Hopp til hovedinnhold

Møre og Romsdal Bygdekvinnelag

Nidelva foto: Monika Frisvold Vågan

Inspirasjonsseminar 2019


Vi var mange fra Møre og Romsdal Bygdekvinnelag som fant vegen til Trondheim for å oppleve årets store samling i Norges Bygdekvinnelag. 

Scandic Nidelven fikk gleden av å få besøk av 270 Bygdekvinner. Det var Bygdekvinner fra nord til sør, ja helt fantastisk å treffe så mange bygdekvinner. 

 

Det hele startet fredag 8. November

Ellen Krageberg (leder i Norges Bygdekvinnelag) ønsket velkommen til årets inspirasjonsseminar. 

Anita Krohn Traaset, næringsleder og forfatter Hans Olav Brenne, programleder i NRK, fortalte om kultur og næringsliv - et godt liv på bygda.  Begge to er kultur -og litteraturentusiaster. Dem har sammen kjøpt en gammel prestegård i Snertingdal som blir brukt til kulturelle formål. 

Karoline Sunde Storflor fikk Bygdekvinneprisen 2019

Dere kan lese mer om henne her:  https://bygdekvinnelaget.no/karoline-sunde-storflor-tildeles-bygdekvinne...

 

Kvelden ble avrundet med en flott konsert av Sigrid Moldestad med band

Breimstausa har et sterkt fortellerhjerte og en egen evne til å berøre publikum. Hun synger vakkert og traktere fele bare helt fabelaktig.

Lørdag 9 november

Ellen krageberg ønsket god morgen.

 

Annechen Bahr Bugge, forfatter og sosiolog  fortalte om boken "Fattigmenn, tilslørte bondepiker og arme riddere".

Hun er Sosiolog og forsker ved Forbruksforskningsinstiutieet SIFO, OslomMet - Storbyuniveristetet. Hun har i en årrekke forsket på problemstillinger knyttet til mat - og spisevaner. Boken er en  matkulturell fortelling.

 

Siri Helle er fra Sogn og Fjordane, hun er utdannet agronom i økologisk landbruk.Hun snakket om Forbrukermakt - hvem bestemmer. Hun har skrevet boken "matmakt på butikken", der hun ser på maktkonsentrasjonen i dagligvare - markedet og hvordan våre valg i butikken er styrt fra inngangsdøra til kassa.   

 

Kari Frank, psykologspesialist hadde et flott innlegg om Livsglede - frivillighet, mestring og lykkefølelse. Hun jobber daglig ved Norsk psykologforening, forebygging for barn og unge. Sammen med sin mann har dem drevet inn på tunet virksomhet, og skapt en kulturscene i den gamle gjødselkummen på gården. Frank har skrevet selvhjelpsbok "Du ser så godt ut" ! 

 

Årets lokal lag ble Heddal Bygdekvinnelag Gratulerer Heddal Bygdekvinnelag!

Dere kan lese om dem her  https://bygdekvinnelaget.no/arets-lokallag-2018-er-heddal-bygdekvinnelag

Jan Thomas Odegard , daglig leder i Utviklingsfondet fortale om samarbeidet  Norges Bygdekvinnelag og Utviklingsfondet har.  Han snakket om politikk, likestilling og urfolkskvinner i Guatemala.

Lørdags ettermiddag hadde Norges Bygdekvinnelag ordnet turer rundt om i Trondheim for dem som ønsket det. Her var det omvisning i Nidarosdomen, tul til Bakklandet osv. 

før vi møttes igjen til Kvinner og øl! Hege Ramseng fra Bryggeriforeningen snakket litt om historien til ølet, samt om kvinnelige produsenter. Det var også smaksprøver!

Den flotte lørdagen ble avsluttet med en nydelig middag 

og det hele ble avrundet med gruppen Igor Dunderovic med fettere, og som i Bergen ble det også i år liv og røre. 

Søndag 10 november

Cecilie Aurbakken, generalsekritær i Norges Bygdekvinnelag ønsket God morgen.

 

Anne Sverdrup - Thygeson, professor i bevaringsbiologi ved NMBU har forska på insekter i mange år, Våren 2018 ga hun ut boka "Insektenes planet" der professoren skriver om de rare, nyttige og fascinerende insektene vi ikke kan leve uten. Dette foredraget ga oss ny innsikt om hvorfor vi bør ta vare på disse snedige skapningene. 

 

Jorun Henriksen, Styremedlem i Norges Bygdekvinnelag hadde et innlegg om "Hvordan få med flere?" Hun ga Bygdekvinner gode impulser og ideer. 

 

Det hele avsluttes med et gripene møtemed forfatter og journalist Shazia Majid som forteller om sin bok "Ut av skyggene" Den lange vegen mot likestilling for innvandrerkvinner.

Shazia Majid er født i Norge og oppvokst i Oslo. Hun er datter av pakistanske arbeidsinnvandrere som kom til Norge på begynnelsen av 70 tallet. En gripene fortelling om en hennes mor som kommer til et fremmed land. Hvor det på 70 tallet ikke var vanlig med obligatorisk Norsk kurs. Anbefaler å lese boken!

Vi i Møre og Romsdal Bygdekvinnelag fikk solgt masse kalendere. 

Et fantastisk inspirasjonsseminar er blitt historie. Fantastiske Bygdekvinner på veg tilbake til sine bosteder! 

Tusen takk Norges Bygdekvinnelag for ei flott helg.