Forsidebildet er av Tina Berger som har startet opp lokalbutikken Bælgodt. Tina er også nestleder i Spydeberg Bygdekvinnelag. Fotoet er tatt av den lokale fotografen Andreas Harjo Kjellmann. Ida Westvang i Flisa trykkeri har satt sammen bildemontasjen.
Forsidebildet er av Tina Berger som har startet opp lokalbutikken Bælgodt. Tina er også nestleder i Spydeberg Bygdekvinnelag. Fotoet er tatt av den lokale fotografen Andreas Harjo Kjellmann. Ida Westvang i Flisa trykkeri har satt sammen bildemontasjen.

Les mer om gründeri og setring i ny utgave av Bygdekvinner

I årets første utgave av Bygdekvinner møter du Tina Berger som har startet opp lokalbutikken Bælgodt i sentrum av Spydeberg.

Å komme inn i butikken til Tina er som å komme inn i en gammel kolonial. Her får alle et vennlig hei, etterfulgt av en god prat og gjerne en kaffekopp.

Alle som kommer til Bælgodt skal føle at de hører til her.

Under et tak: I Bælgodt finne Spydebergs innbyggere mange lokale produkter som egg, honning og grønnsaker. Foto: Andreas Harjo Kjellmann.

 

Framtidas matinnovasjon

I hovedsaken har vi denne gangen ønsket å se på de spennende mulighetene som finnes i setring. Vi spør om setring kan skape framtidas matinnovasjon?

Norske og svenske forskere har funnet at plantene og urtene beitedyra spiser på fjellet, bidrar til høyt innhold av gunstige fettsyrer, antioksidanter og vitaminer, og at smaken påvirkes i melk og kjøtt. Funnene gir spennende muligheter for seterdrift. 

Tim Reidar Stenberg i Ostebygda produserer lokale kvalitetsoster av stølsmelk fra ku og geit i Hol ysteri. I Hol kommune har flere av bygdas bønder gått sammen og dannet merkenavnet «Ostebygda». Målet er å gjøre Hol kommune til en ostedestinasjon i verdensklasse. Foto: Ostebygda / Emile Holba.

 

Glutenfri produktflom

Aldri har markedet for flutenfritt mel vært større og produktutvalget bedre. Vår dyktige samarbeidspartner, Unn Karin Olsen, har intervjuet Holmen Crips (Jytte håndverksmjøl) og Norgesmøllene (Møllerens). De to produsentene deler også oppskrift på glutenfrie lapper og glutenfri potetlefser.

Glutenfrie lapper. Foto: Mollerens.no/Eirin Helland.

 

Og her er det så mye, mye mer

Bygdekvinnelaget inviterer til to store opplevelser i 2020. Den første er landsmøtet vårt i Bergen 5. og 6. juni. I tillegg inviterer vi til medlemstur til vårt kvinneprosjekt i Guatemala. I Bygdekvinner forteller vi om alt det spennende du kan oppleve under landsmøtet og på Guatemala-turen.

Anne Sverdrup-Thygeson under bygdekvinnelagets inspirasjonsseminar 2019. Foto: Helle Cecilie Berger.

I Bygdekvinner kan du også møte insektsforsker Anne Sverdrup-Thygeson som forteller om insektsplaneten. 

Bli medlem