Ferdige buketter
Ferdige buketter
Elses gode eplekake
Elses gode eplekake
Rester av materialer
Rester av materialer

Lauvbuketter – tar vare på høstfargene

Høsten kom med sine flotte farger. Å binde en lauvbukett er en måte å ta vare på fargene inn i vinteren. Onsdag 29. september fikk vi en innføring i kunsten av Kjersti Aulie.

Nok en gang fikk vi låne pen-garasjen i Rustad til kreative planteprosjekter. Kjersti Aulie har utforsket det å sette sammen lauv til flotte buketter over flere år. Hun fortalte at hun en gang hadde sett at en pasient fikk en slik, og tenkt at det kunne være moro å gjøre noe tilsvarende.

Kjersti hadde gjort forarbeid med å plukke masse blader, og de fleste som deltok hadde også med seg en ikke ubetydelig mengde lauv og andre plantedeler. Kort forklart lager en små roser eller kremmerhus av enkeltblader som føyes sammen og festes med strips. Så kan det legges lag med flate blader utenpå, eventuelt putte inn andre elementer som bærklaser, tørkede blomster eller annet før alt til slutt festet med flere strips.

Det var ikke så veldig mange som kom til arrangementet denne gangen. Noen var på jobb og noen var opptatt med andre ting. Det er mulig at noen trodde en ikke kunne komme uten å ha masse blader med. Det var uansett materialer nok til at alle fikk laget et par buketter - og enda et trillebårlass med blader til overs. Etterpå hadde vi en hyggelig stund i salongen med prat, kaffe og Elses gode eplekake.

Høstfarger

De fleste lauvtrær får gule eller røde blader om høsten. Dette er naturens måte å ta vare på viktige næringsstoffer. Grønnfargen på bladene skyldes klorofyll. Byggesteinene tas vare på i plantene til neste år. Når grønnfargen blir borte, kommer andre farger tydeligere fram. Gule, oransje og røde farger preger bladene om høsten. 

Karotener, xantofyller og antocyaniner gir henholdsvis gule, brune og røde farger.

Bli medlem