Sunnmørslefse. Innsendt av Anne Lise Høvde, Strømmen. Foto: Kaisa Tiivel.
Sunnmørslefse. Innsendt av Anne Lise Høvde, Strømmen. Foto: Kaisa Tiivel.

Hederlig omtale i konkurransen Norges beste lefse: Sunnmørslefse

Lefser, slik mor laget dem.

DAG 1:

ca 2 kg rå poteter, tilsvarer ca 1,2 kg kokte, usaltede og rensede. Moses til veldig fin mos.

Kna inn et par never hvetemel og sett kaldt over natten.

 

Kok tykk grøt av:

100 g smør el margarin

100 g sukker

100 g semulegryn

1/2 l helmelk

 

Også denne settes kaldt over natten.

 

DAG 2:

Bland potetmos og grøt med hvetemel, totalt ca 2 kg for hele porsjonen. Det gir ca 30 lefser.

Men det lønner seg å dele potetmos og grøt i to deler og la den ene delen fortsatt stå kaldt mens du baker de første 15 lefsene. Deigen skal være nokså fast, men husk at det tilføres en god del mel mens du baker. Lag 15 «emner» ca 8 cm diameter og 1 cm tykke.

 

Nå kan du begynne å bake, men trenger følgende UTSTYR:

Riflet kjevle, grovt gråpapir klippet i sirkel ca 50 cm diameter (til å bake på), stekepinne, takke (varmet opp til ca trinn 8) og en pensel til å børste bort overflødig mel fra leiven når den ligger på takka.

Ta mel på midten av gråpapiret, legg et emne i melet og klapp det rundt. Mel også på toppen. Bak utover mens du samtidig snurrer papiret på bakebordet, slik at du baker jevnt rundt hele leiven. Strø stadig mel både over og under leiven, slik at den ikke setter seg fast i underlaget, og bak etter hvert bare ytterst på leiven, slik at det ikke blir hull på midten. Den skal bli veldig tynn.

Stikk stekepinnen, som er flat i ene enden og rund ved håndtaket, forsiktig inn under midten av leiven og helt ut på andre siden. Løft leiven forsiktig opp, rist av litt mel og flytt den over på takka, hvor den rulles ut. Stekes kun på én side til det blir lysebrune flekker på undersiden. Børst gjerne av overflødig mel mens den stekes.

Ferdige lefser kan oppbevares kjølig og tørt i press mellom to flaker og smøres etter hvert som de skal brukes. Selv bruker jeg å smøre alle samme dag og fryse dem ned.

 

SMØRING:

Mykt meierismør, sukker og kanel. Lefsene må dynkes godt før smøring. Bre smør utover hele lefsa og dryss på sukker og kanel. Brett inn kantene fra begge sider så de møtes på midten. Bre smør på ene kanten, strø på sukker og kanel og legg så den usmurte delen over den smurte, slik at det blir et rektangel som kan klippes opp i passe biter for servering.

Denne type lefse serveres tradisjonelt med søst (fås kjøpt hos OBS).

Bli medlem