Grong bygdekvinnelag
Grong bygdekvinnelag er første lokallag til å presentere seg i vår nye serie - hent inspirasjon av hverandre! Grong ligger i Namdalen, og har ca 45 aktive medlemmer.
Grong bygdkvinnelag har et bredt utvalg av aktiviteter. Leder, Oddbjørg Kjølstad Grande, sier at bygdekvinnelaget er en viktig samfunnsaktør i Grong, og kvinnene i bygda setter pris på tilbudet bygdekvinnelaget har.
Kvinner ut
Vi har fått med oss 10 bosatte damer som deltar på kommunens integreringopplegg.
Først hadde vi planleggingsmøte med damene. De ville først og fremst komme for å snakke norsk med oss. Vi har hatt en dag i naturen der vi snakket om det vi så og om hvordan man oppfører seg på tur. Vi stekte vafler på bål og koka kaffe på svartkjelen. Det ble en fin dag for alle.
De er med oss i bakerhuset på museet ei hel uke. De er flinke med kjevlet!! På bygdedagen er de med og selger produktene fra bakinga. Vi skal ha strikkekaffe på strikkeburet i oktober. De ønsker å lære seg strikking
Baking av flatbrød og klenning
2 uker i året baker vi i bakerhuset på museet. Da jobber vi 2 skift hver dag. Medlemmene stiller gjerne opp, og vi har mange trivelige stunder.
Bygdedag og julsjau
Bygdekvinnelaget selger kaffe, klenning og flatbrød. I bakerhuset slipper vi barna inn. Det er mange stolte barn som baker sitt eget flatbrød. Det er viktig for oss at neste generasjon blir kjent med mattradisjoner.
Hvert år deltar vi på julsjau på museet. Hele uka før julsjauen baker vi flatbrød i 2 skift. Flatbrødet er populært og vi selger alt,
Tradisjonsmatskolen
Vi har hatt kurs i koking av gomme, og i år har vi kokt gomme som vi skal smøre på klenningen. Vi har hatt medlemstur til seter i Snåsa. Der spiste vi rømmegrøt og fikk en fin presentasjon om livet på setra og produktene de lager. På bygdedagen lærer vi barna flatbrødbaking.
Millimøte.
Dette er en tradisjonsrett som består av flatbrød som vi knuser på tallerkenen og bløyter med kjøttrullkraft. Krafta siles av, og vi har bacon sirup og duppe oppå. På møtet inviterer vi partnere og venner og presentere retten. Dette har fra i år blitt en del av Tradisjonmatskolen.