Hopp til hovedinnhold
Gossen Bygdekvinnelag mottok prisen "Årets lokallag" under bygdekvinnelagets landsmøte i Ålesund. Foto: Helle Cecilie Berger.

Gossen Bygdekvinnelag mottok prisen "Årets lokallag" under bygdekvinnelagets landsmøte i Ålesund. Fra v. Jorun Henriksen, styreleder i Norges Bygdekvinnelag, Kjellaug Urdshals, leder i Gossen Bygdekvinnelag. Videre fra Gossen Bygdekvinnelag: Eli Sæter Sætervik, Katrine Rindarøy og Randi Navestad. Foto: Helle Cecilie Berger.

Gossen Bygdekvinnelag er årets lokallag

– Det er stor stas å bli kåret til årets lokallag som et lite lag ytterst på kysten i Distrikts-Norge. Vi håper også at kåringa av Gossen Bygdekvinnelag kan skape blest, inspirere og bidra til at flere kvinner i Romsdal og i hele distriktet vårt får lyst til å melde seg inn i et bygdekvinnelag, sier Kjellaug Urdshals, leder i Gossen Bygdekvinnelag.

På øya Gossen er det mange spennende aktiviteter som skjer - hele tida. Mange av aktivitetene er det bygdekvinnelaget som har «skylda» for. En dag kan de være arrangører, en annen dag kan de støtte en av de andre organisasjonene som inviterer inn og være en ivrig heiagjeng. De passer på å inkludere unge og litt eldre, de som har bodd på øya lenge og de som akkurat har flytta hit. De lever virkelig opp til sitt motto: Trivsel i bygda – alle skal kjenne at de hører til.

– Laget er aktivt og synlig i lokalmiljøet, og samarbeider ofte med ulike etater i kommunen. De har vært flinke til å inkludere minoritetskvinner gjennom prosjektet «KvinnerUT». I de offentlige arrangementene laget arrangerer, er det lagt vekt på å favne barnefamilier, skriver forslagsstillerne, nabolagene Fræna Bygdekvinnelag og Vassenden Bygdekvinnelag.

De legger til at bygdekvinnene på Gossen er en inspirasjonskilde og en idébank for andre lokallag i distriktet.

Lagbyggingen i Gossen Bygdekvinnelag er viktig. I spissen står leder Kjellaug Urdshals som er en kløpper på organisering. Som en god leder er hun alltid flink til å løfte fram de andre.

– Det viktigste er alle ressursene vi har i laget vårt. Tenk på alle de fantastiske damene som bidrar til trivsel i laget. De bidrar med ideer og tar ansvar. Det er medlemmene våre som gjør hele Gossen Bygdekvinnelag til det fantastiske laget vi har, smiler Kjellaug. 

Tradisjoner og nytenking i skjønn forening

Gode, gamle tradisjoner som veving, strikking og hekling tas vare på i laget. De har akkurat nyåpnet egen vevstue til bruk for alle i Bygdestova.

Tradisjonsmat, kortreist mat og det å kunne lage mat fra bunnen av med gode råvarer, er viktig for laget. Den håndbårne kunnskapen deler de med stor glede til alle som ønsker å lære. Et eksempel er prosjektet «Fra fjord til bord».. Bygdekvinnene inviterte øyas ungdommer med og lærte dem å lage fiskeburger i bygdekvinnelagets utekjøkken. Fisken ble tatt inn av ungdomsskoleelevene selv sammen med lokale fiskere, levert blodfersk på kaia til matkurset. «Fra fjord til bord».

Ungdomsskoleelevene har også lært seg å partere et helt lammeslakt. I bygdekvinnelagets prosjekt «Bruk hele dyret» fikk elevene dele opp slakt og lære om alt vi kan få nytte av når et dyr slaktes, og hvor mye god og forskjellig mat vi kan lage.

fra jord til bord
I prosjektet «Fra fjord til bord» lærte ungdomsskoleelevene å lage tradisjonsmat av bygdekvinnene. Fisken fanget ungdommene selv sammen med lokale fiskere. Foto: Gossen Bygdekvinnelag. 

fra jord til bord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bygdefest på torgdagen

Like viktig som å ta vare på tradisjonene er det å utvikle laget for nye medlemmer, inn i en ny tid. På fem år har Gossen Bygdekvinnelag vokst fra 19 til 52 medlemmer. Nye ideer fra de yngre medlemmene som torgdag og loppis har beriket øya.

