Hopp til hovedinnhold

Akershus og Oslo Bygdekvinnelag

Akershusmesterskapet i Potetskrelling

Akershusmesterskapet i Potetskrelling ble avholdt på Frivillighetens Hus Jessheim søndag 27. August, et samarbeid mellom Distriktsstyret i Akershus og Ullensaker Bygdekvinnelag.

Leder i Ullensaker BK. Mette Knai, ønsket velkommen til Ullensaker og fortalte om det gamle pakkhuset som var blitt til Frivillighetens Hus. Marit Helene Lund gikk gjennom dagens program før Ane Aanerud Grøndahl satte i gang og ledet potetskrellekonkurransen. Ane har andreplassen i Norgesmesterskapet i potetskrelling for 2022.  

Konkurransen gikk ut på å skrelle mest i vekt i løpet av to minutter.  Kåre Færgestad, Blaker Bondelag hadde sponset oss med poteter. Ane samt to dommere fra distriktsstyret, Christin Retvedt og Karin Grimsrud sørget for at alt gikk korrekt for seg. 

Nybakt Akershusmester i potetskrelling!

Det ble spennende minutter. Akershusmester i potetskrelling 2023 ble Jarle Pedersen, Eidsvoll BK som vant knepent foran Kari Hovind, Ullensaker. Tonje Amundsen Ullensaker kom på tredje plass. Jarle skal delta i Norgesmesterskapet i potetskrelling som går av stabelen på Løten 14. oktober. Vi heier på Jarle og håper på en norgesmester fra Akershus! 

Når spenningen hadde lagt seg etter konkurransen holdt styremedlem i ABK og konservator NMF Laila Grastvedt et spennende historisk foredrag, «Poteten – supervellykket og utskjelt innvandrer» Historien lærte oss at poteten ble mer viktig i produksjon av sprit enn som mat på bordet. 

Dyktige bygdekvinner i Ullensaker serverte nydelig potetsuppe, kaffe og hjemmebakt, en viktig sosial time der deltagerne hadde anledning til koselig samsnakk og utveksling av erfaring og gode ideer.  

Etter et velsmakende måltid delte settepotetprodusent og dyrkningsrådgiver for Maarud Mari Henrikke Gunnarsdatter Vandsemb sin kunnskap om potet. Mye nyttig kunnskap for oss bygdekvinner som er opptatt av kortreist mat og bærekraft. 

Marit Helene Lund informerte om Distiktsstyrets oppgaver og program for høsten. 

Resultetet av loddtrekningen er, som alltid, en perfekt avslutning på et hyggelig arrangement.  Mange vant både nyttige og velsmakende gevinster.