Hopp til hovedinnhold

Hedmark Bygdekvinnelag

Samarbeid på tvers i organisasjonen. Foto: Sonja Kaashagen Johansen

Håkon i komposthagen - deler av verdifull kunnskap. Foto: Sonja Kaashagen Johansen

Markhotellet på Geitmyra ble en stor opplevelse. Foto: Sonja Kaashagen Johansen

Pinnebrød smaker godt. Foto: Sonja Kaashagen Johansen

Høner, barn og foreldre - i skjønn harmoni. Foto: Sonja Kaashagen Johansen

Tilhørere av Håkon - ny kunnskap. Foto: Sonja Kaashagen Johansen

Mark i barnehånd - for føreste gang. Foto: Sonja Kaashagen Johansen

NØYSOM med Dyrk selv er VAKKERT

Bakgrunn for prosjekt Nøysom Vi må ha ei større samfunnsendring for å få ned forbruket. Norges Bygdekvinnelag vil inspirere til endring og bidra til at vi kan nå FN sitt berekraftsmål 12, som skal sikre berekraftig forbruk og produksjonsmønstre.

Med prosjektet Nøysom vil vi ta med oss kunnskapen våre formødre hadde kring sjølvberging og det å nytte ressursane best mogeleg. Ikkje berre med mat, men også i også andre delar av hushaldninga. Kunnskap om råvarer, produksjon, materialer aukar medvitet på verdien av det vi har, og vil inspirere til gjenbruk og mindre konsum.

Mange vil bidra til mindre forbruk, reparere sjølv og minske matsvinnet, men treng eit lite dytt for å komme i gang. Norges Bygdekvinnelag ønskjer å møte interessa for kunnskap som kan bidra til ein meir berekraftig kvardag, og vise at praktiske kurs gjev gode opplevingar, meistring og fellesskap i lokalsamfunnet.

Det var med stor glede vi i Hedmark Bygdekvinnelag inngikk avtale med Geitmyra Ringsaker - Matkultursenter for barn om å gjennomføre kurs i 2024.

Nøysom - dyrk selv var det første vi skulle gjennomføre og invitere til. I samarbeid fikk vi planlagt 3 lørdager og invitasjonen ble sendt ut. 

Vi fikk 8 familier som ville være med mange barn og voksne, forskjellige nasjonaliteter var med. 

Første lørdagen fikk de innføring i kompost - hvilke kompostering som passer der de bor og for deres husholdning.

Hvordan de kunne begynne med kompostering, bygge selv, kjøpe eller leie. Håkon presenterte alle mulighetene. 

Andre lørdag ble det bygget pallekarmer, hvordan det kunne gjøres enkelt - i forskjellige størrelser. Da tok vi opp bestilling på frø som skal sås siste lørdagen som kommer 27.04.2024. Lørdagen kom det nye familier til - det ryktes om lærerike og hyggelige timer ute på Geitmyra.

Sammen har vi spist deilige supper, sveler, frukt og pinnebrød. Vi har ledd, smilt og blir varm om hjertet av unger som opplever mestring på høyt nivå. Dyr  har blitt besøkt, høner holdt og egg plukket for første gang i barns liv. Dette er påfyll. 

Nøysom er et tiltak som gir opplevelser for hjerte og gir påfyll i kropp og sjel. 

#nøysom