Besøk på Virgenes Andelsgård 2.september 2019
Høstens første møte var besøk på Virgenes Andelsgård. Vi ble tatt imot av bonden sjøl, Tore Jardar Skjønsholt Wirgenes. Han ville ha oss med på en runde på gården, men ikke alle hadde fot-tøy til å gå på jordene, så da koblet han like godt slaktevogna bak på traktoren hvor alle 12 damene fikk plass.
Tore Jardar er genuint opptatt av samspillet i naturen.
«Vår filosofi og praksis om regenerativ matproduksjon handler om å bygge gode økosystem i et helhetsperskektiv. Samspillet i naturnært landbruk er bra for klima, bra for matjorda og bra for dyra. Det som er bra for naturen, er også bra for deg. Kort forklart: skikkelig god mat.» På runden stoppet vi ved gjessene som gikk i jordbæråkeren hvor de tar lukejobben, tidligere i sesongen var de i potetåkeren.
Videre til kyrne som flyttes hver dag til ny frisk eng i et helt spesielt system. Effekten er stor på avling, karbonbinding, biodiversitet og smittepress. Noe av det viktigste er at vi ønsker stor rotmasse. Vår fine sandjord fortjener dette dekket som vil fungere mer som en svamp. Holde på vannet i tørke og regn, og porsjonere bedre ut. Husdyr som blir pushet grass på denne måten har bedre næringssammensetning, i tillegg har vi dyreraser som har spesielt bedre fettmarmorering. Det gjør smak og saftighet i toppklasse. Bygdas slakter sørger også for det beste sluttproduktet. Våre ammekuer er av rasen dexterfe. Den er meget liten, men med ekstra kjøttfylde i forhold til bein. Det lette dyret gjør at det er lite tråkke skader, selvom dyrene går ute hele året.
Så videre til grisene, grisen er på skauen hele sommeren. Purkene er 100% lengre tid med ungene, enn det som er vanlig i konvensjonelle løsninger. De bedekkes naturlig, og ungene blir ikke kastrerte. De fores med grass, grønnsaker, røtter og soyafri kraftfor. Vi har krysset egen rase, men prøver mest mulig duroc. Det gir litt færre unger, men desto sprekere avkom og mindre belastning på mor. Og spesielt god kjøttkvalitet. Grisene går ute hele året.
Hønene gjør også en viktig jobb, hønene og beitekyllingen er ute halve året av gangen på beite. De flyttes daglig og får et større foroppak fra grass, og proteiner fra insekter. Kraftfor er økologisk og fri for soya. Fjørfe beveger seg etter ku på beite. Gjødsel fra kua sparkes utover av fuglene og larver er spesielt spennende. Dette gjør smittepress mindre og bedre frigjøring av næringstoffer
Vi garanterer den aller beste kvalitet.
Veldig imponert over hva Tore Jardar har fått til på gården sin, anbefaler alle å følge Virgenes Andelsgård på nettsiden og Facebook.
Tilbake på gården gikk vi en runde i grønnsakshagen, hvor det dyrkes mange forskjellige arter.
Solveig Støvland delte et gripende dikt om Demens med oss, skrevet av Steinar Hjelmbrekke.
Kvelden ble avsluttet i stolpehuset hvor vi nøt medbragt påsmurte boller, eplekake, te og kaffe.
Ref. styremøte 28.8.19
Laget har mottatt takkekort fra Signe hvor hun forteller at hun har kjøpt en fin løper for gavekortet.
1.Vi tok opp arr.på Kvelde sykehjem 12.09.19 Vi har fått både nok folk til å stille opp, og til å bake.
2. Snakket også om Tv-auksjonen som i år er søndag 20.10.19. Vi regner med å få nok folk der også etterhvert. Tar opp tråden igjen på årsmøte.
3. Ny ansvarlig for å sette opp liste for pynting av kirken.
Vi besluttet å la det vente litt, da endel er avhengig av sammensettingen av det nye menighetsrådet.(Jorunn har satt opp liste frem til julaften).
4. Annet: Herborg ordner med innkjøp av kokebøker til 6.klasse.
Har fått bekreftet fra biblioteket at novembermøte er på plass.