Nøysom takkebakst - trivelige førjulsaktivitet i Skatval bygdekvinnelag
En god gjeng med damer i ulik alder, og med ulik bakgrunn, samla seg på skolekjøkkenet på Skatval Skole rett før jul for å lære mer om takkebakst. Flatbrød fra Skatval, potetkaker fra Skjelstadmark, sveler fra Møre og syrisk spinatpai (!) ble produsert på bygdekvinnelagets takker i løpet av denne førjulskvelden - Og alle fikk med seg en smakebit hjem - kjempegod mat til julebordet eller i matpakken på tur ut i skogen før jul.
Her kan du lese mer om kursopplegget og maten som vi laga denne kvelden.
Prosjekt Nøysom - et veldig bra prosjekt å delta i!
Arrangementet Nøysom takkebakst er kursopplegg vi i Skatval bygdekvinnelag har tatt initiativ til i regi av Norges bygdekvinnelag sitt prosjekt Nøysom - et kjempebra prosjekt der lokallagene kan delta og søke midler til aktiviteter som passer bra på lokalt plan. Gjennom ulike kursopplegg skal kursdeltagerene få tips og bli inspirert til å ta bærekraftige valg i hverdagen.
På Skatval har vi fått midler til å arrangere to ulike kursopplegg gjennom prosjekt Nøysom. Kurs i synlig reparasjon av klær ble arrangert tidligere i 2024, les mer om dette her: Synlig reparasjon av klær # Nøysom | Bygdekvinnelaget
Flatbrød etter tradisjonell oppskrift fra Skatval
Skatval bygdekvinnelag har engasjert Målfrid Røkke som kursinstruktør ved flere anledninger. Flatbrødbakstent som Målfrid viste oss denne kvelden er etter en gammel oppskrift som ligger ute på Tradisjonsmat.no: Flatbrød | Norsk tradisjonsmat. Oppskrifta kommer fra Målfrid sin gamle svigemor, Solveig Røkke, som også var svært dreven bakstekone på Skatval.
Spinatpai på takke - slik Khadija fra Syria gjør det!
Spinatpai er kanskje ikke det folk flest på Skatval forbinder med tradisjonell julemat, men denne sorten blir ofte laga i bygda vår, av Khadija, en svært kunnskapsrik og hyggelig dame fra Syria som nå bor i bygda vår sammen med familien. Så fantastisk at vi fikk henne med oss denne kvelden - Vi i Skatval bygdekvinnelag liker å prøve ut nye retter og lære nytt, og gleder oss og sender lykkeønskninger til Kadjia og familien hennes i forbindelse med alt som har skjedd i hjemlandet Syria den siste tiden!
Bilde til høyre: Khadija og datteren på 10 år viste oss hvordan en baker spinatpai på takke - spennende og trivelig å ha dem med på kurs i takkebakst!
Ninas potetkaker fra Skjelstadmark
Nina Juul Børseth sitter i styret i Skjelstadmark bygdekvinnelag, og er også en kløpper på potetkakebakst. Hun hadde med seg oppskrifta på en post-It lapp, vi sikret oss et bilde av den og erfarte at den funker, veldig gode potetkaker!
Nina tipset oss om å fryse ned potetrestene etter julemiddagen - veldig bra restemat å finne etter jul, og fungerer svært godt som råvare når en baker potetkake.
Sveler og bakstekone fra Møre og Rømsdal
En av kursdeltagerne, Liv Hugnes, er medlem i Skatval bygdekvinnelag, men kommer opprinnelig fra Møre og Romsdal. Det passa derfor veldig bra at vi hadde planlagt steiking av sveler etter gammel oppskrift fra Møre og Romsdal denne kvelden. Oppskrifta fant vi på bygdekvinnelagets Tradisjonsmat.no: Sveler | Norsk tradisjonsmat.
Og før vi viste ordet av det hadde Liv steikt opp alle svelene og vipps så hadde vi beste mat en kan tenke seg til kaffepausen.
Trivsel i Skatval bygdekvinnelag, takk til alle som deltok!