble påpekt at det i den videregående skolen allerede så ut til å bli en seier for skolematen i fylket. "Vi håper Oppland Bygdekvinnelag holder saken bokstavelig talt varm etter valget. Det er da de mange beslutningene skal fattes lokalt", skrev redaktøren.


Jordvern
En annen viktig sak gjennom sommeren har vært jordvernet. Bygdekvinnelagene i Gloppen, Voss, Sogn, Hillestad, Glemmen, Olvsøy, Ronsøy og Sandnes, og fylkeslagene i Aust-Agder, Telemark, Akershus og Møre og Romsdal var blant lagene som hadde leserinnlegg på trykk om dette. Møre og Romsdal sitt leserinnlegg var egenformulert og var på trykk i flere aviser, deriblant Nationen. Her tok laget til orde for hvordan bønder og jordvern er to sider av samme sak, og at vi er avhengig av et aktivt landbruk og at folk ønsker å bli bønder dersom vi skal kunne ta vare på matjorden.

Mange lag tok utgangspunkt i de foreslåtte leserinnleggene og sakene i valgpakken. Men noen lag valgte også å formulere sine egne innlegg eller fokusere på egne saker. 

Bakke Bygdekvinnelag er frustrerte over dekningsforholdene for obil og internett enkelte steder i kommunen sin, og aksjonerte for å få bedre dekning gjennom sosiale medier og med underskriftskampanje. Denne aksjonen ble omtalt i lokalavisen.

Akershus Bygdekvinnelag ønsket å sette fokus på stemmeretten og hvor viktig det er at alle benytter seg av sin demokratiske rett til å stemme. Samtidig fikk de sneket inn noen gode punkter om Bygdekvinnelagets fokussaker i innlegget sitt "Stemme for å bestemme", som de hadde på trykk i Eidsvoll Ullensaker blad og Indre Akershus blad. 

Temaet arbeidplasser fikk også synlighet, blant annet med dette leserinnlegget fra nestleder i Norges Bygdekvinnelag Liv Grøtte som var på trykk i Adresseavisa 4. september.

 

 

Nå er valget overstått,
og vi syns alle bygdekvinner som har engasjert seg i lokalvalget på ulike måter skal gi seg selv et velfortjent klapp på skulderen! Samtidig er vi enig med det som ble sagt på lederen i Gudbrandsdølen Dagningen: Det er nå jobben begynner og de nye kommune- og fylkesstyrene skal bli enig om politikken de neste fire årene. Da er det viktig at vi bygdekvinner jobber godt i lokalsamfunnene våre med å holde sakene våre varme.