Hopp til hovedinnhold

Foredrag om bier - Roar R. Kirkevold

Medlemsmøte 17.03.22 på Black Box på Ramnes Bibliotek.
Åse Marie Holm ønsket velkommen til 19 frammøtte damer og spesielt kveldens gjest Roar Ree Kirkevold.

«Velsignet være den som fatter seg i korthet. Han vil bli invitert på nytt» Han fortalte om «Bienes hemmelige liv». Han fortalte at han allerede som liten gutt interesserte seg for bier, og var en flittig gjest hos en nabo som drev med bier. Hemmeligheten er at du må tenke som ei bie sa han.

På jorden har det vært bier i 125 millioner år, mens vi mennesker kun har vært her 700-800 tusen år. Bienes to største fiender, er bjørn og skogbrann.

Hunnbiene er arbeidere. Dronningen legger ca. 2000 egg i døgnet og vekta av eggene er tyngre enn dronninga selv. Hun legger egg fram til St. Hans.
Hannbiene er født uten far, og de er late. Når dronninga svermer er det den hann bia som flyr fortest som parrer dronninga. Når han har paret seg med dronninga sprenger penisen hans og hann bia faller død om. Dronninga parrer seg med mellom 5-15 hannbier før hun flyr tilbake til kuben sin. Det finnes 220 arter ville bier i Norge.

Villbringebær er den viktigste planten for biene i Vestfold. Den viktigste planta om våren for både bier og innsekter er Selja. Trollhegg gir fin honning. Veikantene er viktige for bier og birøkterne – og Roar mener at vi alle kan ta ansvar for å bevare litt «ugress», slik at biene trives. Antall ville insekter langs veien er halvert de siste 20 års på grunn av all sprøytinga.

Når man sier « Han vandra i natt» i bie sammenheng, betyr det at de har flyttet bikubene til et annet sted, for eksempel til lyngtrekk.

Birøktere har flere utfordringer i sitt arbeide. For det første er man jo utsatt for en del stikk. I tillegg til dette, brukes det damp for å roe biene når man skal håndtere kuben. Dette har resultert i at ca. halvparten av birøkterne i Norge har Astma.

Honning har lik kjemisk sammensetning over hele verden. Honning er det ytterste som jorden frembringer. Bivoks er en ressurs for katolikker og oss andre. Det er 4500 birøktere, 50 000 bifolk og det blir produsert 2000 tonn med honning i Norge. Lind honning er Norges nest fineste honning og smaker som peppermynte.

Åse Marie takket Roar med ei flaske vin for et flott og interessant foredrag.

Gjengen med damer som deltok på foredraget, spiste kveldsmat i fellesskap. Påsmurte rundstykker fra bibliotek-kafeen, samt kaffe/te.
Det ble også utlodning av diverse premier, og en rekke påskeblomster.