Hopp til hovedinnhold

Akershus og Oslo Bygdekvinnelag

Rød knapp og FNs bærekraftsmål nr 5


Så er det den tida på året igjen – da vi dessverre igjen må minne hverandre på det som burde være en selvfølge: At alle kvinner må få leve et liv uten vold. Om du ser noen gå med en rød knapp på jakka så betyr det at personen støtter arbeidet mot vold mot kvinner. Vold mot kvinner er aldri en privatsak. Jeg og du kan bidra der vi er. Det handler om å se og høre og tørre å gripe inn når vi oppdager at kvinner og jenter er utsatt for vold

25.november starter den årlige 16-dagerskampanjen for å markere FNs arbeid for bekjempelse av vold mot kvinner. I 2018 oppfordret Akershus Bygdekvinnelag og Akershus Bygdeungdomslag alle til alltid å være modige og stå opp for den som er utsatt for vold. Det er dessverre nødvendig å gjenta budskapet i år: Ikke tål så inderlig vel de overgrep som ikke rammer deg selv!

FNs medlemsland har vedtatt 17 bærekraftsmål. Målet i nr 5 er å ”Oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling". Likestilling er en menneskerett. Det handler om å gi begge kjønn like rettigheter og muligheter til å bestemme over eget liv. Kvinners tilgang til utdanning, helsetjenester, arbeid og juridiske rettigheter er nødvendig for å skape utvikling i et land. Det understrekes at målet er å gjøre slutt på alle former for diskriminering av jenter og kvinner i hele verden. Videre mål er å avskaffe alle former for vold mot alle jenter og kvinner, både i offentlig og privat sfære, herunder menneskehandel, seksuell og annen form for utnytting og avskaffe all skadelig praksis som barneekteskap, tidlige ekteskap, tvangsekteskap og kvinnelig omskjæring.

For millioner av kvinner og jenter er dette virkeligheten. Og det er store mørketall. En for oss selvfølgelig sak som å gå på toalettet kan bety overfall og voldtekt for jenter som må gå ut i bushen for et nødvendig ærend. Konsekvensene av vold frarøver også jenter skolegang og hindrer kvinners fulle deltakelse i samfunnet. Dette har samfunnsmessige konsekvenser og utgjør et direkte hinder for et lands økonomiske, politiske og demokratiske utvikling.

Det er en menneskerett å kunne våkne opp om morgenen uten frykt for vold og trusler. Likevel brytes disse rettighetene hver eneste dag og over hele verden. Hver tredje kvinne blir utsatt for seksuelle overgrep eller andre former for vold i løpet av livet. Overgrep og trakassering skjer i alle kulturer og sosiale lag mot så vel små jenter som voksne kvinner. Volden skjer i hjemmet, på gata, på arbeidsplasser og i krigene som pågår. Volden er fysisk, den er seksuell og den er psykisk. Den skjer også i den digitale verden – i dataspill.

Vold mot kvinner er et stort samfunnsproblem som må forebygges og hindres gjennom endring i holdninger, økt kompetanseheving og konkrete hjelpetiltak. Mange liv kan reddes hvis volden blir stoppet i tide. I samtaler med venner, familie og politikere kan vi alle gjøre vårt til at alle kvinner får et godt liv – både i eget nærmiljø, i Norge og i verden for øvrig.

Akershus Bygdekvinnelag
Leder Ingrid Grene Henriksen