Hilsen fra sentralstyret ved Jorun Henriksen til årsmøtet i Akershus Bygdekvinnelag.
Kjære alle sammen…
For de som ikke vet hvem jeg er, så er jeg fra Ski, flyttet til Frogn og er medlem i Frogn Bygdekvinnelag, og navnet mitt er som det ble sagt- Jorun Henriksen.
Jeg sitter i sentralstyret i Norges Bygdekvinnelag, og vil gjerne hilse dere på vegne av Sentralstyret og Administrasjonen ….og gratulerer med et vel gjennomført årsmøte. Det er trist jeg ikke kan se dere, og det er trist å måtte gjennomføre et årsmøte på denne måten - men sånn er det i disse rare tider. Dere har, som 12 andre fylker måttet avlyse det opprinnelige årsmøte, for så å se på nye løsninger. Det har dere klart på en veldig god måte.
Uke 11, var en dramatisk uke hvor covid-19 slo ut i full blomst, og det kom nye meldinger fra Storting, Regjering og Helsedirektoratet flere ganger om dagen. Hele Norge ble lammet. Det meste stoppet opp, og Arrangement ble strøket på årsplan- ett etter ett.
Bygdekvinner over det ganske land har taklet dette på en veldig god måte. Dere har tatt situasjonen alvorlig, fulgt restriksjonene og det er bra. Det er viktig at vi går foran som gode eksempler i en så alvorlig situasjon. Det å være et medmenneske for de som nå sliter, er i permisjon, har mistet jobben eller sitter i isolasjon, er viktig. Da er det fint å kunne strekke ut en hånd og ta i et tak, som mange har gjort. Være ei Nabokjærring. Kreativiteten har blomstret.
Det er en aktiv og dyktig gjeng Bygdekvinner i Akershus. Det er jeg selvfølgelig utrolig stolt av. Dere er kreative med gode aktiviteter. Gode til å inspirere hverandre og invitere til felles arrangement. Mange gode leserinnlegg. Det er viktig å bruke Pressen, Facebook, Instagram og de kanalene dere har for å nå ut til flest mulig. Være synlige, og stolte Bygdekvinner. Dere er gode på medlemsverving og har til og med fått et nytt lokallag. Oslo Bygdekvinnelag, som dessverre ikke er med på årsmøte i år, men som nok kommer sterkere tilbake. Så nå er det 23 lokallag i Akershus. Fantastisk.
Gratulerer til Aurskog/Høland som har feiret 10 års Jubileum og Rælingen som har hatt 80 års Jubileum i 2019. Det begynner å bli en del voksne Damer rundt om, mange lag har rundet både 90 og 95- og det er vi stolte av …. men vi ønsker selvfølgelig nye lag og nye medlemmer velkommen. Vi er helt avhengig av at verving står øverst på aktivitetslista.
Ung30 har vært et vellykket prøveprosjekt i 2 år, som skal opp til behandling på Landsmøtet. Vi ser at der det er aktivitet, der øker medlemsmassen .. . og det må vi fortsette å jobbe målrettet med.
Dere har tett og god dialog med Bygdeungdomslaget, og det er en viktig samarbeidspartner. Lytt og lær og snapp opp ideer om hva den yngre garde er opptatt av – og bruk det i lokallaget.
Vi har fått nytt medlemsregister som nærmer seg det vi ønsker oss…. Men det er alltids fortsatt noen barnesykdommer, så vi er ikke helt i mål, enda. Vi håper det skal bli et godt verktøy for dere å bruke. Og har dere spørsmål, så ta kontakt. Vi hjelper dere gjerne.
Nytt studieforbund, «Kultur og Tradisjon» håper vi skal fungere bra. Det sitter en gjeng Damer i Vågå, som svarer på spørsmål dere må ha, og tar gjerne imot en telefon fra dere. Tenk kursvirksomhet i mange sammenhenger.
Selv om aktiviteten måtte legges ned, er det viktig å passe på medlemmene våre i denne tiden. Sende en hilsen med håp om at de har det bra, at det kommer informasjon etter hvert. Det er fint og oppfordre medlemmene til å gå inn på hjemmesiden til Norges Bygdekvinnelag; bygdekvinnelaget.no. Der er det lett å finne fram, lese om prosjekter, hva som foregår, skal foregå osv. Den er oppdatert hele tiden. Og lese og blad i Bygdekvinner, som dere får i posten.