– Vi har fått nye medlemmer som bidrar med nye, spennende ideer om hva vi kan gjøre i laget vårt, forteller Kjellaug.

For fem år siden så den første torgdagen på Gossen dagens lys. Ideen oppstod da Randi Navestad og Kjellaug Urdshals bakte lefser til jul. Hva med å ha en torgdag med fokus på lokal og kortreist mat? Det ville være en berikelse for laget og for lokalsamfunnet.

Randi og Kjellaug
Randi Navestad (fra v.) og Kjellaug Urdshals fikk ideen om en torgdag på Gossen med fokus på lokal og kortreist mat, mens de bakte lefser til jul. Foto: Gossen Bygdekvinnelag. 

Den første torgdagen ble arrangert på den gamle kystgården Løvikremma med to store utstillingstelt med salgsboder. Bygdekvinnelaget stilte med et kjempebord fylt med festkaker og de solgte rømmegrøt.

Det ble en pangstart der folk trivdes med å rusle rundt blant bodene, møte kjentfolk, handle litt og ta seg en kopp kaffe til et kakestykke.     

torgdag torgdag

torgdag
I september arrangeres det hvert år torgdag i Gossen. Foto: Gossen Bygdekvinnelag.

 torgdag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med årets femårsjubileum kan bygdekvinnene glede seg over en torgdag som har vokst seg større for hvert år, og som har flyttet til sentrum i Gossen. Nye og yngre er kommet til, og de har bidratt til fornying av torgdagen med sine ideer. «Barnas telt» er et nytt og flott tiltak for barnefamilier. Det samme er lagets store godslige vandrende maskot «Balder», et nytt og populært innslag under fjorårets torgdag.

Skattejakt på loppis

Et annet påfunn fra de yngste i laget er loppis og gjenbruk med forskjellige temaer.

Det har vært baklukeloppis, loppis med ballkjoler til en hyggelig i pris og tiden før 17. mai har det vært loppis med bunad og festklær.

loppis
Temaloppis er blitt en stor suksess på Gossen. Foto: Gossen Bygdekvinnelag.

loppis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle skal føle at de hører til

Gossen er blitt beriket med en stor andel flyktninger og innvandrere fra mange land.

– Disse ønsker vi også å ta vare på. Alle skal kjenne at de hører til i lokalsamfunnet, sier Kjellaug.

Lagets store inkluderingsprosjekt startet da de deltok i bygdekvinnelagets prosjekt «KvinnerUT» i 2020. En fantastisk samarbeidspartner har i alle årene vært «Eining for innvandring og inkludering» i Aukra kommune. Den første store aktiviteten var bakedag med kvinner fra 30 til 40 forskjellige nasjoner. Sammen laget de tradisjonsmat til kaffen. De hadde også en dag på stranda med sosial aktivitet og grilling. Kvelden etter arrangerte de en fantastisk feiring av kvinnedagen 8. mars. Laget var også med å lage en informasjonsfilm om KvinnerUT på oppdrag av Norges Bygdekvinnelag. Filmen formidlet budskapet om hvor viktig det er å inkludere alle i lokalsamfunnet:

Våren 2023 var det klart for lagets nye, store prosjekt «Mat fra mange land». Da møttes  flyktninger, innvandrere og bygdekvinner til matlagingskveld på vakre Horremsleira, en av mange badestrender på Gossen.

– Kvelden ble en stor suksess med kokkelering, prat og latter, sier Kjellaug.

inkludering

inkludering

 

 

 

8 mars
Gossen Bygdekvinnelag har gjennomført flere inkluderingsprosjekter der de inviterer med alle de flotte kvinnene som har flyttet til øya. Alle skal føle at de hører til i lokalsamfunnet, sier bygdekvinnene. Foto: Gossen Bygdekvinnelag.

Suksessen med en inkluderende kvinnedag ble gjentatt i år med over 200 gjester på Aukra kulturhus.

– På nytt fikk vi høre bidrag fra scenen av kvinner som stod fram og fortalte om kvinners forhold i hjemlandet, en sterk påminnelse om hvor store kontraster det er sammenlignet med kvinners vilkår i Norge, sier Kjellaug engasjert.

Bolyst var også tema på kvinnedagen. Her stilte unge kvinner fra øya opp for lokalsamfunnet sitt med egne erfaringer om hva som gjør Gossen til et attraktivt sted å bo på.

