Distriktssamling høsten 2025
Vi takker lokalagene Åsskard og Halsa for flott tilrettelagt dag på Belavollan og Valsøya.
Vi takker også alle lokallagene som tok seg tid til å dele denne dagen sammen med oss.
Vi håper alle sitter igjen med god følelse og litt mer informasjon om tanken bak Beredskap og at vi Bygdekvinner er en viktig del av dette med alt vi står for.
Lørdag kom med et fantastisk flott vær og damene kom fra alle kanter av fylket.
Vi ble vel mottatt av Åsskard og Halsa Bygdekvinnelag på Belavollan med gode smørbrød, kaffi og varme smil.
Gunda Bele leder i Åsskard BKL ønsket oss velkommen til gårds og Distriktssamling.
Aud Solveig P. Malmedal fra Møre og Romsdal BKL loste oss gjennom dagen.
Dagen startet med hilsen fra ordføreren Hugo Pedersen.
Surnadal kommune har kommet et langt stykke på vei med Beredskaps plan og laget forskjellige plakater med viktig informasjon som vil bli sendt rundt i kommunene. Her har de også tatt med Viktigheten av Bygdekvinnelaget og samarbeidet de kan yte.
Så kom turen til Magne Sollid og Anne Kari Indergård som driver Belavollan.
Gården har blitt drevet av familien opp gjennom mange generasjoner. Hoved driften har vært kjøtt og melkeproduksjon.
De er også medeiere i to kraftverk som forsyner strøm til mange.
Nå har de utvidet med festlokaler : Glamping, Badestamp og sauna i idylliske omgivelser. Dette har blitt populært og de får gjester fra inn og utland.
Pause med Youghurt sponset fra Røros Meieri og frukt
Kari Ryslett kom fra Høyskolen i Volda og snakket om Mat og Helse fagene i skolen.
Dette er det minste faget i grunnskolen og det hadde vært ønskelig med mer.
opplæring i dette faget bidrar til kompetanse og danning til å mestre egne liv.
Verdier i faget er omsorg, evne og vilje til å leve bærekraftig og helsefremmende.
På høyskolen legger de vekt på å lære studentene om bærekraftig adferd på kjøkkenet. Bruke lokal produsert Norsk mat. Det legges også til rette for å møte mat kulturer i Norge og andre land.
Tilberedning av sesong mat, tømme kjøleskapet og lage reste mat.
Bli kjent med kulturlandskapet vårt, vi har forskjellige tradisjoner, alt etter hvor vi bor i landet.
Lære om Norske høytider, hva står på menyen da? Hvordan lages dette? Slakting, salting, tørking av kjøtt bla.
Høyskolen ønsker seg mer lærebøker i faget.
Når det gjelder Beredskap, så er dette et viktig tema. Skal vi ha god beredskap, må barn og unge lære seg om hvor maten kommer fra, hvordan skal en tilberede og oppbevare den.
Pause: Åsskard stod for god lunsj . Her får vi masse gode grønnsaker oppkuttet, så vi kan lage vår egen salat.
Gode hjemmebakte brød, rundstykker og focaccia og godt smør til.
Etter lunsj kommer Tor Arne Moen, fra Surnadal Brannvesen inn.
Han snakker om Jobben i Brannvesenet og viktigheten av beredskap i kommunene.
Når det gjelder brann så ønsker han at vi skal slutte å brenne stearinlys og at vi å ha komfyrvakt for ikke å starte brann om en glemmer noe på komfyren. Disse to tingene er vel hovedgrunnen til brann i hjemmene.
70 % av de som brenner inne tilhører risikogrupper.
Slik som verden er i dag, må vi ruste oss for i verste fall krig.
Når det gjelder Beredskap må vi ha:
Egen, kommunal, regional, nasjonal og internasjonal beredskap.
Vi må gå i oss selv å tenke på egen og kommunal beredskap. Her kan vi Bygdekvinnene komme inn. Vi kan lære bort matlaging som eks sylting, safting, hermetisering, salting, speking, røyking, tørking og fermentering. Det er viktig at de unge lærer seg hvordan en kan bruke naturressursene og tilbereding av disse.
Hvor lenge kan vi greie oss uten strøm, vann, mat, varme, avløp, drivstoff, medisin.
Derfor er det viktig at vi lager oss et lite nødlager.
Her kom det frem ideer fra salen:
I uke 44 : Kan vi ta kontakt med vår lokalbutikk og få de til å stille ut et nød lager, slik at folk får se det fysisk hva det inneholder og dermed kjøpe inn til sin familie. Det er lurt å legge nedi lageret noen oppskrifter, så en kan lage mat uten å google oppskrifter på telefonen. Strømmen kan være vekke, dermed er vi uten den muligheten.
Da var det tid for vår fadder fra NBK Signe Opdal.
Det jobbes sentralt med å fornye formålsparagrafen. Her er det satt ned en egen arbeidsgruppe fra styret, de har også leid inn konsulenter, sendt ut spørreundersøkelse til distriktlagene og hatt medlemsundersøkelser. Den kommer nå ut på høring og fristen her er den 9 november.
Stortinget har anerkjent Norges Bygdekvinnelag og Norsk kvinners sanitetforening so en ressurs i totalberedskapen for Norge. Stortinget lovfester totale beredskapsråd.
Våre krav til politikerne i stortingsvalget i 2025 er:
trygge lokalsamfunn gjennom satsing på frivilligheten, inkludering og mangfold.
Styrke den praktiske matkunnskapen i befolkningen gjennom mat og helsefag i skolen.
Innføring av gratis skolemåltid.
Norges Bygdekvinnelag sin leder Anne Irene Myhr står frem og fremsnakker om viktigheten av matkunnskap.
Ho sier: mat gir superkrefter til hjernen, ganen og kroppen. bekymringen er at dagens generasjon har for dårlig kunnskap om å ta i bruk de nære råvarene.
Forsking fra Oslo Met og nasjonalt råd ernæring viser at matkunnskap er svekket i mange hjem.
Når det gjelder siden til Norsk tradisjonsmat, så er den i sterk medvind og det jobbes med å få den enda lettere tilgjengelig. Antall sidevisninger har økt enormt den siste tiden.
Den 7-9 november er det Inspirasjonsseminar på Lillehammer med et stort og godt program. Her er påmeldingsfristen 15/9 så meld dere på, dette blir kjekt.
Hun avslutter med å minne oss på:
Vi må huske å melde inn kursene vi holder til Studieforbundet. Her er det penger å hente tilbake til lagene.
Momskompensasjon
Bruk medlems registeret
Bygdekvinneprisen
Nettsiden: http//www.bygdekvinnelaget.no
Min side
Vi takker for flott arrangemang på Belavollan og kjører til Valsøyfjorden og sjekker inn der.
Kvelden fortsetter med festmiddag og vi blir ønsket velkommen av Bjørg Randi Halse, leder i Halsa BKL.
Aud Solveig P. Malmedal fra Møre og Romsdal BKL, ledet oss videre gjennom kvelden
Ordfører i Heim kommune, Marit Liabø Sandvik ønsket oss velkommen til kommunen.
Så ble det tre retters middag av lokale rådvarer. Damene fra Halsa hadde bakt mange gode kaker til kaffien.
Underholdning bestod av sang fra et lokalt kor som heter Førkjån.
Vi takker for oss og håper alle sitter igjen med gode opplevelser, godt samhold mellom lokallagene og at programmet falt i smak