Det kan være fare for at noen medlemmer faller ut, i denne tiden vi er inne i, så det er derfor viktig at man fanger opp signaler som skulle dukke opp.
Nå er det løst litt opp, så dere kan tenke på hva dere kan få til for å ha litt aktivitet, og se hvilke kreative løsninger dere kan få til på opplegget som står på arbeidsplanen. Be medlemmene med på en gåtur, termos - matpakke, frisk luft og en god prat. Det kan være en god start. Man må ikke gjøre de store tingene, men ta noen enkle små grep. Vær aktive på Facebook, så kan andre lag snappe opp ideer til aktivitet. Alle må ikke finne opp kruttet, vær raus og del med andre. Litt aktivitet – er bedre enn ingen aktivitet.
Prosjektene våre som vi har fått penger til, er det bare å ta tak i. Fint å starte litt planlegging nå, og se om dere kan finne gode måter å gjennomføre noen av prosjektene på.
Har sett flere- har hatt styremøte ute med god avstand og det er flott. Der er det plass nok. Og man trenger ikke den store oppdekningen for å møtes. Det enkle er ofte det beste….og spesielt nå.
KvinnerUt-mestring og kompetanse og KvinnerUt- der Kvinner møtes går sin gang. Vi har fått innvilget nye midler fra Sparebankstiftelsen og Imdi til videreføring av disse prosjektene som skal gå i 2020 og 2021. Ta kontakt med Sosan Asgari Mollestad med det dere måtte lure på der.
Ingrid Lamark er i gang med neste prosjekt av Tradisjonsmatskolen, som vi har kalt «Tradisjonsmat-Bærekraftig matkunnskap». Det er bare å ta kontakt med Ingrid. Vi fikk innvilget nye midler i januar til videreføring av prosjektet.
Og det er selvfølgelig alle dere Bygdekvinner som har æren for at Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen fortsatt vil støtte oss i våre prosjekter. Det er takket være all aktivitet rundt om i lokallagene. 163 lag deltok i Tradisjonsmatskolen og det ble gjennomført 416 kurs med 5.675 deltakere. 1.697 av dem var under 25 år. Fantastisk.
Guatemala-prosjektet går sin gang, men medlemsturen i november er dessverre avlyst. Så tiden vil vise, om det lar seg gjøre å få til en ny mulighet. Dette prosjektet er et samarbeid med Utviklingsfondet, og Norges Bygdekvinnelag har lagt opp til å samle inn 150.000,- kr i året, så vi må stå på.
Mye av det jeg har sagt nå, finner dere igjen i lokallagssendingen som kom i våres. Vi sender ut informasjon hver vår og hver høst. Det skal være et godt verktøy og nyttig informasjon til bruk for dere i lagene. Dere må ikke ta tak i alt, men gjør det som passer for dere i deres lokallag. Ha heftet med på styremøter, og ha det som et oppslagsverk.
Ellers er det som jeg har nevnt tidligere…viktig å bruke hjemmesiden til Norges Bygdekvinnelag. Lurer dere på noe, så gå inn der eller ta kontakt med oss.
Vi nærmer oss Landsmøte, og det blir også et annerledes møte i år. Trist at vi ikke kan samles, men sånn er det nå. Det blir et digitalt møte lørdag 20. juni. Det nærmer seg utsending av årsmøtepapirer, og det er viktig at dere setter dere godt inn i sakene. Vi oppfordrer dere som er delegater til å samle dere på et sted, å gjøre noe hyggelig ut av det. Men ta de forhåndsregler som til en hver tid gjelder. Det kan fort forandre seg negativt, når ting slippes litt opp.
Jeg tenker og håper - at i denne situasjonen vi er oppe i nå, får folk øynene opp for bygda, hjemplassen, det nære og kjære, bygdekvinner som bryr seg, som bidrar til å gjøre en forskjell og som aktivt står på for norsk matproduksjon, matberedskap og vern av matjord. Den beste og reneste maten i verden. Jeg håper Bygdekvinnelaget kommer styrket ut av dette. Vi har vist oss som en som trår til når det gjelder.
Så vil jeg bare ønske det nye fylkesstyret all mulig lykke med arbeidet fremover. Takk for en veldig god jobb som leder for Akershus, Ingrid. Til alle dere i lokallagene; lykke til med det fine og viktige arbeidet dere gjør.
Vi er helt avhengig av alle dere flotte Bygdekvinner som er selve fundamentet i organisasjonen vår. Takk for meg.