Det sosiale er viktig for folk i alle aldre. Bygdekvinnene på Gossen vil nå flest mulige i alle aldre med sine prosjekter. Her er eksempler på aktivitetene deres:
 

  • Lørdagskafé i kulturhuset med hjemmelagede kaker og annen mat, ofte Røaelva Band på scenen.
  • Førjulstreff hvert år med tradisjonsbakst i kaféen, underholdning og et lite julegavebord.
  • Vår dag 2022 med ungdomsdisco og tradisjonsmat, et populært tiltak for ungdommene i kommunen.
  • Feitetysdag med grøtkoking i februar/mars og høsttakkefest med pynting i kirken i september/oktober.
  • Vi baker til jul sammen med de eldre på Dagsenteret.
  • Torgdag hvert år i september.
  • Matlaging for kvinner i samarbeid med Stiftelsen JoinUs, som også arbeider for inkludering.

kafe
Store smil møter dem som besøker lørdagskafeen til Gossen Bygdekvinnelag. Foto: Gossen Bygdekvinnelag.

 kafe

NordPlus – et utviklingsprosjekt i vern av den immaterielle kulturarven

I september 2022 var Gossen Bygdekvinnelag og Vassenden Bygdekvinnelag vertskap for gjester fra Latvia og Finland i samarbeidsprosjekt om vern av immateriell kulturarv i regi av Norges Bygdekvinnelag og NordPlus.

Deltakerne fikk være med på å male småstein fra fjæra på kulturskolen, besøk hos bedriften North Sea saltworks, besøk på Løvikremma kystgard og museum, og kurs i tjukklefsebaking.

nordplus

nordplus

 

 

 

nordplus

Kvelden ble avsluttet med «Havets festbord» nede ved sjøen med solnedgangen i vest som bakgrunn. En uforglemmelig kveld. Foto: Gossen Bygdekvinnelag.

Samarbeid gjør sterk

Hvordan har de greid å få til alle disse aktivitetene? Kjellaug er klar på at de ikke hadde greid alt dette uten gode samarbeidspartnere:

Eining for innvandring og inkludering, ungdomsarbeidere i kommunen, dagsenter, kirken, skole, barnehage, korps, stiftelsen JoinUs og Gossen motorklubb for å nevne noen.

Hvert år rigger medlemmene i motorklubben alle teltene til torgdagen. Til gjengjeld stiller bygdekvinnene med kafé når motorkubben har sin «Spinnvilldag».

– I tillegg har vi lært oss at god planlegging med vaktlister og alt som ellers hører til for å komme godt i mål med et prosjekt, er viktig for et godt resultat, smiler Kjellaug lurt.

Synlighet i rødt

Alle bygdekvinnene på Gossen eier en burgunderrød t-skjorte med bygdekvinnelagslogo, der det står GOSSEN sammen med et svart bygdekvinneforkle.

– Det er stas å være bygdekvinne, så den drakta tar vi alltid og gjerne på oss. Det gir identitet og fellesskap, forklarer Kjellaug.

Trivsel i bygda

At de gjør seg synlige på arrangementer, er viktig for å tiltrekke seg nye medlemmer. Folk ser hvem de er og at de har det gøy og sosialt sammen. Gossen Bygdekvinnelag er godt synlige i sosiale meda. De som følger laget på Facebook, Instagram og nettsiden bygdekvinnelaget.no kan glede seg over hyppige oppdateringer med god tekst og herlige bilder. Også region- og lokalavisa følger laget og publiserer mange flotte oppslag.     

 

lappeteppe
Bygdekvinnene på formiddagstreffet laget dette flotte lappeteppet som ble auksjonert bort. Foto: Helle Cecilie Berger.

  • Laget hører til i Aukra kommune med ca. 3.600 innbyggere.
  • Gossen Bygdekvinnelag ble tildelt frivillighetsprisen i Aukra kommune for 2022.
  • Dyktig kvinner gjennom mange tiår som har stått på for bygda si.
  • Mer enn tredobla medlemstallet de siste årene og har idag 52 medlemmer.
  • Positivt at det er mange unge som har meldt seg inn i laget de siste årene.  
  • Medlemsmøter hver måned - åpent for alle.
  • Formiddagstreff hver onsdag - en uformell møteplass for bygdekvinnene. Kom i stand under pandemien som et tilbud når bare åtte til ti kunne møtes. Tilbudet ble så populært at formiddagstreffa måtte fortsette.
  • Laget holder til i Bygdastauå i gamle frivilligsentralen i sentrum av øya, der kommunen har gitt bygdekvinnelaget en egen dag i lokalet hver uke, samt eget rom til vevstue.