Frivillegheita gjev møteplassar
Kari og Borgny er to av våre medlemmer som er med å gjere ein forskjell for si bygd. I samband med Stortingsvalet 2021 set vi søkjelys på verdien frivillegheita har for samfunnet.
Ei levande bygd
Borgny Sletten er distriksleiar i Oppland Bygdekvinnelag. Ho er ein av mange nordmenn som er aktiv i mange ulike organisasjonar.
- For bygda mi betyr frivillegheita at vi har ei levande bygd, seier Borgny
Ho fortel at frivillegheita gjev møteplasser for både barn og ungdom, folk med spesielle behov, og eldre itillegg til alle oss andre hadde hatt eit mykje meire asosialt liv utan frivillige. Alt frå Friviljugsentral, Husflidslag,korps, Idrettslag, Saniteten, Bygdekvinnelag og mykje meir blir halde liv i av oss som brukar av fritida vår på å arrangere for andre, og oss sjølve.Her på Vinstra hadde mykje vore borte hadde det ikkje vore for ildsjelar som driv på,
- For meg handlar det om at eg likar å ha noko å drive med. Eg likar å vera engasjert og å glee folk. Og eg ser at viss vi ikkje held på så blir vi eit mykje fattigare samfunn, seier Borgny.
Statistisk sentralbyrå har rekna ut at arbeidsinnsatsen i dei frivillege organisasjonane tilseier 142 000 årsverk. Verdiskapinga utgjorde 78 milliardar kroner i 2018.
Å høyre til i eit fellesskap
Frivilligheten gir folk i alle aldre mulighet til å møtes, engasjere seg og tilhøre et fellesskap. Å delta i frivillige organisasjoner motvirker ensomhet og fremmer folkehelse.
Kari Frank som er aktiv i Hakadal og Nittedal Bygdekvinnelag og del av Norges Bygdekvinnelag sitt sentralstyre illustrerar det frivillige intrumentet og engasjementet:
Frivilligheten er som et trekkspill. Vi kan dra det ut og inn avhengig av hva det passer å by på og engasjere seg i i den aktuelle livsfasen i sitt lokalmiljø. Og i denne musikksjangeren har vi plass til alle salgs instrumenter og rytmer. Det handler om samskaping. For meg er det å se ressursene i menneskene og lokalmiljøet det som motiverer aller mest. God dirigenter kan spille en nokså usynlig, men viktig rolle i samskapingen.
Viktig for samfunnet
Både politikarar og andre omtalar kor viktig frivilligheita og innsatsen frivillege gjer er i å løyse samfunnsoppgåver og skape gode liv.
Vi meiner Regjeringen må støtte frivillige organisasjoner i arbeidet for et godt og velfungerende samfunn ved å:
1) Gje full momskomensasjon
Norges Bygdekvinnelag jobber for at momskompensasjonsordningen skal fullfinansieres og rettighetsfestes. Slik det er i dag så betaler Frivillige organisasjoner merverdiavgift på varer og tjenester. Det betyr at man betaler inntil 25 prosent skatt på frivillighet. Penger Norges Bygdekvinnelag kunne brukt til aktiviteter og møtesteder i lokalmiljøet.
2) Øke grunnstøtten
Grunnstøtten må økes for å gjøre det mer forutsigbart å drive frivillige organisasjoner. Man må kunne planlegge og skape aktivitet på egne premisser.
Norges Bygdekvinnelag sitt styre har valt ut fire saker vi vil løfte fram mot Stortingsvalet 2021:
- Jordvern
- Skulemat
- Frivilligheita sin betyding
- Høghastighetsbreiband til alle
I Bygdekvinnelagets politiske plattform står det: «Frivilligheten er en bærebjelke i gode og trygge lokalsamfunn, og er viktig for opplæring om demokrati og rekruttering av kvinner til posisjoner i politikk, organisasjons- og næringsliv. Vi trenger gode og forutsigbare rammevilkår som legger til rette for frivillig engasjement og gjør det enklere å drive frivillige organisasjoner»
Trykk her for å sjå og lese Norges Bygdekvinnelag si valkamppakke!